måndag 8 februari 2021

1813 - Kronprinsessan Märtha av Norge

Just nu går ju en serie om Norges kronprinspar på TV - Atlantic Crossing. För några år sedan skrev jag ett inlägg från Bonniers Veckotidning om kronprinsessan Märtha på min blogg. Det kan man läsa här 

9 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag blev ju tvungen att googla lite om kronprinsessan Märtha när Atlantic Crossing började, men ditt blogginlägg var verkligen "matigt", nu fick jag reda på mycket mera om kungahusen och släktskapen.
Tack för det!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Jag visste ingenting i princip om henne när jag upptäckte artikeln i BVT. Tänka sig att hon är uppväxt på Fridhem som ligger så nära Norrköping.
Önskar dig en fortsatt skön tisdag.
Kram tillbaka från Ingrid.

Lena i Wales sa...

Jag kollade lite igår, men upptäckte att jag redan sett den, vet dock inte var.
Ha det bra!

Karin sa...

Vilket fint porträtt!

Och vad trevligt med lite mer information om kronprinsessan – jag har dålig koll på kungligheter, men en TV-serie får en ju att kolla upp lite extra.

Musikanta sa...

Lena:
Serien har kanske redan gått i någon betalkanal. Men jag tycker den är väldigt välgjord. Jag är annars inte mycket för att titta på TV-serier.
Önskar dig en skön fortsatt helg!
Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Jag får ju lite koll numera genom mina Bonniers Veckotidningar. Annars hade jag inte vetat något om kungligheterna före Hagasessorna och den tiden.
Ha det gott önskar Ingrid

Birgitta Malmstedt sa...

Jag blev också tvungen att Googla på prinsessan Märta då jag tittat på TV-serien Atlantic crossing. Så sorgligt att hon dog så ung precis som sin syster drottning Astrid. TV-serien fick dålig kritik i DN och kallades pekoral. Man får naturligtvis vara försiktig när man ser sådana TV-serier och vara medveten om att det bara är fiktion med verklighetsbakgrund. Men man blir nyfiken och skulle vilja veta mer om denna tid och hur det egentligen var för både Norge och Danmark under ockupationen. Det måste ha varit mycket svårt, det förstår man.

Birgitta Malmstedt sa...

Skrev fel i kommentaren ovan. Astrid var ju hennes dotter.

Musikanta sa...

Birgitta:
Märtas dotter hette också Astrid. Hennes syster var mycket riktigt drottning Astrid av Belgien. Jag tycker att serien är mycket sevärd eftersom jag inte visste så mycket om den här tiden även om jag kommer ihåg några incidenser från min barndom. Att min mamma pratade om att vi skulle evakueras (jag förstod att det var något hemskt men visste inte vad ordet betydde) och att hon var mycket rädd. Det måste ha varit 1940 och då var jag fyra år. Jag bryr mig inte om den gnälliga kritikern, jag ser fram emot nästa avsnitt.
Ingrid som önskar dig en skön fortsatt vecka.