torsdag 7 januari 2016

1225 Månadens illustratör - Gustaf Tenggren

Det var när jag sökte efter de första utgåvorna av Tomtar och Troll med John Bauers illustrationer på Tradera, som jag upptäckte Gustaf Tenggren, 1896 - 1970. Priset på de tidiga exemplar som auktionerades ut med John Bauers teckningar låg redan, när det var några dagar kvar på auktionen, på 4-500 kr. Jag hittade då ett exemplar av Tomtar och Troll från 1919 med illustrationer av Gustaf Tenggren som jag bjöd på och vann för en överkomlig summa.


Tomtar och Troll från 1919 med teckningar av Gustaf Tenggren, som efterträdde John Bauer som illustratör efter dennes tragiska död 1918. (Bilderna går att klicka större.)

Jag blev inspirerad av att ta reda på vem denne, för mig helt okända illustratör kunde vara. Döm om min förvåning när jag började läsa om honom och fick reda på att han varit en av de mest berömda illustratörerna i Amerika och  under en period en av de högst betalda konstnärerna hos Disney. Han fick titeln Art Director där och gjorde layouten både till Snövit och Pinocchio.

På nätet hittade jag en recension av en biografi av Gustaf Tenggren författad av Lars Emanuelsson och Oskar Ekman. Boken kom ut 2014.


Onslaget till boken, som är hela 22,5 x 28,5 cm, är en illustration till Gustaf Tenggrens egen sagobok Seldom and the Golden Cheese, som kom ut 1933. Seldom är en pojke som föräldrarna skickar iväg till marknaden för att han ska lära sig arbeta. Under vägen träffar han bl.a. kungar, drakar och häxor.


En mycket kort sammanfattning av konstnärens liv får man på baksidan av boken.

Boken visade sig vara en fullkomlig guldgruva. Inte nog med att man får läsa om Gustaf Tenggrens äventyrliga och framgångsrika liv, det fanns också mycket att läsa om Walt Disney och andra samtida konstnärer, t.ex. John Bauer. Boken innehåller 274 bilder varav de flesta är stora och små färgreproduktioner av konstnärens hand. Jag rekommenderar den varmt! Billigaste exemplaret har jag hittat hos Bokus.

I Göteborg fick Tenggren jobb på tidningen VIDI som illustratör samtidigt som han illustrerade Tomtar och Troll och andra sagoböcker under tiden.


Ett minne från Klippiga bergen (där han aldrig varit) från tidningen VIDI 1917. Redan som 21-åring var han en enastående skicklig tecknare som synes. 

1920 reser Tenggren med sin fru Anna till USA och Cleveland, Ohio, där hans två systrar bor sedan länge. Så fort han kommer dit går han upp till chefredaktören för Clevelands största tidning - Cleveland Plain Dealer - med ett antal illustrationer som han gjort till Bröderna Grimms Sagor hemma i Sverige. Han anställs omedelbart som tecknare på tidningen!

På den tiden var det konstnärer och illustratörer som utarbetade de flesta annonserna och även omslagen till veckotidningar och det dröjde inte länge förrän Tenggren blev mycket uppmärksammad. Redan ett halvår efter hans ankomst skapade han omslaget till Life, en av de större veckotidningarna i USA.


"The Crescent Moon" - omslaget till Life 1921. En variation på Susanna i badet.

Den största framgången som reklamillustratör fick han med annonsen för silkesstrumpor av märket "Blue Moon". Annonsen fanns att se i jätteformat i de amerikanska städerna under en tid.



Förutom att teckna för Clevelandtidningen, skapa annonser och göra veckotidningsomslag, gjorde Tenggren mängder av illustrationer till sagoböcker som Red Fairy Book, D'Alnoy's Fairytales och Dickey Byrd. 



En underbar illustration till Red Fairy Book, 1924. 

Gustaf Tenggren såg bra ut och var svag för kvinnor och starka drycker, läser jag i boken. Hans andra fru Mollie var dock alltid ett stöd för honom och såg mellan fingrarna på hans eskapader. Nästa anhalt i karriären blev Walt Disneys studios i Californien. Det kommer så småningom ett inlägg om det också eftersom detta redan är långt nog och jag tycker att han är så otroligt intressant.


