måndag 16 februari 2015

1074 En mycket trevlig söndag

Söndagen blev mycket trevlig och omväxlande eftersom sonen Kalle ringde för några dar sen och ville komma på besök med sin sambo Ann-sofie och hennes son. Hunden Nelly hängde med också som vanligt. Det gjorde att jag äntligen kom mig för att städa köket och badrummet som jag inte gjort på en tid eftersom jag har haft ont i min rygg. (Kent lagar mat i vanliga fall och jag städar...)

Jag hade förberett maten - kyckling i gräddcurrysås - och bakat en himmelskt god äppelkaka som jag fått receptet av från min bloggvän Kerstin på Öland till efterrätt. Punktligt klockan ett anlände familjen med en jättebukett av rosa tulpaner. Riset var precis färdigt och alla bänkade sig kring köksbordet direkt. Alla var hungriga och om det var därför nästan all maten gick åt eller om det berodde på hungern låter jag vara osagt.


Tulpaner från Amsterdam? Den ska vi sjunga i kören i morgon. (Bilderna går att klicka större.)

Efter lunchen gick vi ut på promenad i det strålande vackra vädret som dock visade sig vara kallt och blåsigt trots solskenet. Men har man hund måste man gå ut vare sig det blåser, regnar  eller snöar. Kalle, som redan hade flyttat hemifrån när vi köpte vårt hur i Mogata 1990 hade aldrig sett omgivningarna eller grannhusen runt kvarteret mer än genom bilrutan så det var en ny upplevelse för honom.


Från vänster: Kalle, Ann-sofie, Nelly, Kent och Oscar på vår lilla gata i Mogata.

När vi kom tillbaka från den stärkande promenaden där Nelly hade fått leka av sig lite, drack vi kaffe och te och åt upp nästan hela äppelkakan med gräddvaniljsås eftersom ingen hade orkat äta mera än varmrätten till lunch. Att jag betonar grädden i båda såserna beror på att jag kom hem ifrån affären (hade tänkt att ha en annan efterrätt innan) med en flaska matgrädde, som jag ALDRIG använder, istället för vispgrädde.


Nelly älskar Kalle som till Anns-sofies förtvivlan sticker till henne en godbit då och då. Sen leker han och pratar med henne. Jag har själv sett det - Kalle pratar och Nelly morrar och gläfser medan svansen går som trumpinnar. Här är det hämta kast med liten boll som är aktuellt. 

Gräddflaskorna är snarlika, den ena är lite orange i stället för röd och de står bredvid varandra på hyllan i affären. Jag har gjort detta misstag en gång tidigare och då började jag vispa matgrädden, som stänkte åt alla håll. Jag fattade inte förrän efter en stund varför den aldrig tjocknade. Nu såg jag direkt att jag fått fel grädde men eftersom vi har en mil till affären var det bara att svälja förtreten och baka en äppelkaka istället. Därför ville jag ha slut på grädden så fort som möjligt. Men såserna blev väldigt goda...

När familjen åkt hem igen var det dags för oss att åka till Skällviks gamla vackra medeltidskyrka på kvällsgudstjänst. Där bjöd Eva på kyrkkaffe i kyrkan med egenhändigt bakade semlor. Vi var så få i kyrkan förutom de anställda att det räckte till två var. En förlorad dag, tyckte Kent, som försöker gå ner i vikt.

22 kommentarer:

Ingrid sa...

Det låter verkligen som en helt underbar söndag!
Kyckling är väldigt gott och nu känner jag att jag måste bjuda hit några barn så att jag kan få anledning att steka en.
Hoppas att ditt ryggonda ger med sig. Min rygg var lite besvärlig i förmiddags, men när jag väl kom ut på dagens promenad kändes det genast mycket bättre.
Krya på dig!
Kram, Ingrid

Geddfish ♥ sa...

Hundar älskar ju att leka i skogen!
Härliga kort!'
Här har du en som nästan sover på kontorsstolen. Så trött av förkylningen.
Ha en fin tisdag, Det är väl semlor som gäller ;)
Kram, Gerd

Bloggblad sa...

