Såg i tidningen att illustratören och barnboksförfattaren Jan Lööf hade fått Göteborgs nya barn- och ungdomsfestval Prismas hederspris. "Som regissör, skådespelare, tecknare och musiker har han skapat oförglömliga figurer och halsbrytande historier", står det bland annat i artikeln.
Bilderna går att klicka större.
Jag kommer ihåg att jag har en av hans böcker - Skrot-Nisse - i barnbokshyllan. Jag hittar den efter en stunds letande. Den lilla boken ser väldigt fin ut och verkar nästan oläst. Jag köpte den 2008, förmodligen med tanke på Casimir - mitt barnbarn som föddes 2007. Men boken har tydligen glömts bort.
Historien börjar med att Kalles mamma och pappa ska resa bort och därför får Kalle bo hos farbror Nisse under tiden. Eller Skrot-Nisse som han kallas eftersom han driver en skrotfirma. När Kalle kommer dit berättar Nisse att han köpt en pråm som han ska bygga om och åka till Afrika med.
Frank Kvarnsten har mycket konstiga saker för sig, det kan man se när man ser hur mycket hemska och magiska saker han omger sig med. En liten tröst är att han tydligen spelar Mozart på sin orgel.
Med på färden ska också en annan farbror, en god vän till Nisse. Han har det något originella namnet Frank Kvarnsten, som verkligen passar perfekt till honom eftersom han besitter magiska krafter. När pråmen har blivit ett skepp seglar alla tre ut på havet. En storm slår sönder skeppet men de tre räddar sig upp på land.
En hemsk storm blåser upp.
Det är becksvart när de trevar sig fram i mörkret, men Nisse är säker på att han kommit till Afrika eftersom han upptäcker en hydda med grästak där de lägger sig och sover. När morgonen kommer inser de att de hamnat i en djurpark bara en bit från platsen de seglade ut ifrån. En kort resa, tycker Kalle, men spännande.
Trion vaknar upp i sebrans hydda i djurparken
Lööf är en härlig illustratör och en fantasifull berättare, men jag saknar representanter för den andra halvan av mänskligheten. Med undantag av mamman i bilen på första bilden befolkas den här boken enbart av pojkar, män och gubbar.
20 kommentarer:
Skrotnisse har jag inget minne av, men illustrationerna du visar är ju väldigt fina.
Ha en fin vecka!
Kram, Ingrid
Ingrid:
Du var snabb, haha. Kul att du tittade in. Önskar dig också en fin vecka.
Kram tillbaka från Ingrid
Jan Lööf. Min absoluta favorit, tror jag! Jag har eller har haft ett album med serien VILLE (som gick som följetong i tidningen VI för länge sedan, när VI fortfarande var en bra tidning). Ett hisnande action-äventyr i och under Stockholm med omnejd och med flera kända ansikten som "medverkade": vännen Carl Johan de Geer, Kung Carl Gustav och Olof Palme bland andra. Palme gjorde förresten heroiska insatser för dramats lyckliga upplösning. (Jag har väl inte råkat ge bort klenoden?)
"Äpplet" är bråkdelen så lång men en väldigt tät och underbart finurlig historia. Låna den (i studiesyfte.) ;)
Absolut älskar teckningarna. Riktiga teckningar alltså, inte sådana "onaturliga" gjorda i Illustrator.
Jan Lööf gillar jag också. Mina barn höll på att bli tonåringar när jag fick tag på Skrotnisse men så kom det barnbarn och då var min lycka gjord. Fantastiska teckningar!
Ha en fin dag Ingrid!
Ronny:
Jag förstår bara inte att ingen reagerat på att det är så få kvinnor och flickor i boken. Men jag ska låna Äpplet så kanske jag hittar några där. Att han är otroligt skicklig kan jag hålla med om.
Ingrid
BP och PettasKarin:
Läs gärna min kommentar till Ronny.
