Bilderna går att klicka större.
Dagen före, när han repeterade i kyrkan, fick han även sitt första gage, fem dollar av en turistande amerikan. Den vackra och medeltida Mariakyrkan i Sigtuna är mycket frekventerad av olika turistgrupper och just den här amerikanska gruppen stannade och lyssnade på några stycken som han spelade.
Mariakyrkan i Sigtuna.
Att det just blev Sigtuna för denna lunchkonsert berodde på att Casimirs orgellärare, Mathias Kjellgren, är kyrkans organist. Casimir spelade sex stycken av Bach och konserten avslutades med att Mathias och Casimir spelade Sonata F a due organi av G. Piazza tillsammans med Mathias.
Mathias spelade på kororgeln framme i kyrkan medan Casimir spelade på stora orgeln. Det klaffade perfekt genom att Mathias kunde tjuvtitta på Casimirs händer ibland trots att det var långt avstånd mellan orglarna. Det var första gången man spelat på två orglar samtidigt i denna kyrka, sa Mathias. Åtminstone under hans tid som organist.
Casimir vid den fina orgeln sekunderad av mamma Mirren.
Här nedan kommer ett litet kort smakprov på hur slutet av Bachs d-molls fuga lät.
Casimir spelade Toccata och fuga i d-moll av J.S. Bach. Här är slutet på fugan.
7 kommentarer:
Vilken begåvning! I mina öron låter det som helt moget framförande - och han är bara 11, eller? Jag tänker mig att han kan inte ha lärt sig spela så utan att älska musiken. Jag gläder mig mycket åt återväxten inom den här konsten och åt de unga själar som kommer att göra det möjligt för "oss andra" att få upplevelserna!
Ronny
Ronny:
Tack Ronny för din fina kommentar - jag ska framföra den till honom. Han behöver lite uppmuntran just nu eftersom han är ganska trött efter att ha övat så mycket på senaste tiden. Jag kan också konstatera att han efter drygt två år spelar bättre än jag som har spelat orgel i över 30. (På piano slår jag honom än så länge, haha). Han är en fena på fötterna. Vi behöver kyrkomusiker så det blir han förhoppningsvis så småningom.
Ha det gott önskar Ingrid
Ronny:
Han är fortfarande 11 år men fyller 12 i juli om man ska vara noga :-).
Ingrid
Jag läste och hörde om konserten på Åsas fb. Helt otroligt - och inte hade du behövt oroa dig, vem skulle bry sig om ett felslag eller omstart? Ingen.
Bloggblad:
Han sörjer mest själv om han slår fel ibland. Men han har tränat på att i så fall fortsätta spela som ingenting hänt och det är ju ett stort framsteg. Konstigt nog spelar han aldrig fel med fötterna, det som jag tycker är svårast...
Fantastiskt! Vilken upplevelse det måste vara när man är så ung.
Önskar att svenskarna också kunde förstå sig på dricks. Där är amerikanerna bra, de fattar. En fin uppmuntran.
Kanske lite svårt för svenskar eftersom frågan säkert skulle komma om man deklarerar för pengarna (har faktiskt haft denna fråga som reseledare, högst genant. I övriga Europa ger man alltid dricks till chaufförerna).
Önskar lycka till i fortsättningen!
Lena:
Jag var också reseledare för många år sen. Självklart att både chauffören och jag fick dricks efter en resa. Har aldrig stött på någon som frågat om jag deklarerat - ovanligt dum människa som inte begrep vad dricks innebär.
Men numera, på kortare resor inom Sverige som jag deltagit i har det aldrig varit tal om någon dricks till chauffören tyvärr. Det är synd, tycker jag, eftersom det trots allt ofta är frågan om jobb från tidig morgon till sen kväll.
I alla fall var Casimir mycket nöjd med dagen.
Ingrid
Skicka en kommentar