Har Kent övergett 5:2?

Låter himla gott med kyckling, men min måndagsgröt var också läcker... Jag är så inne på mina två fastedagar att det går hur lätt som helst. Jag har slutat gå ner i vikt, men är nöjd om den håller sig. Det bästa är att slippa laga mat två dagar. Jag ser till att det finns lite rester till Per.

TantGlad sa...

Härligt! Låter som en toppensöndag .
Ha nu en lika fin tisdag.

Kram.

Monet sa...

Låter som en härlig helg!

Anna/notonmusic sa...

Åh vilken toppendag:-) Ja, fördelen med lite folk i kyrkan är att det blir fler semlor för de som kommer :-) Stackars Kent. Vem tackar nej till semla!?!

Spanaren sa...

Vilket underbart inlägg! Gemenskap, vänner, hund, uteluft, vyer, lek, god mat hela tiden plus efterrätt, kyrkans semlor, sköööön söndag. Men Kent kunde väl ha tackat nej till efterrätt och semla eller ;.)
/kram

Gunnel sa...

Ser ut som en solig och härlig dag. Då gör det inte så mycket att det inte är kanonvarmt...bara man slipper regn och blåst. Det är bra med hund, för man kommer ut i alla väder. Tulpanbuketten får mig automatiskt att tänka på vår. Kram

Krönikören sa...

Hahaha! En förlorad dag? Nä, det kan jag väl inte hålla med om. Det gör säkert inte midjemuffinsarna heller ;)

Västmanländskan sa...

Låter som en mysig dag!

Margaretha sa...

Vilken trevlig söndag ni hade. Alltid lika roligt när ens barn kommer på besök. Min dotter var hos mig i lördags med sina flickor (+ numera också en pojkvän till en av tjejerna ...).
Nelly ser ut att vara någon slags bullterrier, det finns ju olika varianter på dem, men okunniga människor har ändå en förmåga att döpa alla till Pit Bull Terrier och alltså är de otäcka ...
PS Grädde ska man alltid ha i maten ... :-)

Anonym sa...

Det berodde nog på att maten var så god så dom åt och åt och inte orkade med efterrätten direkt.
Bra felköp, denna gång kanske, eftersom det blev så gott med grädden i matlagningen istället.
Vi ska också sjunga om tulpanerna från Amsterdam i vår sånggrupp, fast inte föränn i morgon.
Roligt att få se bilder ifrån din sköna söndag.
Varm kram från wiolettan.

Veiken sa...

Det är tur att man kan ställa om snabbt när man köper fel. Den här gången kunde
det väl inte blivit bättre. Det ser verkligen inte ut som en förlorad dag - tvärtom! Kram

Annika sa...

Vad härligt ni hade det.
Energirik dag.
Ja, grädde i matlagningen, det är GÖTT det.
Kramar!!

Eleonora sa...

Vilken mysig och härlig dag ni hade och med så rart besök av sonen med de sina. Och god mat blev det hela dagen.

Ha det så gott söta Ingrid och stor kram från
Eleonora

Musikanta sa...

Ingrid:
Jag gör som kineserna, skär de djupfrysta bröstfiléerna (när de har tinat upp till hälften) i små fyrkanter och steker dem några minuter på varje sida. Sen lägger jag dem i en form och häller såsen över. Så kan jag bara sätta in allt i ugnen och värma när gästerna kommer.
Som väl är känner jag inte av ryggen längre. Visst är det väl konstigt att det försvinner lika plötsligt som det kommer!
Kram från IngridGerd:
Det blev ju tre semlor på helgen för mig. En i lördags som en av mina målarkompisar bakat och hade med sig och två i söndags. Så det blev ingen idag.
Hoppas att du piggar på dig. Jag somnar också i kontorsstolen framför datorn när jag lägger patiens ibland. I synnerhet efter middagen. Men det beror inte på att jag varit förkyld :-).
Kram från IngridBloggblad:
Tyvärr kunde jag ju inte fortsätta med 5:2 som passade mig alldeles utmärkt. Det gick ju bra ett par tre veckor tills jag fick ett fruktansvärt magknip en av fastedagarna som inte gick över på hela dagen. Kent har aldrig hållit på med 5:2 - han var mycket skeptisk till det så han räknar points istället. Det blev väldigt många i söndags...