Ingrid
Det kan nog stämma att flick- och kvinnofigurerna är underrepresenterade. Ofta är det bovar och andra skumma figurer, mer eller mindre farliga djur också, men en brist på kvinnor. Jag har nog inte tänkt på det (märkligt nog?) I "Ville" har i alla fall hjälten en flickvän som försöker få igång den något trögstartade sambon. (Kanske ska du hellre leta efter det dramat än efter "äpplet"? Den storyn varar mycket längre och är mer "vuxen". Ta båda.
Ronny
Ronny:
Tack för snabbt svar och för tipset!
Ingrid som är lite allergisk mot böcker där den ena halvan av mänskligheten inte är representerad. :-)
Ronny igen:
Jag fick just nu den här länken från dottern.
https://www.barnboksprat.se/.../jan-loofs.../comment-page-1/
Jag är inte tydligen inte den första som har reagerat...
Skrot Nisse hade jag inte några böcker om till barnen, men vi lånade dem på biblioteket, så jag är bekant med dem.
Gillar teckningarna.
Underbara teckningar och berättelser! Jag hörde häromdagen en diskussion om brister på flickor i hans böcker. Tydligen har han själv kommenterat detta med att han inte vet så mycket om flickor eftersom han själv bara varit pojke och att han därför inte vågar sig på att skildra dem. Intressant förklaring tycker jag!
Lena i Wales:
Visst är han en duktig tecknare!
Ha det gott önskar Ingrid
Karin:
Jag skulle säga bortförklaring i stället. Alla andra berömda barnboksillustratörer, som t.ex. Ingrid Vang-Nyman och Ilon Wikland har ju inga svårigheter med att både teckna pojkar och flickor. Jag uppfattar det mer som om han inte är intresserad av flickor överhuvudtaget. Du måste titta på länken som jag skickade till Ronny och som jag fick av Mirren. Mycket intressant läsning just om detta.
För övrigt är han ju en suverän berättare och illustratör!
Ingrid
Jag tittade på länken, men jag undrar om man har tagit bort en information om Jan Lööf. Jag hittar bara en kort allmän presentation av utställningen – ingen diskussion om hans motivval, eller liknande. Ska jag leta mig vidare till något annat på sidan?
Tur att Astrid Lindgren vågade tro sig veta hur pojkar är! Löjlig bortförklaring, han kunde ju ändå ha ritat dit några flickor som dekoration - det är ju flickor vana vid att vara... (nu var jag ironisk och tänkte på testet /som jag glömt namnet på), där man kollar om kvinnor i filmer dels är namngivna och dels har repliker som inte handlar om mannen (som förstås har huvudrollen).
Flickor läser böcker som handlar om pojkar, men pojkar läser inte böcker som handlar om flickor (enligt många undersökningar som jag läste på den tiden jag skrev), därför säljer böcker om pojkar bättre. Om en flicka är huvudperson delar hon alltid rollen med en pojke som är kusin eller granne eller skolkamrat.
Ok... kanske inte alltid, när det gäller det sista, men påfallande ofta törs jag säga med tanke på alla hundratals barnböcker jag plöjde igenom när jag var lärare.
Karin:
https://www.barnboksprat.se/2010/11/08/jan-loofs-varld-ar-full-av-man/comment-page-1/
Försök igen!
Ingrid
Bloggblad:
Pojkar läser inte böcker som flickor gör överhuvudtaget. Åtminstone har jag inte den erfarenheten av mina egna barn. Jag tror bara K läste en endaste bok (utom läxböckerna) när han växte upp. Jag har ingenting emot J L:s karaktärer och tänkte inte på det förrän jag kom till de sista sidorna där det var fullt av folk på djurparken utan en endast flicka eller kvinna.
Rowling har väl slagsida när det gäller könsfördelningen, men hon har i alla fall med Hermione och några kvinnliga lärare. Men annars kommer jag inte ihåg någon mer tjej, men det var ju längesen jag läste HP.
Att flickor läser böcker om pojkar och inte tvärtom håller jag helt med om. Jag älskade alla Bigglesböckerna där, vad jag kommer ihåg, inte fanns en enda kvinna med. Billböckerna slukade jag också där flickorna framställdes som små våp. Men det var inget jag brydde mig om då :-).
Min absoluta Lööf-favorit är "Sagan om det röda äpplet". Den är helt genial.
Skicka en kommentar