tisdag 25 juni 2019

1684 Toccata i d-moll och Pedalexercitium av J.S. Bach med Casimir 11 år

Jag har tidigare berättat om mitt elvaåriga barnbarn Casimirs första orgelkonsert i Sankta Maria kyrka i Sigtuna den 4 juni i år. Här kan man läsa om denna konsert . Tyvärr så blev mina videoklipp felvända (Casimir låg ner och spelade) så jag kunde inte lägga in dem i bloggen då.

Jag vill ju gärna dokumentera hans utveckling som blivande organist. Men först nu hittade Kent ett program i en gammal dator som gjorde att han kunde räta upp filmerna. Här kommer först Toccata i d-moll och sedan Pedalexercitium av samme tonsättare. I den spelar han bara med fötterna. Jag, som fortfarande inte är helt kompatibel med pedalen på orgeln kan bara sucka...Casimir 11 år spelar Toccata i d-moll av Johan Sebastian Bach i Sankta Maria kyrka i Sigtuna 4 juni 2019.Pedalexercitium av Johan Sebastian Bach. 

Här är noterna till Pedalexercitium om man vill följa med.


6 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Vilket underbarn! Han har all min beundran!
Roligt för både föräldrar och äldre föräldrar och inte minst för honom själv.
Kram!

Karin sa...

Men OJ!!! Vilken kille! Och nu kan jag ju passa på att fråga något som jag undrat över. när det är så där många pedaler att spela på, vad är bäst att ha på fötterna? Funkar det att spela barfota? Med sockor? Eller vad är bäst?

Musikanta sa...

Gerd:
Det är många, många timmars arbete som ligger bakom. Men visst är han duktig! Det är ju väldigt roligt för mig som själv spelar orgel att följa honom i hans utveckling.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
En del spelar barfota (mest ungdomar), en del, som Casimir med sockar, men de flesta har vanliga skor. Dock utan gummisula utan med lädersula, vilket numera är väldigt svårt att få tag i i damstorlekar. Jag spelar i ett par gamla med slejf och låg klack. Herrar har (som vanligt) lättare att köpa skor. De spelar oftast med vanliga tunna herrskor utan gummi- eller plastsula. Har man organist eller kantor som yrke är det skor som gäller :-).
Ha det gott i sommarvärmen önskar
Ingrid

Karin sa...

Tack för fotbeklädnadsupplysningar! Vad kul att få en inblick i organisternas arbetsvillkor, så att säga. Men varför får man inte spela barfota om man skulle föredra det, om man är organist till yrket? Är det allmän comme-il-faut som hindrar?

Musikanta sa...

Karin:
När jag började min karriär som kantor i slutet av 80-talet var det svart och vitt som gällde, plus skor naturligtvis. Herrarna hade alltid vit skjorta och svart kostym. Numera kan man faktiskt ha på sig nästan vad som helst, dock inte shorts eller linne, även om det är varmt. Man kan ju jämföra med ett bankkontor t.ex. Jag tror inte att man kan vara barfota där heller :-).
Ingrid