söndag 18 november 2018

1619 Gems Weekly Photo Challenge vecka 47 - ÖGA

Det är SannaGems Weekly Photo Challenge som hittar på ett ord varje vecka för oss att skriva om och visa en eller flera bilder på som illustration. Vecka 47 är ordet ÖGA. Fler som antagit utmaningen hittar man på hemsidan.

Det har varit omöjligt att hitta bilder i arkivet såväl som runt omkring mig på ett ensamt öga, så jag gör om ordet till pluralis i stället och visar bilder med ÖGON på i stället. Det finns det desto fler bilder av. Jag väljer att visa några av Jenny Nyströms tavlor som jag inte fick plats med i mitt senaste inlägg där jag också berättat om konstnären och illustratören.

Jenny Nyström målar bilder av kvinnor och barn med de mest själfulla ögon. Ibland ser det ut som personerna i tavlorna tittar just på mig och följer mig med blicken när jag rör mig bort.


Flickporträtt från 1922 - olja på duk. (Bilderna går att klicka större.)

Sophie Lundberg 1891 - olja på duk

I tavlan nedan av mormor och morfar (?) i kyrkbänken med barnbarnen, tycker jag att både mormor och pojken tittar direkt på mig. Intressant också att jag kom ihåg att psalmen - som står uppsatt på psalmtavlan och är en julpsalm - börjar med orden "Av himlens höjd oss kommet är". Trots att jag i jobbet alltid använt den "nya" psalmboken som kom ut 1986 med sina ändrade psalmnummer. Numera har denna vackra psalm nummer 125 i psalmboken och texten är omgjord för att bättre passa moderna människor.Äldre par och barn i kyrkbänk. Står ingenting om vilket år hon målade denna akvarell. Skulle gissa på att den är ganska sent tillkommen.

Så här lyder texten till psalmen 63 i den gamla psalmboken, vers 8:
Välkommen var O Herre kär/ en gäst när oss du vorden är
I fattigdom för mänskors skuld/ du kom och Gud är oss nu huld.

Och vem kan motstå denna unga kvinnas trånande ögon? Är det mot sin själs älskade hon tittar upp?


Porträtt av ung kvinna med solfjäder - 1913. Olja på duk. 33 kommentarer:

"LillaSyster" sa...

Vackra tavlor och visst tittar de på oss. Snyggt tolkat. Fick min idé till öga idag då jag gick på min morgonpromenad - plötsligt trillade polletten ner. Ha en bra ny vecka du med =)

Vilt og vakkert sa...

Heisann, interessant at du velger å vise malerier av en kvinnelig kunstner jeg dessverre ikke kjenner, men litt mer vet jeg jo etter å ha lest ditt innlegg. Stemningsfulle bilder. Øynene har mye å si for hvorvidt bildene "griper" oss eller ikke. Takk ;:OD)

Äventyret framtiden sa...

Levande konst på sätt och vis. Så känns det alltid när ögonen följer en från en tavla. Jenny Nyström, ja, vad kan man säga annat än att hon var en suverän konstnär.
Tack igen Ingrid! säger Karin

Musikanta sa...

"LillaSyster":
Ja, jag vet att du fick din idé när du var ute och gick. Jag har ju läst ditt fina inlägg. Tack för din uppskattande kommentar.
Ingrid

Musikanta sa...

Vilt og vakkert:
Jenny Nyström är den främsta av våra svenska vykortsillustratörer - i synnerhet julkorten. Det kommer jag att berätta om i ett kommande inlägg. Hon har väl gjort tusentals sådana såväl som omslag på diverse jultidningar. Men jag visste inte att hon var en så duktig konstnär också.
Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Ja, det var en spännande utställning. Jag kände ju bara henne som tomtemålare tidigare. Men där är hon ju oslagbar fortfarande. Jag har säkert egna gamla tidningar där hon har gjort omslagen, ska titta efter.
Ha det gott önskar Ingrid

byblixtra sa...

Roligt att få se målningar av Jenny Nyström, kollade även in ditt föregående inlägg om besöket, det mesta man sett är ju hennes julkort.

Gunnel sa...

Jenny Nyströms målningar är mycket vackra. Ögonen på tavlorna ser så "levande" ut. Kram

Ingrid sa...

Ögonen - Själens spegel.
Jag såg någonstans att det är svårt att måla ögonen så att de verkligen ser själfulla ut, men det finns de som kan. Det ger dina bilder exempel på.
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

byblixtra:
Ja, jag hade ju heller inte sett något annat av henne tidigare. Det var ju en överraskning att se hennes fina målningar.
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Ja, jag tyckte de passade bra till veckans tema :-)
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Ja, hon kan verkligen måla själfulla ögon. Figurerna blir så levande på de här målningarna. Hon har säkert studerat renässanskonstnärernas målningar. De är ju duktiga på det - Mona-Lisa t.ex.
Kram tillbaka från Ingrid

amo sin blogg sa...

