måndag 7 december 2020

1800 Söderköpingspromenad i advent 2020

Det är yngsta dotterns födelsedag i dag och under vår promenad i Söderköping på eftermiddagen tänker jag på den dagen hon föddes - 7 december 1977. Då hade snön lamslagit all trafik i Norrköping, där vi bodde då. Efter att vattnet hade gått vid elvatiden på natten fick Kent och jag pulsa genom snön upp till lasarettet en kilometer eftersom varken taxi eller ambulans kunde ta sig fram. Lyckligtvis hann vi fram i tid - Mirren föddes inte förrän klockan 11 dagen därpå.


En stor gran står som vanligt på Hagatorget med tomtenisse och klappar framför. (Bilderna går att klicka större.) 


Tomten framför granen vaktar julklapparna med de glittrande banden. 

Det är skillnad på vädret idag när det är fem grader varmt och ingen snö sikte. Lite råkallt och blåsigt och fingrarna blir  frusna  när mobilen åker fram. Det blir några fina foton med de upplysta skyltfönstren och alla ljusdekorationer mot den allt mer mörknande himlen. 

Vi börjar vår promenad på Hagatorget och går  sedan Storgatan fram. Söderköpings bokhandel är Sveriges äldsta och grundades redan 1815. Där finns också ett antikvariat. Storgatan leder fram till Rådhustorget. 


Det lilla lotterikiosken har fått tomteluva och Kent blir förevigad framför rådhuset. Det byggdes i slutet av 1700-talet. Här kan man läsa mer om det. 

I rådhuset finns galleri Bland-Art där några söderköpingskonstnärer har sina ateljéer. 

På medeltiden gick det att åka båt på ån ända upp till Rådhustorget. Här lade fiskebåtarna till på vid det lilla fisketorget. Även större fartyg tog sig fram hit. Svårt att tänka sig nu när det ser ut så här.


Det vackra huset nummer tre från vänster på Ågatan är det forna stadshotellet. Numera är det omgjort till bostäder. 


En lysande snögubbe på det lilla torget och en julbock.

Jag börjar frysa ordentligt om fingrarna så promenaden blir lite kortare än vi hade tänkt oss. Vi går längs ån och beundrar snöbollarna i ån och träden som glittrar av små lampor. Över bron och upp till Hagatorget igen där vi har bilen parkerad. 
Man kan tro att man är i Venedig, men det är bara skyltfönstret till glasögonaffären. Lite annorlunda och fantasifull julskyltning. 


Jag har för mig att skulpturen, som står på Hagatorget heter Akrobaterna. På sommaren är det en fontän med vatten runtom. 


Till första advent kommer julgranen på Ramunderberget fram. Förhoppningsvis får den vara i fred i år.


Skönbergagatan med julbelysning. 

Jag hade tänkt att vi skulle gå längs med Skönbergagatan och titta på julskyltningen men jag frös så om mina fingrar att det blev direkt till bilen i stället. När vi kom hem var det nästan mörkt.

11 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Grattis till Mirrens födelsedag igår! Min son är också född 1977 men i mars, så han är lite äldre än Mirren.
Det är skillnad på åren och det med besked. 1977 var vintrig redan i mars, jag minns det så väl för vi bodde ( min förra man och jag) i skärgården och jag måste fara till stan och vara nära sjukhuset ett par veckor innan det var dags att föda, bara för att det var osäkert hur jag skulle komma fram i tid om jag fick värkar ute i skärgården. Isen var tjock som bara den och nätterna kalla.
Tack för mysig och vacker promenad!
Ha en fin dag Ingrid! <3

Ingrid sa...

Så fina bilder från ett julpyntat Söderköping. Jag skulle vilja ta laptopen och gå in till Ingegerd och visa dem för henne, för hon är gammal söderköpingsbo. Men med den här pandemin vågar man ju inte det. Ingegerd är 93 år, så henne måste man vara rädd om.
Ha en fin dag!
Kram, Ingrid

Bloggblad sa...

Fina bilder från en fin stad. Men, det är det tredje huset som var hotell. I första huset till vänster föddes min svärfar 1908 och i fjärde huset (som nu är restaurang) bodde min pappa i när han var kapten på Frälsningsarmén 1944-45 - som nu är restauranglokalen.

Bloggblad sa...

I dag gick vi längs kanalen och ån - men i sån enorm fart att jag inte hann fotografera nåt. Det var knappt dagsljus fast klockan var 12.

Musikanta sa...

PettasKarin:
Så roligt att vi har barn som är födda samma år! Bra att du kom iväg till sjukhuset i god tid. En kvinna från Söderköping som jag delade rum med berättade att hon fick åka bil efter en snöplog som de hade fått fram. Hon kom fram i tid också, samma kväll som jag kom till lasarettet.
Önskar dig en fin vecka framöver.
Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Förhoppningsvis kan vi få ett vaccin i början på nästa år så att man kan besöka sina nära och kära. Du får väl ta med dig din laptop och hälsa på någon gång i vår kanske i stället. Hon känner nog igen sig trots allt julpynt. :-).
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Ja, vad dum jag är. Det är ju samma hus som jag tyckte såg ut som ett litet eget. Jag vet väl hur Stadshotellet ser ut, var där många gånger och åt i mitt förra liv. Jag uppdaterar.

BP sa...

Stort GRATTIS till Mirren! Den födseln var ju ett äkta äventyr, inte för henne, men definitivt för din del.

Har bara sett bilder från Söderköping som är tagna under sommaren. Har fått ett otroligt positivt intryck av staden, och du bekräftar bara mitt intryck. Vilken charmig och sympatisk stad med charmiga juldekorationer. Så fint!

Lena i Wales sa...

Oj, vilket äventyr den födseln blev. Att du orkade gå!
Tack frö vackra söderköpingsbilder och vackra belysningar.
Ha det bra!

Musikanta sa...

BP:
Ja, det är ett minne för livet. På den tiden fick man ligga på lasarettet i en vecka. Så på luciamorgonen kom sköterskorna in med var sin baby med glitter i håret.
Tack för din rara kommentar - den värmer!
Ingrid

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Tack för din uppskattande kommentar! Haha, jag var visserligen 41 år då men hade ganska bra kondis på den tiden. Jag har inget minne av att det var så jobbigt, det var ju ingen trafik alls. Och Kent gick först med väskan och gjorde spår i snön.
Roligt att du uppskattade promenaden i Söderköping - igen snö i alla fall.
Ha det gott själv önskar
Ingrid