torsdag 2 juli 2015

1134 Matadorhetta

Nytt ord - Matadorhetta.  Kommer det kanske av att en kastrull och en stekpanna heter Matador? Stekhett, haha. Nej, jag läser att hettan kommer från Spanien så det är väl hettan på en tjurfäktningsarena som gett upphov till det. Som vanligt är jag mer eller mindre tillintetgjord när termometern visar över 24 grader i skuggan. Idag är den uppe i 28 grader. Jag orkar knappt sätta det ena benet framför det andra, än mindre gå ut på promenad.


Väderprognosen från Norrköpings Tidningar onsdag 1 juli.

Jag hör till dem som svettas ymnigt när det är varmt. Kent, min man, svettas aldrig så han förstår inte varför jag pustar och stånkar hela tiden. Uttrycket "svetten bryter fram" förstår jag numera till fullo. Från att ha varit helt torr blir jag plötsligt genomvåt. Jag har redan bytt kläder tre gånger i dag och ska strax göra det igen.

De här dagarna på året är de enda som jag önskar att jag hade en pool trots allt besvär och bekymmer en sådan innebär. Eller att jag var på Öland hos Mirrfamiljen och kunde sitta bekvämt på botten i den långgrunda viken i några timmar. Duscha hjälper inte - efter fem minuter är jag lika svettig som tidigare.


Eja vore jag där! Fotot taget för två år sedan samma tid. Med undantag av att barnen är precis två år äldre idag (Casimir fyller 8 idag, Clarissa 4 på söndag och Caspar 6 på nästa onsdag) ser det väl precis likadant ut i den långgrunda ölandsviken.

Nu ska ni veta att jag inte, som så många av mina andra bloggvänner, utgjutit min galla över denna kalla och regniga vår- och försommar. Tvärtom. När jag har dragit upp persiennen i sovrummet och sett att termometern visat på 10-12 grader har jag tänkt: "Skönt! Ytterligare en dag som jag kan fungera normalt!" Och så har jag dragit på mig jeansen och T-shirten och över den, den gamla, slitna cashmeretröjan som vanligt. På natten kan jag inte heller sova med det älskade duntäcket längre utan måste ligga med bara den lilla fleecefilten som jag fick senast när jag prenumererade på ICA-kuriren igen.


Här är Casimir i poolen hos Anna för några veckor sedan. Hade inte varit dumt med en sådan idag.

Läser till min stora lättnad att det ska bli svalare till helgen. Ska se tillbaka på det här inlägget i vinter om jag någonsin mer skulle få för mig att klaga på att det är kallt...

16 kommentarer:

cissi sa...

Usch ja, jag lider också av värmen. Tänker faktiskt köpa resorb på apoteket imorgon och fylla på saltbehovet med. Jag mådde så dåligt i början när vi bodde i Bangladesh....till jag kom på att allt svettande inte bara krävde vätska som ersättning utan även salt.
Ha det så bra du kan i värmen!

Annika sa...

Haha! Ja, det är lustigt det där hur man reagerar på temperaturer. Jag har ju bott på flera ställen där värmen ofta går till 35-40 om sommaren. Jag funkar ganska bra i hetta...så länge det går att komma undan på något skuggigt ställe. Hatar inte att svettas heller. På nåt sätt känns det som att kroppen rensas ut när man får till en ordentlig svett (om man inte ska jobba eller måste se snygg ut förstås). Men som sagt det där är väldigt olika!!!! Hoppas det sjunker till en temperatur där du känner dig mer bekväm snart! Annika (CA)

Ingrid sa...

Jag svettas också när det är varmt, men tycker inte att det är så obehagligt faktiskt. Det enda jag inte gillar är att jag svettas så mycket i ansiktet. Annars gillar jag värmen och speciellt när det är så varmt att det är behagligt att sitta i skuggan. Så för min del får det gärna vara varmt ett bra tag.

Det är tur att vi inte kan påverka det där med vädret utan det får vi ta det som det kommer.
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

cissi:
Tack för tipset. Har inte tänkt på att man också behöver salt och inte bara vätska när man svettas!
Kram

Musikanta sa...

