onsdag 6 januari 2016

1224 Sankt Ragnhildskören sjunger på Trettondagen i Mogata kyrka

Trettondagen blev gnistrande kall och vacker med isblå himmel. Dock blev det ingen promenad idag eftersom Sankt Ragnhildskören skulle sjunga i Mogata kyrka och jag dessutom skulle tjänstgöra som kantor.


Två tredjedelar av kören hade ställt upp trots att det är en bit att åka för de flesta och att det var 12 grader kallt i morse. Bilden har Kent tagit vid repetitionen innan gudstjänsten. (Bilden går att klicka större.)

Av psalmerna var naturligtvis psalm 134 - Gläns över sjö och strand självskriven. Temat för denna dag är som bekant besöket vid krubban av De tre stjärntydarna - som förr hette De tre vise männen. De sånger vi sjöng var: Jul, jul, strålande jul, Betlehems stjärna (Gläns över sjö och strand) på den gamla, vackra melodin av Ivar Widéen. En melodi väl så vacker som Alice Tegnérs enligt min mening. Jag tycker det är sorgligt att de tagit bort den psalmen i 1986 års psalmbok. Man kunde haft den kvar som alternativ.Betlehems Stjärna med melodi av Ivar Widéen. Kent klippte ihop två videosnuttar så det låter lite konstigt ett tag in på filmen. 

Vi sjöng också En stjärna lyser så klar, Himlen i min famn och till sist den gamla sången av Oskar Merikanto - Säg minnes du psalmen vi sjöngo? Där var Birger solist och Kent spelade också in den sången. Efter gudstjänsten var det kyrkkaffe för alla i kyrkan. Birger är solist i Oskar Merikantos "Säg minnes du psalmen vi sjöngo?"

6 kommentarer:

Ditte sa...

Här hemma har Trettonde helgen gått ganska spårlöst förbi. Men i Spanien och andra katolska länder är det ju en större högtidnär de tre kungarna kommer. Där är det alltså inte de vise männen som kommer. Kungarna har med sig presenter till barnen så Trettondagsadton är deras julafton.
Det var trevligt att lyssna på din kör och höra psalmerna/sångerna.
Jag tycke också att det är trist att några psalmer är borttagna...Men inget att göra något åt.
Kram!

Bloggblad sa...

Jag var i S:t Laurentii ikväll och lyssnade på Halsbandets konsert.

Musikanta sa...

Ditte:
Intressant att höra om trettondagsfirandet i Spanien. Hade ingen aning om det.
Det kommer nya upplagor med jämna mellanrum så man kanske kan hoppas att den gamla varianten av Gläns över sjö och strand kommer med i stället för den nya, som numera är väldigt uttjatad. Den sjungs ju inte bara som psalm utan ständigt i alla Luciatåg och körer på julkonserter.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Det är tråkigt ibland att bo på landet, åtminstone när det är dåligt väglag, isigt och snöigt. Då åker man inte in i onödan till Söderköping. Halsbandet är ju väldigt roligt att lyssna till! Enda nackdelen är att de tar betalt - det gör inte vi :-).

Eleonora sa...

Du har en duktig kör att jobba med och Birger var ju fantastisk!
Lycka till nu under 2016.
Kram från
Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Så roligt att du tyckte det. Jag ska vidarebefordra berömmet på tisdag när vi börjar.
Önskar dig också all lycka i år!
Kram från Ingrid