måndag 4 januari 2016

1222 Lördagstema - Magi

Det första lördagstemat för år 2016  har rubriken MAGI. Det är HeLena som är värdinna för lördagstemt i januari. Övriga lördagsbloggare och lördagsteman står listade till höger i bloggen.

Jag väljer att skriva om adjektivet MAGISKT i stället. Det kan  både betyda övernaturligt och mystiskt men också fängslande och förtrollande. Det är även ett ord som blivit populärt i samband med teveprogrammet Idol där nästan vartenda framträdande kommenteras som just - magiskt.

Ett sådant magiskt framträdande upplevde jag här i Mogata på söndagseftermiddagen då de yngsta barnbarnen hade konsert för föräldrarna och mormor och morfar. Här är programmet.Program till de yngsta barnbarnens julkonsert  3 januari 2016. (Bilderna går att klicka större.)

Bara det att jag har så små barnbarn vid min höga ålder är helt magiskt! Casimir är 8, Caspar 6 och Clarissa 4 år. Det är fantastiskt att kunna få vara med och följa dem i deras utveckling. När mina äldre barnbarn var små hade jag dubbla jobb, både som lärare och som kantor. Det blev inte mycket tid över för att umgås med dem - det sörjer jag fortfarande över.


Casimir, 8 år, spelar Come Again av John Dowland. Kent tog bilden

John Dowland, 1563- 1626, som barnen spelar tre sånger av, var en engelsk lutspelare, sångare och kompositör. Enligt Wikipedia har hans sånger "under 1900-talet genomgått en större renässans som källa för klassisk gitarrepertoar." 
Caspar, 6 år, spelar Fine Knacks for Ladies av John Dowland.

Av nedanstående videoklipp har Kent spelat in Casimir och Caspar. Jag spelade in Caspar.Caspar spelar Fine Knacks for Ladies på oboe. Mirren kompar.Casimir och Caspar spelar tillsammans Alamande från Ludi Musici av Samuel Scheidt

22 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag upprepar det jag sagt så många gånger förr: du har fantastiska barnbarn!
Men jag är lite nyfiken på vad Lissan gör bakom gardinen...plockar orkidéer?

Äventyret framtiden sa...

Magiskt är att se att äpplena inte faller långt från äppelträdet.
Vilken härlig musikalisk barnbarnstrio du har Ingrid!
Ja, vad gör Lissan bakom gardinen? ;)

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Förtrollande i sin rätta betydelse!
ccc kram!

Ditte sa...

Ja, kan man i programmet Idol prata om magiskt, så har man inte hört detta. Vad roligt med dessa så begåvade barnbarn och där musiken är en del av deras liv. Fantastiskt! Tack för att jag också fick lyssna och titta.
Kram!

Musikanta sa...

Bloggblad:
De tränar en timme varje dag året om också. Det är inte gratis. Förstår inte hur Mirren orkar sitta med dem hela tiden heller. Det är roligt att hon har tagit upp sitt pianospel också så att hon kan kompa pojkarna. Det var många år som hon inte rörde pianot.
Lissan luktade på orkidéerna, det förvånar mig att de satt fast. Hon fick tag i en liten plastfjäril som var nerstucken i en av krukorna. Det var den hon kom med.

Musikanta sa...

PettasKarin:
På den sista frågan får du läsa kommentaren till Bloggblad. Håller med dig om att det är magiskt med musik. Kul också att det är ett intresse som jag kan dela. Kompar dem ibland.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Tack för rar kommentar! Jag hade ingen aning om vad jag skulle skriva om magi men det är ju tråkigt att inte kunna vara med. Så det fick bli det här inlägget (som jag ändå hade tänkt att skriva så småningom.)
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Haha, det är inte så magiskt ibland med oboen... I synnerhet inte när jag är tvungen att ha mina hörapparater på mig när barnbarnen kommer så jag kan höra vad de säger. Kul att du gillade inlägget - för mig är det roligt att ha det dokumenterat. Kan vara kul för barnbarnen att titta på när de blir äldre.
Kram tillbaka från Ingrid

Mirren sa...