Annika:
Haha, det sjunker säkert inom kort. Så här varmt brukar det bara vara ett fåtal dar på sommaren. Jag tycker inte om att känna mig kladdig men jag ska tänka på dig nästa gång jag blir så där genomvåt. Kanske det är bara bra, som du skriver, att man rensar ut saker i kroppen som inte är så bra. Men jag skulle nog aldrig kunna tänka mig att bo på ett ställe där det var så varmt för jämnan.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Vi har suttit ute nu ikväll och druckit ett glas vin och (jag) ätit kex med gorgonzola. Det var toppen. Men ville aldrig gå in igen. Men jag trivs fortfarande bäst när det är ca 15 grader varmt. Inomhus var det nästan 29 grader. Så i morgon får det nog bli AC om det fortsätter. (Våra värmepumpar går att koppla om.)Jag har inget emot att det är regnigt och svalt på sommaren, då är man ju inte tvungen att vistas utomhus hela tiden...
Kram tillbaka från Ingrid

Anna/notonmusic sa...

Stackars dig! Det lät väldigt jobbigt. Det är faktiskt olika, det har du helt rätt i. En del påverkas inte alls av värme, andra får det riktigt besvärligt! Tur att värme av det här slaget inte brukar hålla i sig alltför länge. Vilket underbart foto på barnen i vattnet! Man riktigt ser hur skönt de har det! Den här tiden brukar premiärdoppet i Dalälven bli för egen del. Det är fortfarande riktigt kallt i vattnet men dagar som dessa gör det inte ett dugg! Ha en fin sommardag trots värmen Ingrid! Kram

Gunnel sa...

Att vara direkt i solen tycker jag inte är nåt skönt, men annars gillar jag när det är sol och varmt. Vi ska få höga temperaturer över helgen också här tycks det som. Jag gillar att inte behöva klä på mig en massa för att gå ut, så jag gör nog tvärtemot vad du gör.....tittar på vinterinläggen och tänker att jag är lyckligt lottad som slipper kylan. Kram

Musikanta sa...

Anna:
Det var bara ett inlägg för att tala om för alla som klagat så oerhört på vädret den senaste månaden att en del föredrar detta framför den tropiska värmen, haha. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att lämna detta landet för t.ex. Thailand, som en del gör. Bara tänka sig att det skulle vara lika varmt året om som det är här just nu och ännu värre. Nej tacka vet jag Sverige med (för det mesta) det svala klimatet!
Dalälven vet jag är kall, Kent bodde i Krylbo innan han flyttade till Norrköping.
Kram tillbaka från Ingrid

Andra året i Hjo sa...

Jag hör också till dem som inte svettas så mycket. Föredrar denna värme framför en kall och regnig sommar. Det har vi ju för det mesta.
Härligt med barn i badet!

Geddfish ♥ sa...

God eftermiddag!
Jo, man tycker ju olika och mår olika. Jag är frysande av mig och älskar värmen, tycker det är underbart just nu.
Jag svettas aldrig, i stället kan jag bli röd i ansiktet, där är man olika också och det är fullt normalt.
Nu är det sommar! Kram!

Musikanta sa...

Hans:
Tur att vi är olika! Jag tycker också om när det är varmt och soligt - så där 15-18 grader. Inte nästan 30 som det är idag...
Jag blir förvånad när jag ser fotot av barnen som jag tog för några år sen - att jag lyckades få med alla tre på en bild utan att det blev suddigt!
Ingrid

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Gerd:
Det måste var skönt för er osvettiga - ni uthärdar förmodligen värme mycket bättre än vi andra. Åtminstone gör Kent det - hand tycker det är UNDERBART just nu. Men jag kan hålla med om att det är fantastiskt att kunna sitta ute i trädgården sent på kvällen och inte frysa...
Kram tillbaka från Ingrid

Carita Liljendahl sa...

Tycker också det är väldigt jobbigt med temperaturer över +24.
Idealet är +17 - +22 och helst blåst - men man kan ju inte få precis som man vill :-D

Musikanta sa...

Carita:
Hej och varmt välkommen till min blogg. Har just kommit hem från en skrivarkurs på Ölands folkhögskola som leddes av Maj-Britt Wiggh som du kanske känner. Ska bli roligt att få ta del av din blogg när jag fått ordning på min egen. Det är ju många intryck från den kursen som trängs i mitt medvetande och gärna vill bli till inlägg på min egen blogg. Jag lägger till din blogg till min blogglista om du inte har något emot det.
Hälsningar Ingrid.

PS. Just nu är det alldeles lagom temperatur ute för min del.