lördag 21 februari 2015

1076 Lördagstema - CITAT

Anki är den som bestämt att vi ska skriva om CITAT den här lördagen.  Jag tar några citat ur världens mest lästa bok - Bibeln - som jag kommer att tänka på omedelbart. De här citaten har cirka tvåtusen år på nacken och är fortfarande aktuella.


Bilden från nätet.


Det första citatet är hämtat från Matteusevangeliet kapitel 7 vers 12 och lyder:
Allt vad ni vill att människan ska göra er det ska ni också göra mot dem.  

Det är det citatet som i kristendomen kallas för DEN GYLLENE REGELN. Intressant är att det här citatet finns i lite olika formuleringar i de flesta andra religioner. Här kan man läsa om dem.


Ett foto jag tog på vägen hem efter en friluftsgudstjänst på Vikbolandet.

Nästan likadant är ett annat bibelcitat från Matteusevangeliet kapitel 22 vers 39:
Du ska älska din nästa som dig själv.

Världen skulle inte se ut som den gör idag om alla människor hade följt de reglerna.

Ett annat citat från Bibeln handlar om kärlek och läses nästan alltid vid bröllop. Aposteln Paulus skriver i sitt första Korintierbrev vers 13:

Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten, men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den. Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.Jag är nästan beredd på att förlåta Paulus för att han skrev att kvinnan skulle tiga i församlingen eftersom det här om kärleken är så vackert skrivet. Man får väl ursäkta honom med att kvinnan hade en helt annan ställning i samhället för tvåtusen år sen än hon har idag. Åtminstone här i västvärlden...

Uppdatering:
Jag glömde faktiskt bort ett citat som jag säger till mig själv flera gånger om dagen och försöker följa. Vem som har hittat på det vet jag inte, men förmodligen har det förkommit i de gamla folksagorna som jag slukade som barn. Det lyder: GJORT ÄR GJORT. 

24 kommentarer:

Spanaren sa...

Nu kan jag läsa ditt inlägg. Jag läser aldrig ett inlägg före det jag har själv skrivit mitt. Mitt inlägg ska vara fritt från andras tankar *ler*

I bibeln står många vackra och sanna ord *sant*

Det som är felaktigt behöver vin inte ta upp här ;.)

Vackra ord av Paulus och sanna också

Ha en bra dag/ kram

Anna/notonmusic sa...

Många viktiga citat där! Det där tycker jag är så tänkvärt Ingrid, att samma citat återfinns i olika skrifter! Vi människor är långt mer lika varandra än tvärtom! Allt har sin tid, står det i Bibeln och det citerar jag för mig själv flera gånger i veckan :-) Ha en fin helg!

Anonym sa...

Kärleksbudskapet är viktigt. Som du skriver, tänk om alla följde dessa ord. Men många människor verkar vara så egoistiska, hatiska och sakna all empati.
Viktiga citat som du nämner här.
Kvinnan hade ju en helt annan roll och ställning förr, skönt att det har blivit bättre på det området.
Hoppas att du får en finfin helg.
Kram från wiolettan.

Musikanta sa...

Spanaren:
Bra idé att aldrig läsa andras inlägg förrän man själv skrivit sitt. Jag brukar skriva mitt redan på fredagen och schemalägga så det är inte så stora problem eftersom jag aldrig hinner läsa andras inlägg förrän jag publicerat mitt eget tidigt på lördagsmorgonen.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Anna:
Jag blev faktiskt förvånad när jag hittade den här sajten när jag googlade på Den gyllene regeln. Man lär sig en hel del på sina lördagsteman!
Jag har lagt till mitt eget citat som jag försöker följa varje dag också: "Gjort är gjort". Ditt "Allt har sin tid" är också fint!

Kram och ha en skön helg
önskar Ingrid som just ska ge sig iväg på målarcirkel. :-)

Bevare mig väl sa...

Vacker layout på inlägget med så älskligt innehåll. Ditt hjärta som jag tyckte var sött, du sa starkt - och på så vis är det!
Det kom något igenkännande i citaten om "min nästa och mig själv", i förhållningssättet. Tänker på nutidens visdom om att älska sig själv, lägger en till andra också, så blir det ju .. klockrent.
Min mormors favorituttryck var just
"Den gyllne middelvei" må vi gå.
Kärlekskram :-)

Musikanta sa...

Wiolettan:
Paulus kärleksförklaring är nog bland de finaste ord jag vet. Jag hör ju dem också så ofta när jag spelar på bröllop.
Visst är man tacksam att man som kvinna blir behandlad som människa och inte som boskap som i en del andra delar av vår värld.
Jag ser fram emot en trevlig helg med början om en stund då jag ska iväg på målarcirkel.
Ha en skön helg själv önskar
Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Det här är ord som ständigt återkommer i gudstjänsterna och på bröllopen, så man glömmer inte bort dem. Man kan heller inte höra dem för ofta, tycker jag. "Störst av allt är kärleken" - fantastiskt att detta skrevs för närmare 2000 år sen!

