torsdag 16 juli 2020

1772 Månadens illustratör juli 2020 - ULLA SUNDIN-WICKMAN

Ett av mina projekt här i karantäntider har varit att rensa ut gamla böcker som jag har haft stående i det det kombinerade sy- och barnbarnsrummet där jag även har en hel del av mina körnoter och sångböcker förutom gamla sparade leksaker. Där hittade jag en illa tilltygad bok med H.C. Andersens sagor som det stod Nässjö skolbibliotek i. Det är exakt 45 år sen jag tjänstgjorde en termin på en skola i Nässjö så "lånet" bör väl anses preskriberat. Projektet avstannade därmed för tillfället.

Själv ska jag sätta mig och läsa igenom de gamla sagorna som jag inte läst sedan jag var barn. Jag tror inte ens jag läste dem för mina egna barn eftersom jag tyckte de var så sorgliga och en del ganska otäcka också. I den här boken finns flera sagor som jag aldrig hört talas så de ska bli spännande att läsa.


Den här sagan som bilden på omslaget illustrerar hör till H.C. Andersens mest kända och är väl  fortfarande aktuell i många fall..(Bilderna går att klicka större.)

Boken är illustrerad av Ulla Sundin-Wickman, en duktig konstnär och tecknare som illustrerat bland annat Astrid Lindgrens Britt-Marie lättar sitt hjärta, Flauberts Madame Bovary och H.C. Andersens sagor.

Hon föddes 1926 och dog 2007. Hon studerade vid Tekniska skolan (nuvarande Konstfack) och Konsthögskolan och är representerad på Nationalmuseum. Var gift med Krister Wickman, som var Sveriges utrikesminister 1971-73. Här kan man läsa mer om henne. Illustrationerna nedan - utom den sista - är från sagor som för mig var okända tidigare.


Sagan om "Den stygge gossen." Man ser genast vem mannen på bilden är. Lägg märke till vingarna på gossen.

Sagan handlar om "en riktigt godhjärtad gammal skald" som släpper in en liten naken gosse som står utanför dörren och darrar av köld i regnet. Han har en pilbåge med sig och med den skjuter han en pil rakt in i skaldens hjärta när han väl har värmt upp sig i hans famn. Sen skrattar han och springer sin väg. Det visar sig att den lille gossen är Amor "som bara ställer till tråkigheter." Man tänker osökt på hans djupa obesvarade kärlek till Jenny Lind.


Sagan om Det gamla huset.


Det gamla huset är helt omgivet av nya hus med släta väggar som tänker: "Hur länge ska det där rucklet stå här som ett åtlöje här på gatan?" I huset bor en gammal man som en liten pojke vinkar till från ett fönster i huset mitt emot. Han hör föräldrarna prata om hur förskräckligt ensam den gamle mannen måste vara och en dag virar pojken in den ena av sina två tennsoldater och ger paketet till ett bud som besöker mannen och de blir vänner.


Sagan om Skuggan

Skuggan är en ganska hemsk berättelse som jag antar är en allegori över författarens eget liv. Den lärde mannen som är huvudpersonen i sagan får sin skugga förvandlad till en människa, som blir förmögen och framgångsrik. Denne förvandlar i sin tur den lärde mannen till sin skugga vilket visas i nedanstående illustration.


Sagan slutar med att skuggan, som förvandlats till människa, gifter sig med kungadottern som syns på bilden. Men för att skuggan ska bli människa på riktigt tar man livet av den lärde mannen som efter många förvecklingar blivit kamrat med sin forna skugga. Jag kan förstå varför den här sagan inte finns med bland de mest kända - inte helt lätt att förstå.

Snödrottningen är en saga som består av sju berättelser. Den första heter Spegeln och handlar om ett hemskt troll - djävulen - som uppfann en spegel där allting som syntes i den blev förvridet och elakt. Djävulen får storhetsvansinne när han ser hur väl den funkar och är på väg till himlen för att förstöra för Gud Fader och änglarna. Men han tappar spegeln och den störtar till marken och går i tusentals bitar. Dessa flyger omkring och sätter sig ibland fast i människors ögon.


Sist måste jag ändå ha med den här illustrationen till Kejsarens nya kläder - jag tycker den är underbar. Den syns ju också på omslaget i färg.


Den lilla flickan står längst fram i ledet.

Om man vill läsa om några fler illustratörer som jag skrivit om kan man klicka på länkarna nedan.

Einar Norelius
John Bauer
Kate Greenaway
Einar Nerman
Ronny Lingstam

Inga kommentarer: