tisdag 5 januari 2016

1223 Vad är det som knaprar på mitt hus?

Ja det kan man fråga sig? Kent väckte mig i natt och sa att det krafsade någonstans i sängkammaren - han tyckte det kom från min garderob. Kunde det vara en liten mus som hade tagit sig in där? Det här var vid fyratiden på natten och eftersom jag var så trött blev jag inte så panikslagen som jag brukar.

Bilden från nätet.

Kent gick upp och slöt till skjutdörrarna ordentligt - krafsandet upphörde efter en stund och jag somnade om. Problemet återstod dock. När skulle vi öppna dörren och titta efter? Jag ville helst inte vara inomhus då alls.

Jag påminner mig det tillfälle för några år sen när jag öppnade en kökslucka och en liten mus hoppade ut och försvann in i "barnkammaren". Klockan var nio på kvällen när vi jagade in till Norrköping och Maxi som var öppet till 22 för att köpa en råttfälla. Jag vägrade att vara ensam med musen en enda sekund. Kent satte ut råttfällan på kvällen och på morgonen var musen redan i mushimlen så han (Kent inte musen) kunde åka iväg till jobbet.

Vi röjde ut allt i sängkammaren utom sängarna och garderoberna och sen stängde jag in Kent där med en sopkvast - han ville helst försöka få ut musen levande genom dörren ut till innergården om det gick. Musen fanns dock inte i garderoben så den måste vara någon annanstans. Det är ganska lyhört i huset och vägg i vägg med sängkammaren ligger ett förråd som jag inte städat på många år. Det är nog ganska sannolikt att musen bor där eftersom jag hittade råttlort igår morse när jag letade efter en låda med gamla böcker.

Brydde mig inte om musen längre utan stängde till dörren till förrådet ordentligt och gav mig ut på promenad med kameran. Inte är det särskilt kul med snö, men vackert är det och mer snö kommer det. Det ser jag när jag tittar ut genom fönstret.


Djursnäsvägen i Mogata.

17 kommentarer:

Ingrid sa...

Det är inte lätt att hålla mössen ute om de bestämt sig för att flytta in i värmen, men en bra musfälla brukar hjälpa. Bor man på landet som jag har gjort i över 50 år får man en viss vanan vid möss och råttor, så även om jag tycker att de är äckliga är jag inte rädd för dem utan man har fått lära sig att bekämpa dem.
Ha en skön (musfri) helg!
Kram, Ingrid

Annika sa...

Möss är söta om det är EN och den är i en bur eller utomhus. Mer än en och på platser där de inte har att göra (typ mina skafferier) är de inte roliga.

Väldigt vackert med snön iallafall men jag håller med - inte det roligaste.
Gott nytt år! Kram, Annika (CA)

Musikanta sa...

Ingrid:
Jag är inte fullt så skärrad nu som jag var då 2009. (Tänk att tiden går så fort!) Får se till att få rumpan ur vagnen och städa ur förrådet de närmaste dagarna. Mycket av det som finns där behöver slängas också.
Jag har kören i Mogata kyrka i morgon förmiddag men sen ska jag slappna av.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Annika CA:
Vi har satt in s.k. råttskrämmare men det verkar tydligen inte hjälpa. De små liven är ju egentligen ingenting att vara rädd för men jag tycker det ändå är obehagligt. Är väldigt glad och tacksam för Kent som inte är det minsta rädd.
Inte kul när termometern visar på 15 minusgrader som den gjorde i morse. Visserligen steg temperaturen under dagen så det gick att ta en promenad.
Önskar dig en skön fortsättning på helgen!
Kram från Ingrid

Äventyret framtiden sa...

De söker sig in när det blir kallt ute eller också för att föda ungar. Hoppas du får ut musen så snabbt som möjligt...och att det är en mus och inte en råtta. Råttor är så infernaliskt sluga och kloka och också mera svårfångade än mössen.
Du får göra som en god vän till mig brukar göra.Hon ställer sig på golvet och hoppar så huset gungar tillika som hon ropar besvärjelser över små fyrbenta varelser. Då försvinner allt som inte ska finnas. ;)
Lycka till!

Kram!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Är det en råtta dör jag... (Trots att jag är råtta själv i den kinesiska zodiaken.) Jag ska verkligen göra som din vän - gå in och stampa i förrådet!
Kram tillbaka från Ingrid

Tredje året i Hjo sa...

Nej, det är inte kul när mössen prasslar i skåpen. Jag trodde nästan att det spkade i huset innan vi såg att de varit i soppåsen och kalasat. Har ju bott i lägenhet tidigare och inte vana vid problemet. Förra vintern tog jag iallafall tre möss - jag är måttligt förtjust i att vittja fällan. I höstas vidtog jag åtgärder, rätt harmlösa som att skruva till ventilationslocken något plus något mer. Men det räckte tydligen. Ingen mus i år - inte än.

Musikanta sa...

Hans:
Det lutar nog åt förrådet om det krafsar i natt igen. Ska genast ut och tömma soppåsen. Men jag har inte hittat någon råttlort där - än i alla fall. Bra tips med ventilationslocken. Har två råttskrämmare men det verkar inte som om det hjälpte...
Ingrid

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Förlåt, men jag blev full i skratt av situationen. När jag växte upp bodde gick jag över till farmor och bodde med henne titt som tätt. Då hade jag en tam mus som åt ostbiten direkt av min sko. Tyvärr så blev den ju fångat i fällan och fast jag förstod varför så var det sorgligt en tid.
Mus-tig kram!

Ölandsvindar sa...

När min dotter flyttade in i sin nya bostad, hade några musfamiljer hunnit flytta in före henne. På nätterna kunde hon följa deras liv och leverne, bland annat åkte de kana nerför benen på trappstegen som stod framme. När en musunge kom för nära levandefällan som hon hade ställt fram, skrek musmamman ett varningsrop till ungen, som genast försvann därifrån. Det var lite Walt Disney över det hela. Nu är hela familjen flyttad en efter en till skogen flera km bort. Yngsta barnbarnet Filippa körde dem i sin bil, tryggt förvarade i levandefällan.
Kram och god fortsättning /Kerstin

Gunnel sa...

När jag läste ditt inlägg drog jag automatiskt upp fötterna på stolen, även om jag inte misstänker att jag har någon objuden gäst just nu. Jag är livrädd för möss och för att de ska springa upp längs benen på mig. Varför vet jag egentligen inte. Hoppas du får tag på inkräktaren snabbt. Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Är det inte fånigt att man är så rädd för ett djur som är så mycket mindre än man själv? Vi ska verkligen ta itu med förrådet - det är massor som behöver rensas ut också. Men inte idag - jag har just kommit hem från trettondagsgudstjänsten där min kör sjöng fem sånger och jag själv båda ackompanjerade och var kantor. Nu blir det datorn och kanske en timme till vid flygeln - nyårslöftet förra året måste ju hållas. Och en deckare dessemellan.
Kram tillbaka från Ingrid som önskar dig en god fortsättning!

Klimakteriehäxan sa...

Vill inte ha in dom för allt smör i Småland!!!! Hoppas jakten blir lyckad.

Annika sa...

USCH, hatar möss. Hatar att höra dem krafsa i väggarna.
Har inga skrupler vad gäller dödliga fällor, sorry mössen!
Får in dem i källaren ibland, speciellt nu när det är kallt.
USCH, hoppas ni blir av med den mus ni har fått in, eller de ni jar fått in.
Kramar

Ditte sa...

En mus går möjligen an, trevligt är det inte, men en råtta hade gjort mig mer orolig- helt hysterisk...
Kansk eöäge att antingen skaffa katt, sättta ut fällor och lägga ut råttgift. För dte är ju nu när det är kallt ute som mössen vill in i värmen.
Och kanske kan det vara bra med en städomgång så att inte mössen får husera i frid.
Lycka till!
Kram!

Eleonora sa...

Vilket underbart foto du tagit och en vacker och fin promenadväg har du där.
Mushistorien var rolig att läsa. Det händer alltid roliga saker när man bor i villa.

Hoppas nu bara att ingen släkting hittar in till er, men utkik lär du nog få hålla en tid framöver.

Kram från
Eleonora

Krönikören sa...

Usch och fy och blä. När jag bodde på landet hade jag möss lite överallt. Trots att jag hade två katter. I och för sig innekatter, men ändå. Det är ju inte själva musen som är det äckliga utan att de äter på allt och bajsar överallt. När jag hittade muslort i kökslådorna fick jag nog och ställde ut massor med förgiftningsfällor. Så slapp jag ta hand om döingarna.

Lycka till i jakten!