lördag 16 januari 2016

1230 Lördagstema Kontraster

Lördagstemat, som HeLena har bestämt, har rubriken Kontraster den här veckan. 2012 i februari var också kontraster på tapeten, då i fredagstemat. Mitt inlägg då skiljer sig dock mycket från inlägget om kontraster den här lördagen. Övriga lördagsbloggare och lördagsteman hittar man till höger i bloggen.

Den här gången skriver jag om kontraster i djurvärlden med tanke på de yngsta barnbarnen. I synnerhet Casimir, åttaåringen, är väldigt road av sådana uppgifter. Här kommer några stycken. Alla bilderna från nätet. På den här sajten har jag hittat de flesta djuren.

Världens minsta fisk heter Shundleria Brevipingius och är bara 7-8 mm lång som framgår av bilden. Den väger bara ett gram och lever endast ett par månader. Den hittades för 25 år sen på det australiska Stora Barriärrevet men har inte förrän nu klassats som världens minsta fisk.
Den lilla fisken har stora ögon och är helt genomskinlig. (Bilderna går att klicka större.)

Världens största fisk är valhajen. Den gillar plankton, fiskägg och hoppkräftor. En och annan makrill, sardin och ansjovis äter den också ibland. Man har känt till valhajen ända sedan i början av 1800-talet. 


Bild från Wikipedia. Det största exemplaret som mätts upp är 12.65 meter. 

Världens minsta fågel är Bikolibrin eller Helenakolibrin. Den är bara 5-6 cm lång och väger som mest 2 gram. Honan är större än hannen. Den lever på nektar och leddjur.


Bikolibrin har en dagstemperatur på 40 grader men sänker temperaturen på natten till 19 grader för att spara energi. Den finns bland annat på Kuba.

Världens största fågel om man räknar med vikten är strutsen. Den kan väga upp till 150 kilo. Den kan som bekant inte flyga men springer desto bättre - över 60 kilometer i timmen. Ett strutsägg kan väga omkring ett och ett halvt kilo.


Strutsens fjädrar har varit mycket eftertraktade som hattprydnader förr i tiden. Intressant är att den har långa. mörka ögonfransar.

Världens minsta (ryggradsdjur)djur är inte längre än ett riskorn. Det är den lilla grodan Paedrophryne Amauensis - den har inget annat namn vad jag kan hitta - och upptäcktes av forskare på Papua Guinea 2009. Den är ungefär lika lång som världens minsta fisk - 7 millimeter. 


Trots att den lilla grodan bara är 7 millimeter lång kan den hoppa 30 gånger sin egen längd!

Världens största landdjur är savannelefanten, som lever i Afrika. Den håller till på stäppen eller savannen och kan bli 3,5 meter hög och 7,5 meter lång. En sådan jätteelefant sköts 1955 och vägde över 12 ton. 


Savannelefanten är utrotningshotad på grund av tjuvjakt och förlust av betesmarker. 

25 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Kul vetande!
Ha en skön lördag!
Kram, Gerd

Anki sa...

Spännande kontraster i djurens värld!
Önskar dig en fin helg!

Karin sa...

Fantastiska kontraster och ett perfekt ämne för barnbarnen! Det knycker jag!

Musikanta sa...

Gerd:
Ja, nu är jag i alla fall inte helt ute och reser när jag träffar Casimir igen :-).
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
Absolut!
Önskar dig också en fin helg.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Knyck du! Bara bra om barnbarnen uppskattar det. Det finns ju mycket annat som är störst och minst också, som ormar, apor etc. etc. Jag hittade mycket på den sajten som var användbart nästa gång jag träffar barnbarnen :-).
Ingrid

englundskan sa...

Strutsar har så vackra ögon och ett märkligt läte. Att den lilla grodan har ryggrad för lite förvånande, det brukar väl inte grodor ha men är man så pytteliten så kanske det är nödvändigt.

Anna/notonmusic sa...

