söndag 22 februari 2015

1077 Fototriss - Se upp!

Ämnet för veckans Fototriss är "Se upp!" Här kan man se hur andra fototrissare tacklar detta ämne.  Jag väljer att "Se upp" i den bokstavliga bemärkelsen d.v.s. att se uppåt. Det gjorde jag i förrgår under en promenad i vår lilla stad Söderköping där nästan all snön hade försvunnit. I natt föll snön igen mjukt utanför fönstret. Och idag är himlen knallblå. Härligt!


Söderköpings nyast skulpturala konstverk - Molnet - står placerat utanför Stinsen som inrymmer bibliotek och turistbyrå. (Bilderna går att klicka större.)Söderköpings - i mitt tycke - anskrämligaste byggnad. En ombyggd silo med ett litet extra hus på toppen.
Orkar man klättra uppför trapporna (syns inte i bild) till lusthuset  på toppen av Ramunderberget har man en hänförande utsikt över Söderköping. Kanalen anas längst ner till höger.

26 kommentarer:

Gunnel sa...

Det var många uppseende bilder. Huset är inte vackert, det instämmer jag gärna i. Kram

Eva Trillian sa...

Två välkända vyer från Söderköping, och en ny - Molnet har jag inte sett förut!
Kul med en Söderköpingsk triss!

Barbro S sa...

Så mycket fint och roligt du såg däruppe på din promenad. Ja, huset är fult men så kul med ett litet annat hus på toppen. Mitt i centrum ska de bygga radhus uppe på ett femvåningsaffärskvarter. Det blir också konstigt men gräddhylleaktigt, alltså bara för de som har råd. Tack för din komplimang om glasögonen. Jag har också tre varianter av dem. Lyckades byta dem nu till ett mycket bra pris hos Synoptik, ett ordinarie pris, ett par gratis och tredje paret till halva priset. Ha den skön fortsatt vecka!

Maggan sa...

Kul att få se vad du såg på din promenad! Huset är fulsnyggt, häftigt tycker jag.

En söndagskram!

Carita Liljendahl sa...

En trevlig blandning av bilder på temat. Gillar det där lusthuset på toppen av berget.
Och kul att hitta nya bloggar via fototrissajten!
Väldigt fin header du har, något du målat själv?

Musikanta sa...

Gunnel:
Det är klart att det är en fin vy över kanalen och hela stan däruppe i den lilla stugan överst. Men det är gräsligt fult och huset syns över hela omgivningen.
Kram

Musikanta sa...

Eva:
Molnet kan väl vara högst tio år gammalt - tiden går så fort så jag får väl ta till lite. Det är omgivet av en cirkel med trappor så det är väldigt trevligt när det sitter folk där på våren och sommaren.

Musikanta sa...

Barbro S:
Ja, lägenheterna i huset som ligger precis vid Slussen är inte gratis! Ska bli spännande att se radhusen ovanpå ett affärscentrum. Kan väl inte vara så kul att bo där, eller?
Trodde jag var ensam och att ha tre par glasögon att alternera med. Jag har också en bra optiker där man får tre par för ett.

Musikanta sa...

Maggan:
Nej, jag kan inte ens se något häftigt i det. Fast jag kan hålla med om att det inte är likt något annat. Jag hade nog kunnat fördra det om inte någon (som säkert gärna ville bo där) hade kommit på att bygga sig ett eget litet hus längst upp.
Söndagskram tillbaka

Musikanta sa...

Carita Liljendahl:
Hej och välkommen till min blogg! Kul att du hittade hit. Ska titta in hos dig i kväll när jag är hemma igen från gudstjänst i den fina gamla kyrkan i Sankt Anna.

Ja, jag målade tavlan själv 2013. Åren går fort numera. Jag får försöka ta mig samman och måla en tavla färdig som jag har på gång så jag kan byta header. Den har varit med ett tag nu...
Ingrid

Bloggblad sa...

Det är en av ägarna som bor högst upp. De som förut ägde Mariehof.

