fredag 19 februari 2021

1815 - Uppfräschad kristallkrona

 Vi är mycket sällan i vårt vardagsrum. Jag går bara några steg dit varje dag och sätter mig vid flygeln och övar mina två timmar. På kvällen ser vi båda på Rapport och lokala nyheter och På Spåret på fredagar. Alla andra TV-program ser vi på nätet. 

För övrigt är vi aldrig därinne. Under förra året var min pianostämmare där två gånger och Mirren med barnens orgellärare tittade in som hastigast i somras. Inga andra personer utom vi och dessa har varit i vardagsrummet sedan pandemin började.

Det har alltså inte varit särskilt aktuellt med storstädning av detta rum. Jag såg till min fasa att det inte hänt något på städfronten där sedan i mars förra året förutom att jag dammat av lite och tagit bort en del spindelnät mellan varven. Jag skriver nämligen upp när och var jag städar - aldrig mer än ett rum i taget. Men det är fantastiskt vad tiden går fort - tre veckor sedan senast jag städade sovrummet och bäddade om t.ex. 


Den här kristallkronan har jag ärvt av mina föräldrar. Den är lika gammal som jag men funkar fortfarande. Så det är hopp om livet.

Men idag skulle det ske det som hängt över mig sedan jul - vardagsrumsstädningen. När jag och Kent kånkat bort en del möbler så att jag skulle kunna dammsuga mattorna ordentligt fick jag för mig att kristallkronan skulle få sig en omgång. Den var sorgligt grådaskig, Jag hade läst ett tips om detta men hade naturligtvis glömt bort vad det var för något.. Så jag googlade På Rengöring av kristallkrona. Och då kom samma tips fram som jag kände igen.

6. Det allra bästa sättet att rengöra en ljuskrona är att använda bomullshandskar (finns att köpa billigt på apoteket), gärna vita för att då ser man hur mycket smuts som lossnar. Gnid kristallerna med den handske som är fuktad och torka sedan med den andra handsken som är torr.

En fantastisk städsajt om hur man t.ex. rengör badrummet. Till toan kan man använda coca-cola! Om bara elen funkar så behöver man varken kok- eller läkarböcker. Allt om det mesta finns ju att hämta på nätet.  

Jag hade inga vita bomullshandskar hemma men väl två par svarta. Jag tyckte dock att det funkade bättre med att spraya lite utspädd Yes på prismorna och sen torka dem med bomullshandskarna. Lätt som en plätt. Det var roligt att se prismorna glittra igen. 

6 kommentarer:

BP sa...

Så ordningsam du är. Alltså jag menar att du skriver upp när du gör vad. Det har jag aldrig gjort utan jag "behovstädar" som min kompis brukar säga. Duktigt att kliva upp på en pall/stol för att putsa kristallkronan. Nu har du gjort det. Nästa åtgärd kanske om ett år eller så;-)

Nu ska jag kolla din sajt, bara för att se om det finns nåt som "någon" kan göra åt mig. Jag hatar städning!

Musikanta sa...

BP:
Jag känner mig så duktig när jag har städat något rum så det är därför jag skriver upp det också. Synd att jag inte tog ett foto på mitt arrangemang för att komma lite högre upp. Jag använde en upp-och-nervänd plastback och motionscykelns handtag för att hålla mig i, haha. Balansen är inte vad den var...
Kanske jag tar ett tag med dammsugaren igen till jul om jag lever då.
Ingrid som önskar dig en skön helg.

Ingrid sa...

Jag förstår att det känns tillfredsställande att se på kristallerna nu när det är rena och fina. Bra jobbat!
Ha en skön helg!
Kram, Ingrid

Lena i Wales sa...

Jag har inte längre något problem med att putsa kristallkronor, mina ligger nerpackade i Sverige. Gillar kristallkronor, men det var mycket jobb med att hålla dem fina. Bra jobbat!
Trevlig helg!

Geddfish ♥ sa...

Vilket gediget arbete! Ja, lampor blir eftersatta i städningen, det bara är så. Jag äger ingen kristallkrona, men mina döttrar gör det.
Jag använder bomullsvantar till att torka av matsilvret med, perfekt, så jag har ett gäng vantar hemma, som man kan ha till mycket, bra tips!

Jag orkar bara städa ett rum i taget. Jag har aldrig skrivit upp utan det blir vid behov. Men ett tag skrev jag upp när vi bytte lakan. Vi hade nämligen tre bäddar. En vanlig i sovrummet, en bred loftsäng i arbetsrummet och en bred i husvagnen. Jag orkade inte hålla reda på allt detta i huvudet, haha.
Trevlig söndag, kram!

Musikanta sa...

Gerd:
Tack för tipset med matsilvret. Det är ju inte aktuellt med någon putsning just nu när man aldrig har några gäster, men vacker dag kanske det händer :-).
Jag städar sovrummet samtidigt som jag byter lakan och jag måste skriva upp det för att tiden går så fort. När det börjar bli tre veckor sen sist så är jag ju så illa tvungen att städa även om det inte verkar särskilt smutsigt. En och annan dammråtta dör man ju inte av.
Kram tillbaka från Ingrid