Musikanta sa...

Tant Glad:
Söndagen var jättefin och trevlig och idag har jag haft min härliga kör och dessutom fått en ny körmedlem. Dessutom en herre som är en van körsångare. Då blir man lycklig!
Kram tillbakaMonet:
Kunde inte bli bättre. Jo, lite varmare ute förstås :-)Anna:
Haha. Nej, en sådan karaktär har varken han eller jag när det gäller semlor eller goda äppelkakor. Men det hör ju till livskvaliteten att man får unna sig sånt ibland, tycker jag.

Musikanta sa...

Spanaren:
Som jag skrev till Anna. Varken han eller jag har en sådan stark karaktär. vi visste väl inte om att det skulle vankas dubbla semlor till kyrkkaffet också. Då hade väl inte nästan hela äppelkakan gått åt...
Kram tillbakaGunnel:
Det var soligt ute men väldigt kallt och blåsigt - men det var skönt med en promenad i alla fall. Det är det bästa med hundar att man måste gå ut på promenad flera gånger om dagen. Det är lätt att låta bli annars...
Kram tillbaka


Krönikören:
Kent sa det faktiskt på fullt allvar när vi kom hem :-). Men han menade ju bara kaloriintaget annars tyckte han det var en lika trevlig söndag som jag.
Jag har läst din fina novell i Allers. Du är duktig!
Kram


Musikanta sa...

Västmanländskan:
Ja, det var verkligen en toppendag på alla sätt!
Kram från Ingrid


Margaretha:
Det är ju min stora son med sambo och hennes rara pojke som var på besök. Då går det ju relativt lugnt och stilla till. Skillnad när Mirrfamiljen kommer med de tre små barnbarnen :-).
Hunden är en Engelsk Staffordshere bullterrier - världens absolut snällaste hund. Håller med dig om att smör och grädde gör att maten blir extragod. Men helst ska det vara vispgrädde förstås.
Kram från Ingrid


Wiolettan:
Jag får väl hoppas det i alla fall. Själv tyckte jag att det blev lyckat.
Har haft min härliga kör idag och vi har sjungit Tulpaner från Amsterdam så det stod härliga till. Tänkte ha den som allsång vid nästa lunchträff.
Varm kram tillbaka

Musikanta sa...

Veiken:
Ja, bor man på landet så är man så illa tvungen. Det hade onekligen varit enklare att fixa marängsviss ( datorn vill ha den stavningen !)som jag hade tänkt från början. Men Kerstin på Ölands äppelkaka är fantastiskt god så det var nog bara bra med det bytet. Nej, det var verkligen ingen förlorad dag!
kram tillbaka


Annika:
Ja, grädde och smör ger susen. Jag tror jag läste att någon frågade en kock en gång hur man gjorde ett så fantastiskt gott potatismos. Grädde och smör, blev svaret. Sen dess har jag alltid använt de ingredienserna när jag vill lyxa till något - ibland även i vardagslag, i synnerhet till soppa.Eleonora:
Ja, alldeles för mycket mat egentligen. Tur att det är ganska sällan, annars hade jag väl fått byta ut hela min garderob. Han är så glad, min Kalle numera, så det är en fröjd att träffa honom och hans rara och trevliga sambo.
Varm kram tillbaka från Ingrid

Andra året i Hjo sa...

Så roligt med besök av hund och barn, icke i nämnd ordning. Och med grädde och smör i maten misslyckas man aldrig. Inte med maten.

Musikanta sa...

Hans:
Det var en snäll och vänlig hund som inte åt upp lite av pärmarna på mina fina inbundna Bonniers Veckotidningar som dotterns dobberman gjorde när de var här på besök häromsistens. Den åt ingenting alls utom lite godbitar när vi var ute. Inte räckte den upp till köksbänken heller. Bra hund.
Ingrid