torsdag 15 november 2018

1618 Jenny Nyström på Sven-Harrys

När jag var och hälsade på i Stockholm nyligen hann Mirren och jag med att besöka utställningen med Jenny Nyström på Sven-Harrys museum. För mig var det en mycket intressant utställningen eftersom jag aldrig sett någon av hennes målningar tidigare. Däremot otaliga julkort och andra bilder i böcker som hon illustrerat.


Tyvärr vet jag inte vilket år hon målade detta självporträtt som möter oss när vi kommer in i den stora konsthallen. Men jag gissar att det är från 1870-talet. Det visar en kvinna med stort självförtroende och integritet.  (Bilderna går att klicka större.)


Grönsaksförsäljerskan från 1876 - olja på duk.


Liten parvel med boll 1885 - pastell.


Dagmar vid bordet 1924. Olja på duk.

Jenny Nyström  föddes i Kalmar 1854 och dog 1946 i Stockholm 92 år gammal. Familjen flyttade till Göteborg när Jenny var 8 år. Hennes talang att rita och måla måste ha upptäckts tidigt eftersom hon redan som elvaåring började på Göteborgs Musei- Rit- och Målarskola. Som femtonåring började hon måla i olja och blev elev vid Konstakademien i Stockholm mellan 1873 och 1881.


I sol 1916 - olja på duk.

Under sitt sista år på Konstakademien vann hon förstaplatsen i en tävling tillsammans med en annan elev. Hon var den första kvinna som vunnit en tävling på akademien och stipendiet som var priset gjorde att hon kunde åka till Paris och fortsätta sina målarstudier. 1884 fick hon vara med och ställa ut på den stora Parissalongen - en stor framgång internationellt för en kvinna på den tiden.


Skidåkande barn 1910. Akvarell och gouache


Slåtterfolk 1922 - akvarell.

Jenny Nyström visar sig vara en mycket skicklig konstnär i sina många porträtt av barn och kvinnor. Män förekommer mycket sällan som motiv i tavlorna förutom den dvärgliknande figuren som älskar gröt och ser till att barnen får julklappar. 


Tomten får sin julgröt - akvarell. Tyvärr finns ingen uppgift om vilket år tavlan är målad.

Jenny Nyström skapade denna tomte som illustration till Viktor Rydbergs saga Lille Viggs äfventyr på julafton Från början kallades han "julvätte" enligt den gamla folktron men med nästa illustration av Rydbergs dikt Tomten fick han det utseende som författaren tyckte att han borde ha och som vi svenskar känner igen honom som. Mer om Jenny Nyströms liv kan man läsa här. Jag kommer att berätta om henne som illustratör i ett senare inlägg. 


På väg hem från utställningen. Mirren i sex upplagor. 

10 kommentarer:

Bloggblad sa...

Intressant att se. Jag kommer aldrig iväg på några utställningar om ingen knuffar mig framför sig. Men jag gillar inte modern konst, bara sån här där man ser vad det är.
Hon var en stilig kvinna, Jenny!

Eva på Seniorvinklat sa...

Tack för ett jättefint inlägg om Jenny Nyström. Så fina bilder och informativ och intressant text. Man fullkomligt smälter av lycka av vissa bilder.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Då hade du tyckt väldigt mycket om den här utställningen. Jag visste inte att hon målat så många tavlor innan hon blev känd som vykortillustratör. Men man kan ju även se där hur skicklig hon är. Kul att hon fått lite av en renässans som konstnär också.

Musikanta sa...

Eva:
Roligt att du uppskattade mitt inlägg. Utställningen pågår ju ända tills i februari så du har tid att gå och se den. Det fanns ju massor av andra underbara tavlor än dem jag visade här på bloggen och mycket information om henne som inte står på nätet.
Ingrid

Äventyret framtiden sa...

Hennes konstverk är ljuvliga och hon kommer mera till sin rätt i dem än i julkorten ( som också är suveräna) men i självporträttet och de andra tavlorna du har visat känns hon ännu större som konstnär i mina ögon. Tack för att du tog oss med till Sven-Harrys!

Klimakteriehäxan sa...

Jag MÅSTE dit. Fatta att jag aldrig har varit på Sven-Harrys. Det är direkt skamligt!

Lena i Wales sa...

Bra tips inför mitt Stockhomsbesök om några veckor. Älskar Jenny Nyström och roligt att få lite repetition om hennes liv. Mycket intressant inlägg,tack!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Jag är också väldigt imponerad över hennes tidiga konstverk. De visar ju vilken skicklig konstnär hon är. När hon börjar göra illustrationer blir det mer ytligt. Inte undra på det - hon gjorde ju tusentals sådana.
Ingrid som önskar dig en fin kommande vecka.

Musikanta sa...

Aina:
Det är bara att ta T-banan till Odenplan och gå en skön promenad genom Vasaparken. Eller från St. Eriksplan åt andra hållet. Lika långt ungefär. Men muséet är stängt måndag OCH tisdag (fick jag snöpligen erfara när jag var där en tisdag.) Man kan ju även gå in från baksidan (parksidan), det är där jag tog spegelfotot.
Ingrid

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Måste också tala om för dig att muséet är stängt både måndagar och tisdagar. Tack för din uppskattande kommentar! Den värmer.
Ingrid