onsdag 24 februari 2021

1817 Omnämnande i Svenska Dagbladet

Förra onsdagen blev jag omnämnd i ett reportage i Svenska Dagbladet. Det är den första och med all sannolikhet den sista gången som det händer. Visserligen inte med namn men som varande mormor till den unge organisten Casimir, mitt trettonåriga barnbarn. Bakgrunden till detta är ett reportage i Svenska Dagbladets Junior, ett reportage som också togs in i stora tidningens upplaga den dagen.  


 Foto av Emma-Sofia Olsson.

En journalist och en fotograf träffade honom och Mirren i Gustav Vasa kyrka för ett par veckor sedan. Casimir spelade några stycken på den mäktiga tremanualiga orgeln som organisten i kyrkan hade haft den stora välviljan att låta honom spela på. 

Foto av Emma-Sofia Olsson.

Dessutom fick han berätta om hur orgeln fungerade och varför han tyckte om att spela orgel. Det var här som jag kom med i bilden. Han berättade nämligen att det var från "sin mormor som är kantor" som han fått intresset för orgelspel. Det har jag tidigare skrivit om här, men nu när jag fått tillgång till hela bilagan fick det bli ett nytt inlägg. Dessutom har jag lagt in en videofilm där man kan höra hur det låter när han spelar. 


Foto av Emma-Sofia Olsson. Journalisten är Annie Ericsson. 

Här är en inspelning av Gigouts Toccata som Casimir spelade 2019 på julavslutningen på Lilla Akademien. Den som hjälper honom att registrera är hans lärare, konsertorganisten Mathias Kjellgren.

4 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Helt fascinerande! Jag lyssnade på hela stycket Casimir är ett underbar, om än med gedigeh hjälp, så är han det.
Vilken härlig känsla, för mormor Ingrid!
Stor kram, Gerd

Lena i Wales sa...

Fantastiskt! Vad roligt för Casimir att bli uppskattad.
Roligt för dig också.
Ha det bra!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Visst är det kul med uppskattning, det höjer motivationen att fortsätta öva också. Och visst är jag glad för att alla timmar som han och Mirren lagt ner på att öva lönar sig.
Önskar dig en fin avslutning på veckan.
Ingrid

Ingrid sa...

Jag förstår att du är stolt över den duktiga grabben! Och så roligt för honom att bli uppmärksammad på det här sättet. Grattis till er alla!
Kram, Ingrid