onsdag 9 juni 2021

1837 Galleri Storån

När vattnet dragit sig tillbaka efter förra veckans myckna regnande kunde äntligen konstnärerna placera ut sina konstverk i Storån. Det var förra sommaren som ån fick fungera som galleri för första gången vilket blev en stor succé. Så nu är det tänkt att det ska bli en tradition. 

Utsikten från bron vid Rådhustorget. (Bilderna går att klicka större.)

Hur föremålen är förankrade i botten är mig en gåta. Trots att det är ganska strömt håller de sig kvar i vattnet på samma ställe som de sattes dit. Men jag såg på bilder på Instagram att konstnärerna hade ett fasligt sjå när de placerade ut dem och fick stå i vattnet upp till knäna. 

Näcken är förstås på plats. 

Undrar vad det är för fisk som den här fiskaren håller på att dra upp?

Än vet jag inte vilka konstnärer som gjort vad men förmodligen kommer det väl lite information så småningom när turistsäsongen sätter igång. Som det nu är får man bara njuta av alla mer eller mindre fantasifulla alster. Så mycket vet jag i alla fall att det är konstnärerna i BlandArt med ateljéer i Rådhuset som är upphovspersoner. 


Jätteanden med alla sina små andungar. 


Badkrukan. Denna person är gjord av papier maché så frågan är väl hur länge den kommer att vara kvar i sin ursprungliga skepnad. Det måste ha gått åt mycket lack.

Det finns väldigt många duktiga å-simmare iklädda färgglada badmössor. Några av dem simmar hela tiden under det forsande vattnet.


De här simmarna håller sig dock ovanför vattenytan.
 

Lilla sjöjungfrun ligger och solar sig ovanpå vågorna.


På vägen hem mötte vi en mycket kelen katt. Det hade också blivit fler elskåp som blivit färglagda men dem sparar jag till ett framtida inlägg. Som synes finns det mycket i vår lilla stad som kan vara roligt att se som turist. Utsikten från toppen på Ramunderberget över Söderköping och de gamla Drothemskvarteren är andra turistattraktioner. Och så glassrestaurangen Smultronstället förstås! 

10 kommentarer:

Ingrid sa...

Söderköping ser verkligen ut att vara en fin stad och vilken trevlig idé med galleri i Storån. Jag förstår att det blev populärt. Det ska jag berätta för min 93-åriga granne som har bott hela sitt yrkesverksamma liv i Söderköping.
Ha en fin dag!
Kram, Ingrid

BP sa...

Vilka roliga och minst sagt annorlunda utsmyckningar i ån. Har aldrig sett nåt liknande. Örebro har ju också en årlig utställning både på land och i vattnet, men där är konstverken stora, men inte lika roliga.

Musikanta sa...

Ingrid:
Hälsa din granne så gott! Hon kanske har sett elskåpen också?
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Har heller aldrig sett något liknande :-). Alla "konstverken" är ju förknippade med vattnet också. Det finns ju också ruskprickar med även om de inte ser ut som de vanliga. Jag kan bara tänka mig hur roligt det måste vara att gå en promenad utmed ån med något barn - mycket att diskutera, både figurerna i ån och elskåpen.
Ingrid

Bloggblad sa...

Jag har inte varit nere i stan och sett all ny konst, men -den som spar, hen har det roliga kvar!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag älskar kanalsimmarna.

Lena i Wales sa...

Men wow, vilken trevlig idé och vilken inspirerande stad! Stor eloge till er!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Ja, fantasin är det inget fel på i den här lilla stan. Kommer nog att uppskattas av alla sommarturisterna.
Ha det gott önskar
Ingrid

Ulla sa...

Så kul idé att pynta ån med konst. Vi ska snart ta en tur till Söderköping, så vi får titta. Tack för tipset!

Musikanta sa...

Ulla:
Då måste du passa på att gå längs med Storån (ej gatsidan) så att du får kika på alla fina elskåp också. Några finns också på Skönbergagatan och Storgatan.
Ingrid