tisdag 21 juli 2015

1140 Hjärtats röst på Äspholm

Efter att vi fikat, pratat och spelat ett par vändor Spansk skitgubbe i köket hos Kalle och Anne-sofie var det dags att bege sig till Gretas Äng där Skärgårdskyrkans årliga friluftsgudstjänst skulle äga rum på kvällen. Här har jag berätta om den som var förra året.Vädret var vackrare då så jag tog mer bilder från berget över vattnet den gången.

Trots att det hade regnat hela eftermiddagen hade det kommit ganska mycket folk med båten som hade avgått från Wrångö på norra Finnö. När vi promenerade dit från stugan, gjorde regnet uppehåll och solen tittade fram. Alla kunde därför sitta ute som vanligt och njuta av utsikten från ängen. Inger som bor här och arrangerar friluftsgudstjänsten varje år, hade ordnat med fika och bröd till dem som inte hade med sig kaffekorg - tack Inger!


Många hade kommit till Äspholm för att vara med på Skärgårdskyrkans friluftsgudstjänst. (Bilderna går att klicka större.)Utsikten från Gretas Äng på Äpsholm

Förra året var det Roland Wållberg ensam som underhöll. Nu hade han med sig två kompisar, Ulf och Lasse.


Roland, Ulf och Lasse håller igång med gamla godingar och allsång.


För vår kyrkoherde Åsa Ström-Broman var det första gången hon var härute på ön. Hon höll en kort andakt med en betraktelse som innehöll en anekdot om "Leisa" på genuin "öschöttska". Härligt!

Klockan halv nio på kvällen var det dags att gå ner till bryggan för att åka hem med båten till Wrångö. Det var fortfarande uppehåll även om det var mycket moln på himlen. Någon underbar solnedgång som förra året blev det därför inte i år.


Gunnar Bergström väntar på oss med sin båt. 


Vacker himmel under hemfärden.

Underbar gammal låt - Hjärtats röst - som Roland framförde med verklig känsla. Nedan på videoklippet.

11 kommentarer:

Ingrid sa...

Det är trevligt med friluftsgudstjänster. Förr hade församlingen här alltid gudstjänst ute i Guds fria natur midsommarsöndagen och det var alltid välbesökt. Nu får man nöje sig med korum när det är gökotta.
Det var roligt att höra Hjärtats röst och bra sjunger han också.
Kram, Ingrid

Geddfish ♥ sa...

Åh, vad härligt det verkade med friluftsgudstjänst!
Det minner mig om gamla tider med mina föräldrar. Det var nog mycket mer sådant på den tiden.
Kommer ihåg bullfesterna och all sång.
Har lyssnat på din video, trevligt!
God måndag, på dig och kram!

Musikanta sa...

Ingrid:
Visst är det roligt med friluftsgudstjänster - i synnerhet när man får åka ut på öarna i skärgården. På söndag ska jag ut till min gamla klasskamrat Eva på Arkö som ordnar en friluftsgudstjänst där hon bor på ett gammalt skärgårdshemman. Det är så underbart vackert därute - hoppas att vädret blir bra också.

Visst sjunger han bra, Roland, och de här gamla fina låtarna går alltid hem.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
Kul att du lyssnade på den gamla låten från forntiden - åtminstone från 30-40 talet om jag inte tar fel.
Vi är ju en skärgårdsförsamling så det har varit friluftsgudstjänster under hela sommaren. Ofta med båt ut till någon ö där någon församlingsbo bor och som ordnar med allt kring gudstjänsten. Det är alltid någon eller några musiker med också. Så även körer.
Just den här gudstjänsten var jag bara vanlig åhörare, annars har jag spelat nästan varje söndag under sommaren hittills.
Kram tillbaka från Ingrid

Ölandsvindar sa...

Härligt med Hjärtats röst som kontrast till nutida suck och stön och grepp om pungen tycker gammalmodig tant på Öland.
Kram/ Kerstin

Musikanta sa...

Kerstin:
Haha, äntligen en som reagerat på detta! Jag tycker mest det är larvigt. Han är duktig, Roland, sångaren i Small Town Singers, som jag ska försöka komma med i nästa inlägg.
Kram tillbaka från den likaledes gammalmodiga Ingrid

Andra året i Hjo sa...

Öschöttska ja. En märklig dialekt med underliga betoningar. Svår att härma tycker jag. Ska rådfråga Hjo-Hjo, han är duktig på språk. Öschöttskan är ett svårt språk.

Hanneles bokparadis sa...

Mysigt!

Musikanta sa...

Hans:
De stockholmska barnbarnen har lagt sig till med en del öschöttska uttryck som t.ex. "föarutt" = "förut" med stark betoning på första stavelsen och ett u som närmar sig det franska. Ö:et är också ganska slutet till skillnad mot det vanliga. Mer som ert västerländska. Ett arv från sin moder som annars har lagt av dialekten. Det är rätt kul att höra.
Gotländskan är värre...
Ingrid

Eva Trillian sa...

Att det är vackert i Sankta Annas skärgård är ju, i och för sig, inget nytt :) men ni har verkligen hittat en alldeles speciellt fin plats, minsann!
Det är fint med friluftsgudstjänster - bättre katedral än den fria naturen är ju svårt att hitta!

Musikanta sa...

Eva:
Håller helt med dig. Men det är vackert på västkusten också. Glömmer aldrig dina underbara bilder som du vann fototriss med för ett tag sen.
Kram