Gustaf Tenggren 1946.

26 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Säga vad man vill men allmänbildad blir man i bloggvärlden. I all synnerhet när man har vänner som bl.a. du Ingrid.
Tack för intressant inlägg och all skönhet.

Kramar!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Tack för din rara och uppmuntrande kommentar.
Kramar tillbaka från Ingrid

Bevare mig väl sa...

Instämmer med pettasdamen!
Prima allmännbildningskälla här!
kram

Musikanta sa...

Tove:
Haha!
Kram

Anonym sa...


Verkligen intressant att få 'lära känna' Gustaf Tenggren. Jag ser fram emot hans år hos Walt Disney.

Lillan i Cornwall

Annika sa...

Vilka vackra illustrationer. Säger som Karin, man lär sig verkligen mkt i bloggvärlden.
Jag har ju sett dessa illustrationer, men inte vetat ett dugg om konstnären bakom.
Och vilken historia! Disney, ja jag kan tänka mig det.
Ser fram emot del 2.
Kramar!

Geddfish ♥ sa...

Vackra bilder och illustrationer, sagolikt vackra, helt enkelt!
Ja, det man inte visste förut eller ens tänkte på att fråga Google, det får man till livs i bloggarna!!
Kram, Gerd

Musikanta sa...

Lillan i Cornwall:
Hej och kul att du tittade in! Jag tycker också att Tenggren är en ovanligt trevlig bekantskap - har en älskad barnbok av honom som jag läst för alla barn i alla år (i över 50!) och som jag inte hade en aning om att det var han som var illustratören till. Det kommer också några bilder från den i mitt nästa inlägg.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Den kommer. Du kan ju titta också på kommentaren ovan!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
Jag blev ju så nyfiken när jag fick syn på den här gamla Tomtar och Troll på Tradera med denna illustratör som jag inte visste något om. Köpte den mest för att den var 500 kr billigare än de med John Bauerillustrationerna. Och vilket fynd!!! En underbar konstnär och så mångsidig.
Kram tillbaka från Ingrid

Eleonora sa...

O Ingrid, så otroligt roligt och intressant att läsa om denne svensk, som gick så långt i den nya världen. Tenggren verkar vara intressant att läsa om och jag ska försöka hitta något om honom på Stadsbiblioteket (där du och jag var en gång).Underbara teckningar har han publicerat i alla fall.

Hoppas det nya året är snällt mot dig. Stor varm kram får du från
Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Ja, jag tycker också att han är en väldigt intressant konstnär som jag inte visste någonting om trots att jag läst en barnbok illustrerad av honom för alla mina barn. Även Kent fick höra denna saga när han var liten eftersom det är hans bok. Kommer i nästa inlägg om GT.

Det går säkert att beställa boken om GT på ditt vanliga bibliotek - jag fick göra det men nu har de lovat att köpa in den till mitt bibliotek också.

Än så länge har året varit snällt mot mig, hade besök av C och Lissan igår på hemväg från Öland. Hon är en liten solstråle - måste snart komma upp till Stockholm och hälsa på barnbarnen och dig, om det går - känner jag.
Stor kram tillbaka från vännen Ingrid

Tredje året i Hjo sa...

S/S Per Brahe förliste strax utanför Hästholmen på andra sidan Vättern - om står vid Hjo och tittar ut över vattnet. För tungt lastad sägs det, vilket den ofta var. Tomtar och Troll från 1919 med illustrationer av Gustaf Tenggren är väl inte så lite kul att ha i sin ägo!
Trevlig lördagkväll!

Ditte sa...

Oj, nu har jag lärt mig något nytt idag igen.. Flera nya saker.
Jag har ett ex av "Bland tomtar och troll" från början av 50 talet och det har jahg ömt vårdat och läst många gånger.
Gustaf Tenggren hade jag inte hört talas om förrän nu när jag läste ditt inlägg. Jätteroligt och så intressant!
Kram och tack!

olgakatt sa...

Tack för denna lärorika berättelse! Jag mindes inte namnet men jag tror en bekant till mig har en orignalteckning för jag minns en berättelse om nån som var före eller efter Bauer. Jag måste ringa och fråga!