Kärlekskram tillbaka från Ingrid som önskar dig en skön och avkopplande helg.

Anki sa...

Tack Ingrid... ett härligt inlägg med fina och kloka citat ur bibeln. Tack för länken om den Gyllene regeln - intressant.
Paulus kärleksförklaring är verkligen underbar.
Önskar dig en fin helg!
Kram

Eva Trillian sa...

Citat och levnadsregler som håller!
Önskar dig en fin helg!

Karin sa...

Fina och tänkvärda citat! Det är med bibeln som någon sa om Shakespeare: Det var värst vad många citat dom har fått med!

Ingrid sa...

Det finns många bra citat i bibeln och många som vi kanske använder utan att veta varifrån det kommer.

"Gjort är gjort!" är mycket tänkvärt och bra.

Trevlig helg!
Kram, Ingrid

Veiken sa...

Tänk det är exakt vad jag skulle välja. Det är det viktigaste av allt människor emellan. Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Tänk om alla levde efter den regeln. Kram

olgakatt sa...

Utan kännedom bibelcitaten står man sig slätt i konst och kultur. På 70 - och 80-talen vistades jag en del i Moskva och lärde känna en konstkunnig kvinna. MEN hon fattade inget av alla religiösa allegorier i den ryska 17- och 1800-talskonsten! Vi kunde verkligen utbyta kunskaper!

Ailas sa...

Kan inte skryta med att vara speciellt bibelsprängd, kanske... men dessa citat var någorlunda bekanta för mig. Det finns ett och annat guldkorn i Bibeln, så borde kanske plocka fram. Det är ganska länge sedan jag senast läste i den heliga skriften.

Önskar dig en fortsatt fin helg, med eller utan Bibelläsning.

Kram

Musikanta sa...

Anki:
Tack för rar kommentar - den värmer!
Kram från Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.Eva: Önskar dig också en skön fortsättning på helgen med din omläsning av boken :-).
KramKarin:
Haha! Det har jag inte hört - det var roligt!

Musikanta sa...

Ingrid:
Ett annat av mina bibelfavoritcitat är "Den som är utan synd kaste första stenen". Jag blir så glad när den texten någon kommer upp i kyrkan!
KramVeiken:
Trots att citatet i lite annan version finns i nästa alla religioner är det tyvärr sällan som någon följer denna regel. Visst hade det varit fint om alla hade gjort det!
KramOlgakatt:
Det stämmer med konsten att man måste ha lite hum om berättelserna i bibeln för att förstå all konst (egentligen) fram till 1900-talet. För att inte tala om att lösa korsord :-). Jag får ju mitt bibelpensum de dagar jag jobbar i kyrkan.
Ingrid

Musikanta sa...

Aila:
Jag får nog av bibelkunskap eftersom jag är en ganska trägen gäst i kyrkan av en eller annan anledning. Hemma föredrar jag andra böcker :-).

Det blir nog lite bibelkunskap igen eftersom vi räknar med att åka på gudstjänst till en skärgårdskyrka i församlingen i morgon kväll. Det brukar bara vara vi och några stycken till som kommer dit. Lite synd för att vi har bra präster och kantorer och det alltid är kyrkkaffe med hembakat efter gudstjänsten.

Trevlig gemenskap för övrigt eftersom de få andra som brukar komma har man lärt känna under årens lopp medan jag var ordinarie kantor.
Kram från Ingrid

Äventyret framtiden sa...

Bibeln är full av citat, naturligtvis med tanke på att det är s.k. kloka män och kvinnor som har skrivit den.
Tänker spontant på citatet att stå med huvudet i himlen och fötterna stadigt på jorden. Då blir det balans...
kram

Hanneles bokparadis sa...

många fina citat i bibeln, fast många gamla citat är lite jante-lagiga

Eleonora sa...

Tack du min söta vän för jättetrevligt inlägg!
Kram från
Eleonora

Musikanta sa...

Pettas:
Mycket av citaten som man (folk) svänger sig med är just från bibeln. Kamelen och nålsögat t.ex. Bra citat det där med himlen och jorden. Kul att få hela för en gångs skull.
Kram

Musikanta sa...

Hannele:
Många citat i Bibeln är förskräckliga till och med och inte bara jantelagiga. Men dem kan man ju hoppa över :-).

Musikanta sa...

Eleonora:
Tack för rar kommentar som man blir glad för.
Stor kram från Ingrid