lördag 2 mars 2019

1651 Månadens illustratör - februari och mars 2019 - Bertil Bull-Hedlund.

I mitt föräldrahem hade vi en etsning av Bertil Bull-Hedlund som föreställde en man som satt på en stol där han hade en råtta i handen och det var fler som sprang på  golvet. Spännande på bilden var att mannen saknade huvud. Så varje gång jag tittade på tavlan undrade jag vem mannen var och varför det var råttor på bilden och vad den handlade om.


Tredje boken i serien Svenska Folksagor med illustrationer av Bertil Bull-Hedlund. (Bilderna går att klicka större.)

Jag blev väldigt glad  när jag hittade en etsning boken som var en illustration till sagan om Kungadottern i tornet och som var densamma som den i mitt föräldrahem. Nu fick jag äntligen veta vad det hela handlade om.  Råttan, som prinsen -  för det var förstås en prins -  höll i handen,var en prinsessa som hade förtrollats till råtta av sin elaka styvmor medan kungen var borta i främmande land. Efter diverse förvecklingar blev hon förvandlad till prinsessa igen, gifte sig med prinsen och allting slutade väl.


De små råttorna - prinsessans tärnor, som också hade förtrollats av styvmodern, ger prinsen det allra bästa av mat och dryck när han hittar till den lilla kojan i skogen. Kojan är det förvandlade tornet som prinsessan hade bott i. Kråkan som syns på bilden är prinsessans älsklingstärna. 

När jag fick reda på att Bertil Bull-Hedlund, förutom Einar Norelius som jag har skrivit om här, hade illustrerat flera exemplar av Svenska Folksagor blev jag ännu mer nyfiken på honom. Den här upplagan, som hämtats upp från bibliotekets arkiv består av fyra band med illustrationer av Einar Norelius och Bertil Bull- Hedlund.


Bertill Bull-Hedlund 1893-1950. Bilden från Wikipedia där man kan läsa mer om honom. Porträttet är målat av Axel Fridell, en god vän till honom.

Namnet Bull i efternamnet kom sig av att hans skolkamrater kallade honom detta eftersom "han var undersätsig och påminde om en ungtjur", som man kan läsa i Wikipedia. Sedermera använde han det i sitt efternamn.

Man upptäckte tidigt hans talang för teckning och han började på Tekniska skolan - nuvarande Konstfack - när han slutat skolan. Han studerade även vid Konstakademien. Han förde ett mycket kringflackande och äventyrliga liv.bland annat i Paris och Köpenhamn. Det kan man läsa mer om, om man klickar på den här länken.

Svenska Folksagor och äfventyr gavs ut första gången 1844 av Gunnar Hyltén Cavallius och Georges Stephens.



Från södra Småland kommer sagan om Jättestugan med korvtaket. En saga som mycket påminner om Hans och Greta. Här är det en pojke och en flicka som går vilse i skogen. Pojken hittar en stuga där taket består av korvar och där det bor en jätte och hans käring. De första dagarna går allt bra när pojken nallar korvar och tar till sin syster i skogen.

Men tredje dagen blir han fast och sätts på gödning för att bli till en stek. Han lurar jättekäringen när hon ska sätta in honom i ugnen så att hon själv sätter sig på ugnsspaden och brinner upp i ugnen. Jätten själv dör när han kommer hem och upptäcker att hans käring är död och allt slutar lyckligt och barnen hittar också en stig bredvid huset som leder hem.


Illustrationen ovan kommer från Lekaryd i Småland, där min mormor var växte upp på en gård. Det är sagan om Trollets hjärta. En saga om dottern till en adelsman och sonen till en torpare som till slut får varandra.

Ett hemskt troll i skepnad av en fågel för bort flickan eftersom hennes far lovat att hon ska få komma till världens elakaste troll om hon fortsätter att leka med torparsonen, som är hennes bästa vän. Vilket hon naturligtvis gör. Det är torparsonen som ligger under sängen medan flickan lurar trollet att tala om var hans hjärta finns. När pojken hittar detta dör trollet.


Mästerkatten eller prinsessan av Katteborg.

Denna saga kommer från Norrbyås socken i Närke.Som många andra i böckerna är den helt surrealistisk. Den börjar med att två fattiga föräldrar slåss om vem som ska skrapa grötgrytan och ger sig iväg ut med grytan och sleven för att jaga varandra och aldrig kommer tillbaka.

Kvar i stugan är barnen, en flicka och en pojke. Det enda som är kvar att ärva är en ko och en katt. Eftersom pojken är äldst tar han kon och flickan får nöja sig med katten. Denna är mycket klok och kan dessutom tala.

När katten lyckas framställa flickan som prinsessan av Kattenborg blir prinsen i det närbelägna slottet förälskad. Men drottningen är misstänksam och utsätter henne för prövning. "Författaren" till den här sagan har säkert hört talas om H.C. Andersens Prinsessan på ärten. Bland annat lägger drottningen en ärta, tre riskorn och ett tagelstrå under flickans bolstrar.

Hon klarar prövningarna eftersom den listiga katten ordnar allt. Prinsen och "prinsessan" gifter sig och sagan slutar lyckligt med undantag av att föräldrarna fortsätter att jaga varandra med gryta och slev. Lyckligtvis försvinner de igen för alltid.


Ysätters - Kajsa.

Nästa saga kommer också från Närke, Askers socken. Ysätters-Kajsa var ett skogstroll som uppträdde i olika skepnader, ibland som en gammal gumma men oftast som en ung och vacker flicka. ryggen var urholkad som ett tråg och så hade hon en lång svans som hon försökte dölja. Här är det Bottorpa-Lasse som hon har fattat tycke för och som hon skänker stor jaktlycka. Kompisen däremot gillade hon inte så han blev utan villebråd.

Nu tror man dock att åskan slagit ihjäl henne och de flesta av hennes trollkamrater eftersom åskan dödar ett troll varje gång den slår ner. Deras släkte förminskas därför mer och mer men hon lever i folkets minne och i sagor och sägner berättas det om henne. Så slutar denna saga och även mitt inlägg. En fantastisk sagoskatt som tyvärr har fallit i glömska.

2 kommentarer:

Gunnel sa...

Väldigt detaljrika bilder. Stilen påminner en del om Hans Arnold. Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Håller helt med dig. Men han är inte fullt lika otäck som HA tycker jag.
Kram tillbaka från Ingrid