onsdag 1 mars 2017

1396 Besök på Liljevalchs Vårsalong

På fredagen blev jag bjuden på lunch på Kulturhuset. Där sammanträffade jag med Mirren, J. och J:s mamma E. och vi åt en underbar fiskgryta med räkor och musslor. Mirren, som är vegetarian åt en rätt som hade rubriken 3 x morot och var alldeles utmärkt trots namnet.

När vi hade ätit färdigt gick vi några hundra meter till Malmskillnadsgatan 32 där Liljevalchs Vårsalong visas eftersom själva muséet håller på att restaureras. J. ville gärna gå dit eftersom han tidigare arbetat i just de lokalerna. Jag hade aldrig varit på en Vårsalong tidigare så jag tyckte det skulle bli spännande.

Liljevalchs Vårsalong är öppen för alla som fyllt 18 år. Olika uttryck för konstnärlig verksamhet välkomnas och det var roligt att se både broderi, keramik och virkade alster bland alla målningarna.


Den här virkade skulpturen heter Den varma världen och är skapad av Iryna Hauska. (Bilderna går att klicka större.)

Här kommer några bilder på verk som jag tyckte var intressanta. Av 2505 foton på verk som skickades in till juryn kom 295 med. Juryn består av Mårten Carstenfors, chef för Liljevalchs, konstnären Ernst Billgren och artisten Magnus Uggla. Den yngsta utställaren är 20 år och den äldsta 91. Allt det här har jag läst i den här intressanta artikeln i Dagens Nyheter.

Lars Valinger har gjort fyra Fayyum-porträtt av gummigranulat. Det är sådant material som man belägger löparbanor med. Fayyum kallas målningar som gjordes 100-300 e. Kr. i det romerska riket. De gjordes av varmt bivax på träpannå och fästes efter döden på den avlidnes mumie. Vill man läsa mer om dessa intressanta målningar kan man kika här. Jag hade aldrig hört talas om dessa trots att det inte var så längesen jag läste konstvetenskap


Fyra Fayyum-porträtt av Lars Valinger.

Jag hade följt serien om Sveriges bästa amatörkonstnär och tyckte det skulle vara roligt att se Stina Gunnarsson tavla Hopptornet. Den var ännu bättre här på väggen än i TV.


Hopptornet av Stina Gunnarson. Akryl.


Kunglig bridge av Gunnar Hallerstam.


Angelica Kristensson Aurelius. Utsikt från Nybohovsgränd. Olja på duk.


Bengt Wahlgren. Den stora blå maskinen. Akryl


Lena Flodman. Conclusion 2009. Keramik.


Monica Gredmark. På stranden. Olja på duk.


Helga Holmén. Allt vi tog oss igenom. Olja och akryl.

Det finns fortfarande 286 alster kvar att titta på om man snor sig. För Liljevalchs Vårsalong slutar den 5 mars. Jag är väldigt glad över att jag kom iväg på den.


Mirren med J. och mamma E.

12 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Tack Ingrid!

Jag har väntat på detta! Och jag är så glad att få vara med på ett hörn och se alla konst och konstfullhet som du bjuder på i dina inlägg.
Vi planerar en vårlig resa till Stockholm i år, Uffe och jag, men likväl så hinner man inte överallt, det finns ju så mycket att se och beundra.

Ha en fin torsdag!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Tack för din rara och uppmuntrande kommentar!
Visst finns det massor att se och uppleva i Stockholm men man orkar inte mer än en viss mängd åt gången. Sen beror det ju också på hur besvärligt det är att ta sig till de olika evenemangen om man inte har bil. För min del måste det för det mesta finnas i city dit man kan ta tunnelbanan. Undantag för Tutankhamon-utställningen som visades i Frihamnen och som blir mitt nästa inlägg. Dit tog vi oss med bil och GPS, Mirren, pojkarna och jag.
Kram!

Annika sa...

Trevligt med klassiska Liljevalchs vårsalong. Glad att du kom iväg på den eftersom den snart är slut för året.Jag brukade gå då och då när jag bodde hemma.
Roligt att du åker upp till Sthlm så ofta, tycker jag.
Kramar!

olgakatt sa...

Jag såg Vårsalongen för en månad sen och tyckte den var väl värd att se! Lyckas jag vara i Sthlm när den pågår är den ett måste men visst varierar den. Just nu väntar jag ivrigt på att Marina Abramovic's utställning kommer till Louisiana.

Bevare mig väl sa...

Så roligt att du kom dit och delar med dig! Tack så mycket! Jag följde ju naturligtvis också konstnärsdrömmen på SVT. Så roligt för Stina att få komma vidare.
Konst på alla sätt och vis berikar!
kram

Musikanta sa...

Annika:
Ja, det blir inte sista gången som jag besöker Vårsalongen. Det var många spännande tavlor och annat också att kika på. Det blir tyvärr inte mer än en gång i månaden jag åker till Stockholm. Barnbarnen hinner växa en hel del mellan gångerna...
Kramar tillbaka!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Jag tyckte att det var ganska hög klass på det jag hann se. Men visst fanns det målningar som man kunde ifrågasätta. T.ex. en duk som var målad helt grön, lite slarvigt. Förstår inte hur en sådan målning kan komma med. Men jag ska nog försöka se utställningen nästa år också. Louisiana går ju inte att jämföra förstås :-).
Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Visst var Konstnärsdrömmen spännande. Jag höll på Jocke eftersom jag tyckte har var så trevlig. Men hans akvareller var nog för små för att kunna fylla upp en hel konsthall. Stina målade ju STORA tavlor. Men visst är hon duktig! Man får lite inspiration när man går och ser på en sådan här utställning med så många olika verk.
Kram tillbaka!

Ditte sa...

Vad trevligt att i år komma hit via dig. Tack för info och smakprov från utställningen. Läste tidigare artikeln i DN och läste nu om den via din länk.
Jag har gått många gånger på vårsalongen och har då och då haft vänner som ställt ut men i år blir det inget besök.
Och som vänligt fastnar men mer för vissa tavlor och föremål än för andra, precis som det ska vara. En del tavlor är ju också ganska svårlpacerade i ett mindre hem...
Kram och tack för besöket.

Ölandsvindar sa...

Många kreativa idéer. Jag gillar "Kunglig bridge" och "Allt vi tog oss igenom" men ingenting som jag skulle kunna ha på mina väggar och njuta av dagligen. Hellre dina vackra och färgglada tavlor då!
Kram /Kerstin

Musikanta sa...

Ditte:
Tack för rar och uppmuntrande kommentar! Jag hann inte se hela utställningen så det var säkert många verk som jag missade. Men, som du säger, många av tavlorna kändes svårplacerade åtminstone i mitt hem. Men de är roliga att titta på.
Kram tillbaka.

Musikanta sa...

Kerstin:
Tack för rar kommentar om mina tavlor. Nej, för att ha sådana tavlor på väggen hemma som de på Liljevalchs måste man nog ha ett minimalistiskt hem med få prylar, designade möbler i svart-vitt och helt vitmålade väggar. Då kommer naturligtvis dessa tavlor helt till sin rätt. Men, som sagt, jag såg bara hälften av utställningen.
Kram!