Musikanta sa...

Hans:
Jag vet, så oerhört tragiskt. Men vid det laget hade han tröttnat på att illustrera Tomtar och Troll läste jag i biografin och GT hade fått ta över. Själv hade John Bauer tänkt sig att huvudsakligen ägna sig åt sitt stafflimåleri i fortsättningen.
En blind höna hittar också ett korn ibland, haha. När jag köpte boken hade jag ju ingen aning om vem denne GT var!
Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Fortsätt att vårda boken. De är mycket åtråvärda, även de lite senare årgångarna. Vem hade hört talas om GT tidigare? Inte jag i alla fall :-).
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Såg åt din bekant att vara rädd om sin teckning - jag tror att GT kommer att bli någor mer känd i Sverige efter den här biografin. Men någon utställning med hans alster kommer det väl aldrig att bli i Sverige eftersom det mesta finns i USA där han verkade i 40 år. Han återvände ju heller aldrig till Sverige.
Ingrid

Monet sa...

Åh vad roligt att läsa. Och vad jag ångrar att jag mer eller mindre skänkte bort alla mina Tomtar och Troll när vi flyttade till Frankrike. De var alla i original från min mammas tid och julklappar till henne på 1920-talet. Förstås med John Bauer och Einar Norling (?) efter det. Mina barn ville inte ha dem och man kan inte släpa med sig kartongvis med barnböcker över halva Europa. Men de där skulle jag ju behållit förstås!

Annika sa...

Spännande historia! Och vackra illustrationer allihop. Jätteroligt att lära sig.
kram,
Annika (CA)

Musikanta sa...

Monet:
Jag hade heller ingen aning om att de tidiga upplagorna av Tomtar och Troll var så eftertraktade. På antikvariaten tog de en tusenlapp för de tidigaste. De dyraste är de med illustrationer av John Bauer från början av 1900-talet. På 20-talet var det Gustaf Tenggren och senare Einar Norelius som illustrerade eftersom Bauer dog 1918. De är inte SÅ dyra. har full förståelse för att du inte kunde släpa med dig barnböcker till Frankrike :-).
Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
The Golden Books som GT illustrerade några av, är de mest sålda barnböckerna i USA någonsin. De kom på 40-talet. GT var oerhört populär på den tiden men han har naturligtvis fallit i glömska även hos er.
Kram tillbaka från Ingrid

Ignatius J Reilly sa...

Nu stundar det ju en stor Tenggrenutställning i Stockholm, på Millesgården. Vill veta mer om denna fantastiske konstnär.

Ignatius J Reilly sa...

Åk dit om du har möjlighet. 150 verk ska visas, merparten från USA-tiden . Men fi´nns även ett antal verk från när han bodde i Sverige. Tyvärr säljs det mesta från svenska tiden till USA. Men finns några pärlor på utställningen som öppnar på lärdag 23/2 2020

Anonym sa...

Hej!
När jag började att intressera mej av Gustaf Tenggren,så var det genom min särbos släktförhållanden Lisbeth Tenggren här i Göteborg.Det finns så mycket att berätta om Gustaf Tenggren,bl.a. brors dottern Barbra Fitzgerald,fick ta imot vid en cermoni i New York,postumt för Gustaf Tenggren Illustrated Award.samt Kerlan Award postumt i från Minnesota Universitet,Och på Minnesota Universitet,finns mycket av förlagor till Disneys filmerna,sparade och skänkta
av Mollie Tenggren.
Gustaf och Mollie var boende i Southport i Maine,och är begravda på Spruce Lawn Cemetery i Maine.
Det är ju också Lars Emanuelsson som har skrivit boken med Ekman,som skall ha en stor elog,för den historie beskrivningen dom har gjort,
Mvh Johnny Linden

Anonym sa...

Gustaf Tenggrens bok”The Poky Little Pony”är den mest sålda boken fram till milleniumskiftet såld i 15.0000 ex,och att påpeka också om att Gustaf Tenggren,illustrerade bl.a. under en tid H.C Andersens sagor,och därefter lämnade han Danmark för USA.

Mvh Johnny Linden.