tisdag 10 februari 2015

1070 Lördagstema - SÖMNLÖSHET

Anki är det som svarar för lördagstemana i februari. Andra lördagsbloggare hittar man till höger i bloggen.

Min salig far var läkare på den tiden när doktorn åkte på åtskilliga sjukbesök efter ordinarie arbetstid och även svarade i telefon på kvällarna i hemmet. Ett ständigt återkommande samtal förstod jag handlade om någon patient som var sömnlös. Svaret var nämligen alltid detsamma. "Inget kaffe eller te efter klockan sex på kvällen!"


Pappa Karl-Axel i sin krafts dagar.

Te är inte riktigt lika stimulerande som kaffe, men jag dricker inte heller det på kvällen. Kaffe har jag slutat med för många år sen. Jag brukar inte ha någon svårighet att somna, men det händer att jag ligger sömnlös några timmar ibland. Jag brukar tänka på att det inte gör så mycket om man inte somnar, man vilar ju i alla fall. Men när tankarna snurrar alltför mycket kan jag gå upp och värma en mugg mjölk med honung. I nio fall av tio somnar jag sen omedelbart.

Det är rätt kul att läsa om alla råd om sömnlöshet på nätet. Man ska inte äta något innan man lägger sig - man ska inte vara hungrig när man lägger sig. Man ska inte ha teve i sovrummet - men om man lyssnar på någon ljudbok eller vacker musik däremot, så somnar man ofelbart. Det ska vara svalt i sovrummet - men man ska inte ligga och frysa, då somnar man inte...

Sömnlöshet är nog ett typiskt i-landsfenomen. Vi arbetar för lite fysiskt och rör oss inte så mycket. Jag kan inte tänka mig att folk förr i världen, även här i Sverige, hade några problem med att sova när arbetsdagarna var långa och allt arbete i hemmet utfördes för hand.


16 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Hahaha! Vilken underbar liten kattfilm :-) Fint foto på din pappa! Och det stämmer kanske att sömnlöshet är ett sk nutidsproblem? Vore intressant att veta eller om det är medfött av nån anledning, att vissa är lättväckta...spännande tema har det i alla fall varit!

Musikanta sa...

Anna:
Ingen av mina föräldrar led av sömnlöshet vad jag vet. Pappa var väl uttröttad jämt - han jobbade ofta från 7 på morgonen till 9 på kvällen. Mamma tog sig ofta ett glas rött innan läggdags...
Simon's cat är fantastisk, tycker jag.
Kram

olgakatt sa...

Simon's cat är alltid på pricken!

Din far hade rätt om koffein för sent på dagen om man tillhör de känsliga!

Anki sa...

Vilken härlig start så här på morgonen.. Simon´s cat är en favorit :)

Det måste ha varit jobbigt att alltid vara till hands för sina patienter så som din far var. Fint porträtt av din far.
Min farmor arbetade i bageriet, affären och serveringen heltid varje dag, men som jag minns så hade hon ständigt svårt att sova.

Fåren är en gammal bild som jag hittat och sparat från nätet vid något tillfälle... lade den sen tillsammans med en ganska nytagen bild på vår väg... kul att du gillade den :)
Önskar dig en fin dag!
Kram

Spanaren sa...

Vilken film ... skrattar så gott och tack för det :-) Precis så kan sömnlöshet också vara. Återigen tack för en bra film /kram

Musikanta sa...

OLgakatt:
Det var bara lite svårt för folk att ta in att skippa det älskade kvällskaffet :-). Jag själv blev alltid oerhört pigg efter att ha druckit kaffe på kvällen. Kunde sitta uppe och plugga hela natten efter ett par koppar när jag var ung.

Han är ett geni, skaparen av Simon's cat.
Ingrid

Musikanta sa...

Anki:
Din farmor hade väl tusen saker att fundera på efter en heldag med många människor i både bageri, affär och servering. Måste ha varit svårt för henne att slappna av.

Även om pappa var trött så älskade han sitt yrke. Folk kunde ringa när som helst på dygnet och han var alltid lika vänlig.
Bra att spara en del saker som din fina bild t.ex.-
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Spanaren:
Simon's cat gör mig alltid lika glad - jag kan se de små filmerna hur många gånger som helst.
Kram

Barbro S sa...

Älskar Simons Cat :). Ja, så sant. Rött te eller örtte dricker jag på kvällen då de är teinfria. Kaffe klarar jag inte att dricka senare än fyra ung. Som tur är föredrar jag te. Läsa en tråkig tidning och knapra på en torr brödbit med lite vatten till funkar ofta för mig, men du har nog hört alla råd redan :).

Monet sa...

Vad du är lik din pappa! Och han ser ut precis som min barndoms trygga farbror doktor. Förstår att du saknade hans närvaro som barn men han betydde säkert väldigt mycket för sina stora och små patienter!

Karin sa...

Nu hittade jag ditt lördagsinlägg! Kul med Simons katt! Jag undrar hur många det finns, det dyker ofta upp en snutt som jag inte sett tidigare, som den här.

Och jag tror också – som du – att sömnlöshet var ovanligare förr när man kroppsarbetade hela dagarna. Det är som när jag grävt och planterat om och rensat land en hel dag. Då sover jag ovaggad hela natten!

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Vilken fin blandning du gjort på tema sömnlös!
Först salig far doktorn sedan Simon Cat ...
Det där med kaffe eller inte kaffe får mig att minnas en nattsköterska som alltid gav en kopp stark kaffe till de som hade insomningssvårigheter. Kruxet var att direkt se till att de lade sig ner - innan koffeinet hann verka. Det nattgäng jag tillhörde körde med varm mjök och bulle till de som så önskade - och vi lyckades som oftast med båda metoderna! Det är åtminstone så vi minns det...
Mjaumjaukram

Musikanta sa...

Barbro S:
Jag dricker helst mjölk och äter en smörgås innan jag går och lägger mig. Jag kan inte somna om jag är hungrig.
Kram

Musikanta sa...

Monet:
Ja, visst är jag lik honom. Ibland blir jag nästan full i skratt när jag tittar mig i spegeln. Han var en väldigt omtyckt doktor - det har jag fått höra många gånger. Då blir man glad.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Jag försöker ju att gå ut och promenera varje dag så att jag får lite frisk luft och motion. Svårt att somna annars. Det värsta är när man har haft mycket om sig hela dagen och inte kommit ut i friska luften mer än in och ut ur bilen. Då brukar det snurra länge innan man somnar.
Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Jag föredrar den andra metoden - den med mjölken och bullen. Hade jag bara en bulle skulle jag äta den med mjölk varje kväll innan jag gick och la mig. Det kanske är dags för ett bullbak i morgon!
När det handlar om sömnlöshet så tänker jag alltid på min pappa och hans telefonsamtal :-). Så det var därför han fick vara med. Simon's cat får stå som symbol för alla sömnlösa småbarnsmammor.
Kram tillbaka från Ingrid