Jag brukar inte klaga på inläggen, men jag tycker inte att det var riktigt snällt att lägga ut när Casimir spelade. Först och främst var han jättenervös, och sedan avbröt du honom och bad honom spela om från början för att få en bättre kameravinkel och då spelade han så många fel att han grät efteråt. Om jag skulle andas om att du lagt ut filmen på Internet skulle han gråta ännu mer. Så ta bort filmen och ta en ny när han spelar rätt!
M&P

Musikanta sa...

Mirren:
OK
M&P

Musikanta sa...

Det var ju ett så svårt stycke så jag tyckte inte det gjorde så mycket att det blev några fel. Han är ju bara åtta år i alla fall. Han spelade på dessutom hela tiden - men det är klart, du som har hört det här stycket hundra gånger kan ju varje ton i den.
M&P

Anki sa...

Magisk att få ta del av dina barnbarns fina uppträdande. De är såå duktiga!
Önskar dig en fin Trettonhelg!
Kram

Gunnel sa...

Så otroligt duktiga barnbarn du har. Jag förstår att du är stolt, och det med rätta. Kram

Musikanta sa...

Anki:
Ja, jag tyckte det kunde platsa under rubriken i någon mån, haha.
Önskar dig också en fin trettonhelg. Sankt Ragnhildskören ska sjunga i Mogata kyrka i morgon så än kan jag inte pusta ut riktigt. Jag tjänstgör dessutom som kantor.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
De är duktiga men duktigast är nog Mirren som övar en timme med var och en varje dag och har gjort det i över tre år - helg som vardag...
Men visst är jag glad och mest tacksam över de är så musikaliska och kan dela mitt stora intresse. Hade varit svårare om det hade varit tennis eller fotboll som var intresset.
Kram tillbaka från Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Helt vilsen på veckodagarna är jag och har alltså lyckats missa lördagstemat två gånger i rad. Men när jag såg att du också hamnat på efterkälken så ...
http://klimakteriehaxan.blogspot.se/2016/01/romantik-inpa-smatimmarna.html

Geddfish ♥ sa...

Det är sanna mina ord magiska söta barnbarn du har!
Och så musikaliskt duktiga! Övning ger färdighet, så är det i allt, men grunden måste finnas.
Ha en fin Trettne, kram Gerd

Musikanta sa...

Gerd:
Det är svårt att inte älska dem eller att skriva om dem här på bloggen. Du vet ju att varav hjärtat är fullt talar munnen - i det här fallet kameran och tangentbordet.
Många dagars och timmars träning ligger bakom den här lilla konserten.
Önskar dig också en skön och trevlig Trettonhelg.
Kram till baka från Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Jag har varit inne och läst på din blogg - har tyvärr inte TV 5 men tror att jag har filmen inspelad någonstans. Dags att se om så att man blir lite upplyftad.
Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Ingrid - jag hade slarvat och skrivit fel kanal från början, rättade det sen men då hade du redan varit inne och läst, kanske. Men du behöver inte oroa dig: snart kommer den på en eller annan kanal igen! Tills dess får du njuta av dina duktiga barnbarn!

HeLena sa...

Magiskt! Härlig konsert! Så roligt att dem musicerar tillsammans, hoppas att dem orkar hålla i sina instrument länge! Det skänker så mycket glädje både till sig själv och andra.
Kram!

Musikanta sa...

HeLena:
Det är de så illa tvungna att göra eftersom de går på musikskolan Lilla Akademien. Där måste de välja ett andra instrument också från årskurs 3. På den skolan är det ofta ensemblespel som sporrar med konserter etc. Jag är mest orolig för att mamma Mirren inte ska orka öva med dem två timmar om dagen...
Kram tillbaka från Ingrid