torsdag 12 februari 2015

1072 Februarinytt från Bonniers Veckotidning nr 8 1929


Det är återigen Gullan Rudevall, gift med konstnären Helge Artelius som är upphovet till den fina omslagsbilden till Bonniers Veckotidning nr 8 den 17 februari 1929. Om Helge Artelius har jag berättat här. (Bilderna går att klicka större.)

Bonniers Veckotidning var länge den ledande veckotidningen i Sverige. Den vände sig framför allt till den bildade medelklassens kvinnor, även om tidningen innehöll både aktuella politiska händelser och kända personer, framför allt män. För det mesta är det kvinnor som pryder omslagen, ibland tillsammans med en herre. 

Noveller och essäer av den tidens berömda författare eller författare i vardande förekommer ofta. I detta nummer är det t.ex. Agnes von Krusenstjerna som har skrivit en novell med rubriken Eldsbuketten. 

Denna vinter var tydligen ovanligt kall eftersom södra Östersjön nästan var helt tillfrusen. Det berättas att båtarna frös fast i isen som inte ens isbrytarna rådde på. Man fick gå mellan de danska öarna om man hade ärende dit.


Männen på översta bilden drar med sig båtar över isen ifall denna plötsligt skulle spricka upp. I mitten ser man massor av båtar som ligger fastfrusna i isen.

En viktig händelse var att Kyrkostaten (numera Vatikanstaten) återuppstod på tillskyndan av signor Mussolini, som syns nederst i bilden. Hans Helighet påven var nu suverän härskare över Vatikanen med omgivande områden efter att ha varit "fången i Vatikanen" som det står i bildtexten. Konkordatet underskrevs med "splitter nya guldpennor" och påven fick också ett betydligt skadestånd.


Som vanligt finns det också veckomeny med recept med i varje tidning. Nytt för detta nummer och som jag inte har sett tidigare är en meny för en ungdomsbjudning. 


Man lägger märke till att den inte serveras några alkoholhaltiga drycker. Ingen behöver i alla fall gå hungrig från detta middagsbord.

Greta Garbo är tydligen på besök i hemlandet. Här har hon ställt upp som modell för tecknare. En halvtimme har hon lovat.


Vid den här tiden skulle alla försöka likna Greta Garbo. Precis som vi gjorde allt för att likna Audrey Hepburn när jag var ung. BVT hade till och med en tävling om vem som var mest lik den berömda filmstjärnan.

Som avslutning ett litet tips till en efterrätt. Bananer i mördeg, kan det vara något?


Ugnsbakade bananer.

17 kommentarer:

Krönikören sa...

De är ju så vackra! Framsidorna, alltså. Du borde rama in dem men utan att ha sönder tidningarna.

Roligt ord: merendels. Fast inbakad banan?

Musikanta sa...

Krönikören:
Haha, skulle inte få plats med dem. Jag har huset fullt av tavlor, egna och andras.
I Bonnierhusets restaurang har de en hel vägg med inramade omslagsbilder från de gamla Bonniers Veckotidningarna. Kul att se när jag var där med Mirren och åt lunch.

Merendels är ett utmärkt ord - ska återuppväcka det. "Jag är merendels ute och promenerar efter lunch..."
Ingrid

Veiken sa...

Jag fastnade i matbiten och Vichyvatten drack min mamma och pappa. Jag undrar om det finns idag!
Jag åt något liknande bakad banan igår. Skillnaden var att den bananen jag åt var friterad och inbakad på något sätt och serverades med vaniljglass. Faktiskt gott! Kram

Ölandsvindar sa...

Konstigt det där att man alltid skulle försöka vara lik någon annan. Hepburn, Bardot och så småningom Twiggy. Mai Zetterling var populär en period och då skulle man ha blonda, spikraka hårgardiner. Jag minns hur jag drog och slet i mina testar som alltid böjde sig vid öronen även om det var spikrakt för övrigt. Bardot var ju svårt rent kroppsligt men kolsvart runt ögonen och läppstift uppblandat med zinkpasta gick bra. Twiggy var lättast på den tiden. Skulle önska att det var så nu också (suck).
Kram /Kerstin

Ailas sa...

Du är rik som har tillgång till dessa gamla tidningar, från tiden då de faktiskt inte innehöll så mycket reklam som dagens tidningar. Önskar att jag hade haft vett att spara åtminstone några "Suomen kuvalehti" (Finlands bildtidskrift) som pappa hade. Minns att jag älskade att läsa i dem som barn.
Tack till dig för detta trevliga inlägg, en glädje att läsa!

Trevlig fredag
Kram

Musikanta sa...

Veiken:
Det kanske inte alls är så dumt med banan inbakad i mördeg. Man kan ju pröva...
Kram tillbaka

Andra året i Hjo sa...

Tidskrifterna har ändrat karaktär. Numer är det nästan alla inriktade på ett särskilt intresse, som golf, hundar eller PC & Mac etc.
Bildad medelklass - man undrar hur stort underlaget var.

Musikanta sa...

Kerstin:
Twiggy försökte jag mig inte ens på att försöka likna. Men Bardotrutor hade jag både i topp och kjol. Mycket sot kring ögonen också.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Roligt att du gillar mina inlägg från de gamla tidningarna. själv har jag en högtidsstund när jag kikar i dem. Synd bara att det är så förtvivlat mycket text i alla reportagen.

Kar de Mumma som ung skriver ofta långa haranger i tidningen - men det blir för mycket text att lägga ut. Men jag kommer snart igen med Einar Nerman som skickar rapporter från London titt som tätt.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Aila: Kommentaren ovan var till dig som du kanske förstår :-)

Musikanta sa...

Hans:
Bildad medelklass och överklass, kanske jag skulle ha skrivit men det vågade jag inte...

Men det är mycket högadel med i porträtten och bilderna. Men, som sagt, underlaget var väl inte så stort i alla fall. BVT upphörde ju i slutet av 20-talet och blev Bonniers Månadstidning en tid. Sen upphörde även den.
Alla menyer till exempel förutsätter minst en extra hjälp i hushållet. Att jag skrev "bildad" berodde på att det är mycket litterärt stoff och ingenting som direkt riktar sig till herrar, som t.ex. jakt och lättklädda damer. Som det finns mycket av i mina Charmetidningar. Mycket lite sport också. Mer teater och opera.
Ingrid

Anki sa...

Spännande och rolig läsning i de gamla tidningarna... så kul att få ta del av.
Kram

Geddfish ♥ sa...

Jag har alltid varit fascinerad av gamla tidningar och böcker, men har inte plats numera.
Vishyvatten kan jag köpa än idag. Det var bra mot blåsor i munnen, fick jag lära mig!
Trevlig fredag, kram, Gerd ♥

Musikanta sa...

Anki:
Kul att du tycker det!
kram

Musikanta sa...

Gerd:
Ja visst kan man köpa vichyvatten fortfarande! Bra tips om man skulle få blåsor i munnen!
Det blir På Spåret i kväll.
Kram tillbaka

Bevare mig väl sa...

Läst!
Läskram :)

Musikanta sa...

Tove:
Tack för en utmärkt kommentar. Det räcker! Önskar att fler ville höra av sig med detta ord.
Kram från Ingrid