onsdag 3 oktober 2018

1606 Utflykt till Lövsta Bruk

Redan när jag gick på kantorskursen i Linköping 1986-87 hörde jag talas om att det fanns en fantastisk orgel i Lövsta Bruks kyrka i Uppland - fast då hette det Leufsta Bruk med den gamla stavningen som man ibland ser även nuförtiden. Det var Johan Niclas Cahman som byggde den till bruket och kyrkan, som hade byggs upp efter ryssarnas härjningar 1719.

Brukspatronerna med Louis de Geer i spetsen som tidvis bodde på Lövsta Bruks herrgård var oerhört förmögna och orgeln i brukets egen kyrka blev en ytterligare statussymbol. Det är en av Sveriges allra äldsta orglar med registerverk i original från 1728.


Lövsta Bruks herrgård. (Bilderna går att klicka större.)

När så Casimirs och Clarissas orgellärare Roberta - en av organisterna i Lidingö församling - anordnade en utflykt till Lövsta Bruk som Mirren och alla barnbarnen skulle åka med på, var jag inte sen att hänga på. Robertas alla orgelelever var inbjudna och skulle få tillfälle att spela på den berömda orgeln.


Casimirs och Clarissas orgellärare som arrangerat utflykten till Lövsta Bruk. Mirren tog fotot.

Det var inte bara vi som hade bjudits in utan även ett hundratal församlingsbor - mest pensionärer och tillsammans med dem fyllde vi upp två bussar. Resan tog drygt en timme eftersom Lövsta Bruk ligger i norra Uppland inte så långt från Uppsala.


Den fantastiska orgeln från 1728 i Lövsta Bruks kyrka.


Bänkarna är vända mot predikstolen. Som synes finns det inga utsmyckningar på väggarna. Mirren tog fotot.

När vi kommit fram gick alla i samlad tropp till kyrkan där en guide berättade om denna och om den fina orgeln. Kyrkan byggdes under senbarocken vilket man kan se på orgel, predikstol och altartavla med sin bombastiska utsmyckning. För övrigt var kyrkan helt vitkalkad. Det fanns inga tavlor, vapensköldar eller änglar som brukar vara vanligt i andra barockkyrkor.

 Den utsmyckade altartavlan.

Efter det var det visning på brukets herrgård som släkten de Geer hade innehaft i flera hundra år. Jag lyckades ta några kort med kameran innan jag fick veta att man inte fick fotografera därinne utom i köket.


Bordet i matsalen står dukat med antikt porslin.


Porträtt i matsalen av Louis de Geer som bodde här på 1600-talet.

När rundvandringen i herrgården var slut var det dags för lunch. Något kaosartad då ett hundratal gäster skulle trängas i det lilla värdshuset. Alla fick mat till slut och den var både vällagad och god.


Köket på herrgården med massor av kopparkastruller och fat.


En mycket gammal telefon hängde på väggen i köket.

Mätta och belåtna gick vi till kyrkan igen för att vara med på en Orgelmatiné på den gamla Cahmanorgeln av den förnämliga Lidingöorgainsten Benjamin Åberg. Han skulle också lyssna på alla orgeleleverna som ville spela på orgeln efter konserten och hjälpa till med registreringen. Casimir och Clarissa hade tränat på var sitt stycke och var väldigt spända.


Clarissa som nyss fyllt sju år spelar Törnrosa på orgeln. Benjamin Åberg sekunderar. 


Här är det Casimir, elva år, som får spela sitt preludium av Bach. Åberg drog ut nästan alla register så att det lät mycket majestätiskt. 

Orgelkonserten var härlig att lyssna till och även spännande att få höra den spelas på den berömda orgeln av den skickliga organisten. Det var inte alla eleverna - ett tiotal - som ville pröva att spela på orgeln eftersom pedalen och manualerna inte riktigt överensstämde med deras vanliga orglar.


Dagens orgelprogram.

Casimir och Clarissa spelade dock sina stycken med den äran. Casimir råkade spela ett litet fel i mitten någonstans och förbjöd mig att lägga ut filmen som jag tagit. Men det är samma stycke som han spelar på sin orgel hemma - nu utan något fel.

Här nedan kan man lyssna till samma preludium i C-dur av J.S. Bach som Casimir spelade på Cahmanorgeln i Lövsta Bruks kyrka. Inspelningen har Mirren gjort hemma i Casimirs rum.

6 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Du har då verkligen duktiga barnbarn! Helt fantastiska. Så roligt att vara mormor till dessa underbarn. Vilken glädje!
Har lyssnat och njutit.
Kram, Gerd

Musikanta sa...

Gerd:
Som jag har berättat många gånger är det massvis med övning som ligger bakom. Mirren - barnens mamma - övar med vart och ett av barnen en timme varje dag vardag som helgdag, sommar som vinter. Hon har gjort det sedan alla var i fyraårsåldern! Det är egentligen hon som ska mest cred! Men visst är de musikaliska allihopa och visst är det underbart att vara deras mormor! Kul att vi har det intresset gemensamt också.
Kram tillbaka från Ingrid

Gunnel sa...

Vilken trevlig utflykt! Dina barnbarn är enormt duktiga. Det är är fantastiskt att få lyssna när de spelar. Roligt att du lägger ut små videos ibland. Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
För mig är det ju viktigt att dokumentera deras framsteg. Tiden går ju du vet alldeles för fort och snart är de stora och jag kanske för gammal för att träffa dem så ofta. Men då kan det ju vara roligt att gå tillbaka till bloggen och minnas.
Kram tillbaka från Ingrid

Ingrid sa...

Det låter som en väldigt trevlig utflykt och dina barnbarn är ju så enormt duktiga. Det måste vara en stor glädje att se att de går i dina fotspår.
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Det var spännande för mig att äntligen komma till Lövsta Bruks kyrka och se denna omtalade och berömda orgel. Jag blev inte besviken men jag hade nog inte tänkt mig att den var så omfångsrik. Orgeln i Skällviks kyrka som är från 1762 och som jag har spelat mycket på som kantor är mycket oansenlig i förhållande.
Visst är det roligt med alla musikaliska äventyr som barnbarnen skänker mig!
Kram tillbaka från Ingrid