För mig heter huset "Ceylon" efter att en av mina körkompisar sa på östgötska att hon skulle flytta till "sejlon" (silon) och den hon sa det till blev så impad och undrade hur hon vågade...hur hon skulle göra med jobbet... Säga upp sig? Och hon som bara skulle flytta två kvarter fattade ingenting.
Plåthuset uppepå tycker jag är fult. Det övriga är bara kul. Jag skulle kunna tänka mig att bo där.

I dag gick vi runt Ramunderberget. Slaskigt till tusen. Trapporna är avspärrade pga ombyggnad, så man kan inte gå upp där än.

olgakatt sa...

Jag gillar silon, i alla fall på bild! Men jag vill själv bo med markkontakt.
Tittar upp gör jag ibland när jag är i Malmö. Jag upptäcker nya trevliga saker varje gång, särskilt på gamla byggnader. De nyare är ofta bara släta, grå och trista. Det skulle behövas nån med "silofantasi" på fler orter!

Andra året i Hjo sa...

I det vackra Hjo har vi en ful silo som syns vida omkring. Men kanske kan man inte alltid tänka på det sköna, folk måste ju jobba och försörja sig också.

Ingrid sa...

Det var fina bilder på temat, men jag håller med dig. Den där ombyggda silon är väldigt ful. Om man ändå avstått från det där huset på toppen!!
Trevlig söndagskväll!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag håller med dig. Men ägaren till huset var/är definitivt inte med i skönhetsrådet i Söderköping. Men det är klart, man ser väl om sitt hus, haha och ser till att man själv får den bästa utsikten! Inte tänker man på andra Söderköpingsbor som ständigt måste beskåda denna förfärliga skapelse. Det syns ju överallt var /vart man går i stan. Silon i sig har jag heller inget emot.
Den är rolig, den om Ceylon.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Den ombyggda silon är OK, det är bara toppstugan jag retar mig på. Nu när jag fått en flygel är det inte aktuellt med lägenhet för min del. Jag får bo kvar i vårt hus på landet tills jag bärs ut...

Musikanta sa...

Hans:
Som jag skrev till Olgakatt, det är toppstugan som jag tycker är så ful. Den bryter helt mot helheten. Den syns på mils avstånd också. Silon har inte använts på många år så det var väl OK att de byggde om den till lägenheter. Det kan de ju göra i Hjo också.

Musikanta sa...

Ingrid:
Precis vad jag tycker också! Men det är inte mycket att göra åt...

Kram från Ingrid som har haft en fin söndagskväll i Sankt Anna gamla kyrka.

Eva Trillian sa...

Tack för grattis! :) Det värmer! Kram

Veiken sa...

Hus på hus - originellt, men knappast vackert. Molnet gillas och lusthus brukar vara riktigt mysiga! Bra trissat!

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Verkligen se upp! Silohuset må var fult på utsidan, men spännande på insidan tror jag...
kram

Anonym sa...

Fina bilder.
Du har rätt, man kan se mycket om man tittar uppåt, mycket som man kanske annars inte skulle ha upptäckt.
Alla byggnader har sitt, kanske inte alltid så vackra, men det är inte bara det yttre som räknas.
Kram till dig från wiolettan.

Krönikören sa...

Titta uppåt och man kommer se saker på ett annat sätt. Har du varit inne i den ombyggda silon? Är lite nyfiken på hur det ser ut med fönster som sticker ut och runda väggar.

Musikanta sa...

Eva:
:-). KramVeiken:
Tack! Molnet är fint med sina trappor runtom där folk sitter när det är varmt och skönt!
Tove:
Har aldrig blivit inbjuden till någon av dem som bor i lägenheterna så jag vet inte hur det ser ut. Undrar om väggarna är runda också - borde vara svårt med bokhyllor och tavlor i så fall.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Wiolettan:
Jag retar mig bara lite på att det inte var något skönhetsråd inblandat när den extrastugan las på ovanpå alltihop. Det var den som äger och byggde huset som bestämde alldeles själv - han har ju en fin utsikt och ett alldeles litet hus för sig själv och familjen däruppe.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Lotta:
Du får läsa vad jag skrev till Tove ovan. Det kostar skjortan att bo där precis vid Slussen så jag tillhör inte det gänget. Är lika nyfiken som du på hur det ser ut i lägenheterna.

Ingrid som läst din utmärkta artikel i Allas.