fredag 13 februari 2015

1073 Lördagstema - Valentin

Anki är det som har bestämt att vi ska skriva om VALENTIN den här lördagen. Övriga lördagsbloggare finns listade till höger i bloggen.

Valentin firas den 14 februari som minne av Sankt Valentin som led martyrdöden någon gång på 2- eller 300-talen läser jag här på Wikipedia. Det fanns åtminstone tre olika Valentin men den här prästen, Sankt Valentinus, var den mest kända. Han lär ha halshuggits 269 e. Kr för att han lät viga kristna par, står det vidare.


Sankt Valentinus i sin basilika. Bilden från Wikipedia.

När jag var ung kommer jag ihåg att det fanns en sång som hette "My funny Valentine." Jag tyckte det var en mycket konstig titel på sången, Alla Hjärtans Dag var inte uppfunnet på den tiden i Sverige. Jag funderade mycket på vad det kunde vara, något amerikanskt i alla fall. Därför har jag ingen relation alls till denna dag - köper inga gelehjärtan eller tulpaner och får inga heller. Hittade en fin inspelning av denna gamla melodi på youtube där Ella Fitzgerald sjunger den.Men visst kan jag tillönska alla min bloggvänner och övriga bloggläsare en riktigt trevlig Alla Hjärtans Dag med ett egenhändigt tillverkat hjärta. Detta för att inte bli beskylld för att ha stulit bilden.


38 kommentarer:

Karin sa...

Heja Ingrid, vi är tidigt ute denna vecka med lördagstemat du och jag!

Men visst är det ett sentida påfund detta med valentin. Alla hjärtans dag dök kanske upp på femtiotalet och när Valentin gjorde sin entré vet jag inte riktigt. Men en riktigt industri har det onekligen blivit.

Klimakteriehäxan sa...

Hoppsan, jag visste inget om lördagsteman - men har just skrivit en stump om Valentin-dagen. Som inte är föremål för några omfattande ceremonier hos mej.

Anna/notonmusic sa...

Ja visst är det märkligt att nya traditioner uppstår så snabbt! Som halloween...det fanns i Kalle Anka tidningarna minns jag som barn. Sen plötsligt ville dom egna barnen ut och leka bus eller godis. Jag har faktiskt inte heller något särskilt förhållande till alla hjärtans dag. Lite sött med alla hjärtan. My funny Valentinmelodin är SÅ fin, men lite konstig text.

Ingrid sa...

Inte heller jag har någon närmare relation till den här dagen, för den fanns ju inte alls när jag var ung, utan har dykt upp de senaste åren.
Trots det, ha en riktigt härlig Alla Hjärtans dag i morgon!
Kram, Ingrid

olgakatt sa...

Nä, vi gamlingar klarar oss utan de nya kommersiella helgerna även om en påve på medeltiden tyckte att Valentin skulle firas.
Som pensionär kan man dessutom fira vad och när man vill efter råd och lägenhet.Hjärtan är jag f ö förtjust i som mönster och har tillverkat otaliga i silver i alla storlekar och för olika ändamål.

Spanaren sa...

Jag ska hoppa över detta ämne idag för jag tror att det blir många likadana inlägg. Tack för ditt inlägg och ha en bra dag/ kram

Anki sa...

Jag tillhör också generationen som inte är uppväxt med Alla Hjärtans Dag och denna nya tradition passerar ganska obemärkt här.
Hon sjunger fint Ella... men jag känner inte igen just detta.
Önskar dig en fin dag!
Kram

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Å Ingrid! Å Ella! Vilken ljuvlig hjärtverksamhet jag fick! Basilika snappade jag upp som en kuriosa ... ny upptäckt ...
För det goda,
dunk-dunkkram för det söta hjärtat ditt

Musikanta sa...

Karin:
Jag skulle inte tro att det blev någon hit förrän på 70-talet. Liksom Halloween som jag heller inte firar annat än i kyrkan.
Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Nej, du har nog med teman som det är, ser jag. Ska titta in hos dig senare idag när jag har målat färdigt.
Ingrid

Musikanta sa...

Anna:
Då är det inte bara jag som tycker det. Fick upp en tidig inspelning av Frank Sinatra också men jag tyckte den här var bättre.
kram

Musikanta sa...