Det här var roligt Ingrid! Jag trodde att det var ett granbarr längst upp, det är ju slut på julen och jag dammsuger granbarr så mina tankar hamnade där. Och så var det en fisk! Fascinerande att jämföra störst med minsta. Visste inte att kolibrin var så himla liten! Vi har en strutsfarm inte långt härifrån! ha en fin lördagskväll :-)

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Jag har fått läsa två gånger och skåda bilderna, särskild strutsbilden som "storlekskontrasterar" så härligt!! Du fick till det fint med kolibrin där: Helenakolibri .. HeLena som giett oss tema :-)
Härligt och roligt inlägg!
Kram

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Jag glömde ju att skriva att jag beundrar din nya header - den är jättefin och faktisk en kontrast i sig!
Prima målat!
:-)

Musikanta sa...

englundskan:
Jag har kikat på Wikipedia nu och grodorna hör till ryggradsdjuren har jag fått veta. Så det stod inte fel på sajten jag tittade på. Man lär sig genom att blogga, haha.
Ingrid

Musikanta sa...

Anna:
Det är alltid roligt att lära sig lite nytt - jag visste möjligen att elefant var störst bland landdjuren och valen bland vattendjuren och att strutsen var störst till omfång och vikt bland fåglarna. Jag visste inte heller att kolibrin var så oerhört liten även om jag visste att den är den minsta fågeln. Män lär sig, som sagt, genom lördagstemat :-).
Ha en skön fortsättning på lördagskvällen du också.

Musikanta sa...

Tove:
Den målningen var en av de första jag målade - fick inspiration just av kontrasterna på fredagstemat den gången. Om du har googlat på mitt tidigare inlägg kan du se förlagan.
Tänkte också på HeLena när jag fick upp helenakolibrin, det passade ju bra!
Kram tillbaka från Ingrid

Ditte sa...

Tack för detta! Bra kontraster!
Nu har jag lärt mig flera nya saker idag. Jättebra! Jga har som mål att lära mig eller göra två nya saker per dag. Oftast lyckas jag men ibland blir det fler och någon enstaka gång färre.
Kram!

Musikanta sa...

Ditte:
Roligt att du uppskattade inlägget :-). Låter inte så dumt att lära sig något nytt varje dag. Jag övar ju piano minst en timme varje dag så då måste man helt enkelt lära sig något nytt ibland. Men jag förstår att du menar någon kunskap som man kan ha nytta av i allmänhet. Eftersom Kent älskar att lösa korsord lär jag mig nästan ett nytt ord varje dag i alla fall.
Kram tillbaka från Ingrid

Gunnel sa...

Här kan man verkligen tala om kontraster! Det finns mycket spännande i djurvärlden. Kram

Tredje året i Hjo sa...

Tack för bildningsresan!
Tänk om man mötte en struts i full galopp på 195:an mot Jönköping!

Veiken sa...

Här var det bara kontraster. Små fiskar och gigantiska elefanter! Härligt! Kramar

Musikanta sa...

Gunnel:
Det var rätt kul när jag hittade den här sajten. Kanske något för Rasmus?
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Hoppas att ingen rymmer från strutsfarmen här i närheten! Man lär sig mycket när man är med i ett sånt här tema.
Ingrid

Musikanta sa...

Veiken:
Tack för din rara kommentar - den värmer i kylan :-).
Kram tillbaka från Ingrid

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Kollade länken och har nu sett förlagan och fick mig till livs ditt inlägg då och läste kommentarerna från de andra. Trevligt!
Kram

Musikanta sa...

Tove:
Kul att du läste det gamla inlägget. Jag blev så inspirerad av alla de vissna blommorna som stod så vackert mot den vita snön.
Kram tillbaka

Krönikören sa...

Roligt! Den första lilla fisken trodde jag var en banan. På fingertoppen såg det ut som en hack i huden. Jag snöade in (ursäkta vitsen) på bilderna innan jag läste texten - hehe, hade lite svårt att få ihop det.

Elefanternas öde är så tragiskt. Jag hoppas hoppas hoppas att folk i hela världen ska sluta köpa elfenben så att vi får stopp på all tjuvjakt.

Kram

Musikanta sa...

anki:
Jag ser att jag skrivit Gerd två gånger i stället för ditt namn! Slarvigt.
Kram från Ingrid