torsdag 29 november 2018

1622 Månadens illustratör november 2018 - Jenny Nyström

Eftersom jag har flera bilder kvar från besöket med Mirren på Jenny Nyström-utställningen på Sven-Harrys konstmuseum väljer jag Jenny Nyström även som månadens illustratör. I mitt förra inlägg visade jag prov på hennes skicklighet som konstnär och berättade lite om hennes liv. Här kommer jag att visa det som hon är mest känd för, sina illustrationer till vykort – speciellt julkort – och bok- och tidningsomslag.
Den grötälskande svenska tomten som Jenny Nyström skapade tillsammans med Viktor Rydberg. (Bilderna går att klicka större.)
På övre våningen i konstmuseet visades montrar med olika vykort och bokomslag. På väggarna hängde originalen till många av dessa.


På väg till julottan. Olja på duk 1921. Förlaga till titelsidan i Julstämning. 



Skidåkerska. Akvarell 1916. Förlaga till tidningen Ungdomes julrosor. 

Intressant var att se den här akvarellen av henne som hon gjorde 1930. Den påminner väldigt mycket om Elsa Beskow som nu också hade blivit berömd för sina illustrationer. Jenny Nyström var här 76 år.
 Midsommar. Akvarell 1930  
Några kort hittade jag bland mina gamla sparade jul- och vykort.
Hon var bra på att måla hästar också. Det kan man ju även se ovan i färden till julottan.
 Även påskkort skapade hon som synes.
Jag hittade också en liten bok i en av mina bokhyllor – JUL med Jenny Nyström av Sven Öivind Swahn. En bok som innehåller allt man behöver veta om den svenska julen, som det står i texten på baksidan av boken. 


           Intressant är det att läsa om hur man började skicka julkort. 
           Så här skriver Jan-Öivind i sammandrag:
Genom att portot för brevkort sänktes 1877 i förhållande till vanliga brev uppstod en formlig flodvåg av framför allt julkort. Från början var dessa från Tyskland och illustrerade med figurer främmande för svenskarna.

Men 1898 träffades kortförläggaren Axel Eliasson och Jenny Nyström och ”snart vällde en våg av tomtar och bockar, grisar och granar ur Jenny pennor och penslar. Nyströms samlade produktion uppgick till 3000 vykort. Det var där hon slog ihop den då ännu gängse julklappstransporterande julbocken med den grötälskande gårdstomten och därmed skapade vår unika svenska jultomte.”
Det var den tomten som hon skapade tillsammans med Viktor Rydberg när hon illustrerade hans dikt Tomten. Han hade synpunkter på hur tomten skulle se ut och blev nöjd med resultatet som Jenny skapat. Här nedan är en av original-illustrationerna till dikten i svart-vitt.

Om man skulle vilja köpa boken finns den bland annat begagnad här på Bokbörsen 

8 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Jenny Nyström är i en klass för sig!
Hennes julkort är riktiga gladkort.
Jag gissar att många förknippar henne med julen i allra högsta grad.

Gunnel sa...

Jenny Nyströms teckningar är helt underbara. Så skicklig hon var. Bara genom att titta på hennes julbilder känner man hur julstämningen börjar komma. Kram

Musikanta sa...

PettasKarin:
Ja, det var ju hon som skapade den svenska jultomten, visserligen med hjälp av V. Rydberg. Men det var hon som ritade och målade honom.
Ha det gott önskar Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Jag har ju aldrig vetat om att hon var en så skicklig konstnär också innan hon började med sina julkort. Så det var en överraskning.
Krama tillbaka från Ingrid

Henry Jones sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Klimakteriehäxan sa...

Värd all beundran, den där Jenny!

Musikanta sa...

Aina:
Håller helt med dig :-)!

Andersson Jesica sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.