Nydeleg innlegg.

BP sa...

Nästan som Mona Lisa, som ju också följer oss med blicken. Å det stämmer faktiskt. Lite kusligt enligt mig;-)
Suveränt jobbat att hitta så många målningar med ett och ett = två ögon;-)

Violen sa...

Helt underbara bilder! Kul att du valde målningar av Jenny Nyström, hon var en mycket skicklig konstnär!

Ditte sa...

Vad trevligt med Jenny Nyström. Såg en del av hennes målningar nyligen i Stockholm på Sven Harrys konstmuseum. Roligt att läsa att du också sett den. Tycker du gjort en fin tolkning av veckans tema. Och man kan ju ta ett öga i taget om man vill.
kram!

Musikanta sa...

amo sin blog:
Tack! :-)
Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Det fanns fler tavlor med vackra ögon på utställningen. Men just de här tavlorna var så speciella, tyckte jag.
Ingrid

Musikanta sa...

Violen:
Så roligt att du uppskattade mitt inlägg. Det värmer! :-)
Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Jag vet bara att det fanns några enögda cykloper i den grekiska mytologin. Men jag hade inga egna bilder på sådana. Att Mirren fick ha en bild med i mitt inlägg berodde på att samma som jag tog på de gamla och barnen i kyrkbänken blev lite suddig. Kul att du också sett utställningen - den var väldigt rolig att se, tyckte jag. Vi såg ju också filmen i källaren om Sven-Harry själv. Den var mycket intressant.
Kram tillbaka från Ingrid

Anki sa...

Så fina porträtt ... och visst tittar de på oss. Jenny Nyström var en duktig konstnär och även om hon väl numer mest känns igen med sina julkort så gjorde hon såå mycket mer. Ett fint och intressant inlägg på veckans tema Ingrid.

Margareta sa...

Att måla ögon kan inte vara lätt att få de levande oavsett vad du vill ha ut av blicken, ser fler riktigt drömmande här undra vad de drömmer om. Fin tolkning av ögat genom text och bild.

Stare Ström sa...

Hon var en duktig konstnär men är väl mest känd för sina julkort. Roligt att se dina bilder.

Ölandsvindar sa...

Vackra bilder! Men tänk, jag har så svårt att förlika mig med alla ändringarna och "moderniseringarna" av vårt kulturarv. Samtidigt som människor mer än någonsin letar efter rötter och sättet våra förfäder levde på, ska kyrkan ändra på våra gamla texter så ingen längre känner igen sig. Jag tycker att det är vackert med de ibland flera hundra år gamla texterna.
/Kerstin

Musikanta sa...

anki:
Tack Anki för rar kommentar! Jag visste bara att JN hade målat vykort innan jag besökte utställningen. Men jag kunde ju ha gissat att hon var en duktig konstnär också.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Margareta:
Tack för uppskattande kommentar! Den värmer. Visst kan man undra vad de drömmer om. Kunde ju vara en idé till en uppsats i skolan. Man visar bilden och sen får eleverna skriva om vad de tror hon drömmer om :-).
Ingrid

Musikanta sa...

Stare Ström:
Som jag skrev ovan i en kommentar - jag visste bara att hon målat och ritat vykort tidigare. Även att hon gjort omslag på tidningar.
Ingrid

Musikanta sa...

Kerstin:
visst är texterna vackra och vissa ändringar har jag svårt att acceptera. Men just i den här versen skulle nog inte någon under 30 förstå vad man menar med "vorden" eller "huld". Om man inte läser litteraturvetenskap förstås. Jag tycker att översättarna har fått till det ganska bra - åtminstone förstår man det hela bättre. Men det var roligt att du hade synpunkter på detta. Så här är nyöversättningen av psalmversen.

Välkommen hit, du jordens gäst!/Att vi har syndat vet du bäst./Du vet och känner allt därom./Vi tackar dig för att du kom./
Kram från Ingrid.

Paula sa...

Om det är någon talang jag är avundsjuk på så är det att kunna teckna och måla. Jag behöver inte kunna sjunga eller spela instrument, men ack vad jag önskade att jag kunde rita framför allt porträtt! Fin tolkning!

Musikanta sa...

Paula:
Det är som med allting annat, en fråga om övning. Det är bara att sätta igång. På nätet finns det många bilder som visar hur man t.ex. ska rita porträtt. Sen är det klart att man måste ha en viss känsla för detta :-). Tack för rar kommentar!
Ingrid

Helén sa...

Jättefina tavlor med talande ögon. Det är verkligen duktigt att få till ögonen så att de ser så levande ut.

Musikanta sa...

Helén:
Håller helt med dig. :-)
Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Jag tog också genvägen via konst - i mitt fall blev det en Zorn.