torsdag 1 november 2018

1613 Marknad i Limoux i oktober 2018

Så blev det så småningom fredag i den lilla staden Limoux i Frankrike. Det hade varit en omväxlande vecka med både utflykter till Maury med bland annat en bilresa över höga berg på en smal serpentinväg utan räcken och med en buss till Carcassone.

Alla tåg dit var inställda på grund av "l'inondation" (översvämningen) så det blev ett kort besök med buss för Kent och mig på torsdagen. Vi åkte dit vid halv tolv-tiden och sen fanns det bara två bussar att välja mellan för att åka hem. Den ena bussen gick redan tjugo i två och den andra kvart i sju på kvällen.


Vi festade med Cappucino Gentilly på en restaurang på torget i Carcassone. Det blåste ganska mycket som synes. (Bilderna går att klicka större.)

Men nu var det fredag och marknadsdag som vanligt. Josie, som är Annas goda vän och granne, hade bestämt att gå på marknaden tillsammans och jag hängde förstås med. Det gjorde även herrarna i familjen när det var dags även om det inte var tänkt så från början.

Först gick vi förstås till "lilla" marknaden på torget ett par kvarter från huset. Som vanligt ( här kan man läsa ett tidigare inlägg från denna fredagsmarknad) helt fullt med marknadsstånd med diverse saker som man inte visste att man kunde behöva förrän man kom dit. Kent och jag hade bara tagit med oss handbagage den här gången, vilket gjorde att vi inte kunde köpa något som kunde ta plats då väskorna redan var överfulla när vi åkte hemifrån.


Anna och Josie på väg till marknaden.


Anna och Josie. Blommorna i bakgrunden är alla konstgjorda. 


Anna hittar en fin tröja för en relativt billig penning.


Hade gärna köpt en av dessa roliga väskor om jag hade fått plats.

Efter att vi gått runt på torget en stund gick vi vidare till "stora"marknaden några kvarter bort från torget. Hela marknadsplatsen hade varit totalt översvämmad några veckor tidigare eftersom floden Aude flyter alldeles förbi nedanför. I mitt tidigare inlägg om Limoux har jag visat bilder därifrån. De är tagna precis nedanför marknadsplatsen.


Hela den här marknadsplatsen stod helt under vatten. Floden flyter strax nedanför. 

Vattnet hade dragit sig tillbaka helt men nu svämmade det över av kläder istället. Oändliga mängder av second hand-plagg låg slängda lite hur som helst överallt.


Men det fanns också italienska tröjor som ungefär kostade hälften så mycket i förhållande till vad de gör hemma. Jag hittade en tröja som redan har blivit min favorit. Det hörde också till en halsduk i samma tyg. Tröjan gick att pressa ner i handbagaget efter en del jobb.


Undrar om inte tanten till vänster är samma tant som kom med på bilden med Anna och Josie? (Limoux är inte så stort.)


Glad över att jag hittat något att ta med mig hem som minne också från den här resan. Det fanns "provhytt" i skåpbilen.


Päron, druvor och granatäpplen fanns också att köpa.

Hade gärna köpt med mig den här brandmannen - le pompier - att ha utanför huset istället för trädgårdstomte om den hade fått plats i bagaget.


Anna och Jörgen får avsluta mitt lilla reportage från Limoux i Frankrike den här gången.



5 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Era Cappucino Gentilly ser riktigt goda ut. De var säkert mättande också. Den lilla kakan bredvid ser nästan ensam ut :)
Du gjorde ett bra fynd, tröjan passar dig, tycker jag. Skulle gärna ha en sådan själv.
Och jag förstår att du ville ta polisen med dig hem! Kanske du skulle ha köpt en av väskorna att ha lagt honom i. Ofta får man ju ha ett litet handbagage förutom det man redan har med sig hem på flyget.

En skön Allhelgonahelg önskas er båda!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Jag hade tyvärr redan en full ryggsäck som extra handbagage.Jag dricker inte kaffe vanligtvis men den här cappucinon med riktig vispad grädde, socker och chokladpulver ovanpå var himmelskt god. Tyvärr har jag inte hittat något kaffe hemma som smakar som det franska. Det finns ju franskrostat kaffe men det är ändå inte samma smak.
Ha en skön helg önskar
Ingrid

jamesfo8376 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lena i Wales sa...

Längesedan jag var i Limoux och Carcasonne.
Alltid roligt med marknader.
Ha det bra!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Ja, i synnerhet om de inte är svenska. Man hittar lite annorlunda grejor på dessa :-). Kul att du har varit i Limoux - den lilla stan känner inte många till. Carcassonne däremot är ju ett berömt turistmål. Men vi hann ju inte med att besöka borgen den här gången.
Kram från Ingrid