Ingrid:
Hemma firade vi bara Mors Dag. Min pappa var mycket skeptisk till Fars Dag eftersom han ansåg att det bara var ett jippo som affärsmännen hade hittat på. Varken Halloween eller AHD fanns ju då. Undrar vad han skulle tyckte om det idag? :-)
Kram från Ingrid som önskar dig en skön lördag.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Tycker som du. Firar inte dagar som affärsmännen hittat på. Visst är det fint med hjärtan, särskilt i silver :-)!

Mitt hjärta som jag ritade igår ska in i vår församlingstidning under rubriken "Störst är kärleken". Det är Kent som är redaktör och han är mycket rädd för att lägga in bilder som inte han eller jag (eller ibland någon annan församlingsbo) har tagit.

Ingrid som önskar dig en skön lördag.

Musikanta sa...

Spanaren:
Jag hade tänkt att göra detsamma eftersom vi inte firar denna dag alls. Dessutom är det en nära anhörig som gick bort just idag för många år sen så det räcker med att tänka på henne.

Ha en skön lördag önskar Ingrid

Musikanta sa...

anki:
Har heller aldrig hört denna skiva men jag tyckte den var bättre än den som Frank Sinatra har sjungit in. Låten tillhör inte mina favoriter.
Kram

Musikanta sa...

Tove:
En överdrift att skriva att mitt hjärta är sött, tycker jag. Möjligen rejält...
Du kan ju läsa kommentaren till Olgakatt.
En hjärtekram tillbaka

Anonym sa...

Fint hjärta, tack.
Då jag var ung fanns inte denna dag som nu. Kommer ihåg första gången jag hörde talas om den. Det var 1981 då jag och en bekant var till London och de visade hälsningar till vänner, hela dagen på TV., vilket jag tyckte var märkligt.
Hoppas att du får en fin dag.
Kram från Wiolettan.

Hanneles bokparadis sa...

min finska morfar hette Walentin ♥

i Sverige försökte man fira detta redan på 1960-talet, utan större framgång (och i Finland heter det Vänskapens Dag)

Ailas sa...

Alla hjärtan som just nu pulserar, alla dessa hjärtan är vi, befolkningen på denna planet. Nu, några sekunder senare har några fallit bort och andra tillkommit...

En riktigt fin HJÄRTE-kram cybervägen till dig, dina bloggvän.

Kram

Äventyret framtiden sa...

Inte firades någon Alla hjärtansdag här hos oss heller...troligen kom den någon gång under 90-talet riktigt starkt för det är från den tiden jag minns den allra bäst. Inte firar vi den nu heller, Uffe och jag, vi försöker istället vara hjärtliga mot varandra alla dagar istället. Geléhjärtan köpte jag däremot åt min svärmor, hon älskar dem och då blir det en självklarhet En fin Valentindag med mycket kärlek önskas!

Andra året i Hjo sa...

Vi har heller ingen vidare relation till Alla hjärtans. Trodde faktiskt att det var igår, så nu har jag varit glad och vänlig i onödan.

Musikanta sa...

Wiolettan:
Jag vet inte att jag någonsin har fått något Valentinkort. Men min käre make fick ett på mejl för ett par år sen och då blev jag lite sotis :-)...
Önskar dig en skön fortsättning på helgen.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hannele:
Det verkar som om dagen inte helt har slagit igenom hos oss i mogen ålder av vad som framgår av kommentarerna :-). Dagen är väl mest till för förälskade ungdomar antingen olyckligt eller lyckligt...

En av mina käraste fiskarvänner, som gick bort för ett tiotal år sen, hette Valentin, kallad Valle förstås. Hade jag haft något kort på honom och hans båt hade jag skrivit om honom istället. Han skjutsade och hämtade oss ofta ut till ön där vi har sommarhus.
Ingrid

Musikanta sa...

Aila:
Ja, vi får försöka att vara snälla mot varandra den lilla tid som vi lever på jorden - inte bara på AHD.
En hjärtekram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Välkommen tillbaka! Kul att se dig i kommentarsrutan igen.
Vi är för det mesta rätt snälla mot varandra så vi har inget större behov av AHD. Hade min mamma levt så hade jag köpt en ask gelehjärtan till henne för det var också det bästa hon visste. Hon hade alltid sådana i skåpet till barnbarnen när de var på besök, till någon av mina svägerskors förtret :-).
Önskar dig och Uffe en skön och trevlig helg.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Haha! Jag tror nog att du är en ovanligt snäll och glad person, åtminstone verkar det så på din blogg.
Kram (bara för att det är AHD idag).

Veiken sa...

Jag önskar dig en härlig alla hjärtans dag!
Jag kom just på att om jag hade varit med i Lördagstemat, så skulle jag hittat på en liten saga om Valen Tin. Kram

Musikanta sa...

Veiken:
Så synd att du inte är med då! Hade gärna läst sagan om den lilla valen. Men du kan väl skriva ett inlägg om den ändå eftersom det är Valen Tins namnsdag idag :-). Inlägget hade i alla fall stuckit ut bland alla gelehjärtan.
Kram

Klimakteriehäxan sa...

Ingrid, kanske ska jag hoppa på lördagståget. Mina bloggstafetter verkar ebba ut - slut är det på "Skyltsöndag", "Veckans fönster" har stängts för gott och "Tisdagstemat" verkar ha allt färre deltagare. Till råga på allt har Bokbloggsjerkan lyst med sin frånvaro denna vecka...

Musikanta sa...

Aina:
Du är hjärtligt välkommen. Ännu en trevlig och intressant blogg att läsa i så fall. Skriv bara och bekräfta så ska jag meddela mina andra bloggvänner detta och lägga till dig i min lördagslista.
Ingrid

Cecilia RockBabe Kärvegård sa...

Jag har inte heller någon relation till Valentine och firar inte Alla Hjärtans dag. Jag ser det mer som en dag för handeln så att de kan tjäna pengar. Jag föredrar att älska varje dag istället. :)

Njut den här kvällen!

You Rock!!!

Musikanta sa...

Cecilia.......:
Hej och HJÄRTLIGT välkommen till min blogg. Din syn på AHD är ungefär samma som min. Tycker som du också när det gäller kärlek.

Rockar gör jag INTE - men min son (snart 51) har eget rockband. Jag njuter mer av sådan musik som jag hörde häromdagen Swingtime med Charlie Norman och Alice Babs. Men jag är en generation äldre än du :-)...
Ingrid

HeLena sa...

Fint hjärta! Minns inte heller riktigt när kommersen smög in i affärerna, någon gång i mitten av nittio-talet tror jag. Dottern och sonen gjorde hjärtan åt mig hos dagmamman...
Som sagt jag gjorde inget speciellt heller i år men... ja, jag gillar allt lull-lull kring denna dagen, det kan inte hjälpas.
kram!

Musikanta sa...

HeLena:
Min mans mamma gick bort just denna dagen för 40 år sen - hon var inte så gammal. Därför har vi aldrig firat den särskilt. Men visst fick han extra pussar och kramar :-)
Kram från Ingrid

Eva Trillian sa...

Hoppas du hade en fin Valentin-dag! Söndagen lät ju spännande, minst sagt! Dröjer det länge innan ni vet hur det gick?
Önskar dig en fin fortsättning på veckan!

Musikanta sa...

Eva:
Caspar hade, tillsammans med en liten pianospelande flicka, de allra högsta poängen. Han hade gjort allt rätt, sjungit perfekt och spelat perfektpå sin tvärflöjt. det berättade flöjtfröken som satt med i juryn för storebror Casimir som frågade henne hur det hade gått för lillebror.
Men som Mirren säger, helt säker kan man aldrig vara förrän det kommer papper på det. Jag ska meddela dig när hon får formellt besked. Han sjöng In dulce jubilo och då sjöng fröken med, haha.

Veckan har börjat bra och i morgon ska jag till min kära kör så det kan inte bli bättre. Fick förresten telefon för några timmar sen från en herre som ville vara med. Van körsångare - visst blir man glad!

På onsdag kommer min flygel som vi har köpt och som jag önskat mig hela mitt liv sen jag flyttade hemifrån där jag spelade på en sådan. (Det är bara dig jag har talat om det för och barnen. Så säg inget. Jag kommer med ett inlägg om denna fantastiska händelse på onsdag när den levereras.)
Kram från Ingrid

Eleonora sa...

Litet konstigt är det kanske att jag aldrig har så där direkt firat Alla Hjärtans Dag. Minns inte ens när den började firas. Men säkert var det ett affärsjippo från början. En extra kram eller en liten blomma kan man ju alltid ge till någon nära - annars blir det inte mycket till fira för mig-

Allt gott till dig. Kram

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag tror att de traditioner som man inte har med sig från barndomen inte är särskilt viktiga. Alla Hjärtans Dag fanns inte ens med i min ungdom. Därför firar vi aldrig dagen mer än att vi skänker en tanke till Kents mamma som 56 år gick bort just denna dag.
Varm kram tillbaka från Ingrid