tisdag 29 december 2020

1805 Årskrönika 2020

För mig, som för alla andra, har året 2020 varit mycket annorlunda. Fram till i mars lever vi ungefär som vanligt. Det börjar dock komma alarmerande rapporter om en ny pandemi. Vi bestämmer då att vi åtminstone ska avboka tiden på gymmet eftersom vi tillhör de s.k. riskgrupperna. Vi är ju 70-plussare Kent och jag - jag dessutom med råge.

I slutet på januari är jag i Stockholm och hälsar på barnbarnen. Mirren bjuder mig också på musikalen En värsting till Syster. Föga anar jag då att det är det sista eventet förutom vårsalongen på Liljevalchs som jag får uppleva detta år. Och också att det är sista gången 2020 som jag får åka upp till Stockholm och hälsa på barnbarnen.

JANUARI.

Clarissa, Caspar och Casimir strax innan de flyttar från Norrtullsgatan till Enskededalen. Bilderna går att klicka större.


Om besöket på Liljevalchs vårsalong 2020 kan man läsa här


Årets sista besök i Mogata av Mirren, Casimir och Clarissa. Här visar de upp sina egenhändigt förfärdigade mjuka dockor. 

FEBRUARI

Man får glädjas åt att det blir ljusare tider, åtminstone utomhus. Jag tillbringar en del tid i det kombinerade orgel- och gästrummet där även "ateljén" är inrymd. Jag besöker även en broderiutställning som visas på vårt bibliotek Stinsen i Söderköping. 


Det kombinerade gäst - och orgelrummet som även är ateljé. 



MARS

Lions anordnar varje år i början på mars en träff på olika äldreboenden i Söderköping. De bjuder på kaffe och tårta och dessutom blir det allsång som jag brukar ackompanjera och leda. Det här evenemanget äger precis rum innan besöksförbudet slår till. Då vet ingen heller någonting av vad som väntar.


En vacker bukett från Lions som tack.

APRIL

Nu befinner vi oss mer eller mindre i karantän. Pandemin har utvecklats med raketfart och många på äldreboendena runt om i Sverige har dött i Covid-19. Det kommer förhållningsrekommendationer från 
Folkhälsomyndigheten varje dag om handhygien och att man ska hålla avstånd. Folk börjar hamstra toalettpapper, men vi har alltid en stor reserv så det blir inga problem för oss. 

Tidigare har jag knappt vetat om att denna myndighet existerar men nu framträder folk därifrån i varje nyhetsprogram på TV Man ska undvika både att resa och att träffa andra än de allra närmaste. Anders Tegnell blir plötsligt en rikskändis. I rapport visas varje dag den brant stigande kurvan, både för smittade och döda i sjukdomen. Utomhus är det mindre risk att bli smittad och vi åker på några utflykter i det fina vårvädret. 


Här gör vi en utflykt till Stegeborg med sin gamla slottsruin på en ö i Slätbaken. 


Munkbrogatan i Söderköping. Båda dessa motiv har jag använt i mitt måleri. Kent står här för att jag ska se hur stor en person är i förhållande till husen. 

MAJ

Livet går sin gilla gång och vi håller oss för oss själva och träffar inga andra. Kent, som är förtroendevald i Söderköping Sankt Anna församling, håller sina möten på datorn. Det blir dock många och långa telefonsamtal framför allt med Mirren. På Facebook följer jag också yngsta barnbarnens göranden och låtanden och även andra nära och käras. Jag försöker också gå en promenad i omgivningarna varje dag


Lammen i hagen vid Djursnäsvägen har vuxit till sig,



Varje år brukar vi besöka Rhododendrondalen i Norrköping. Det gör vi även denna maj. 

JUNI

Juni kommer med vackra dagar men med endast en och annan regndroppe och det är mycket torrt i naturen. Min bror och svägerska kommer på besök en dag och vi umgås ute på gräsmattan med lagom avstånd från varandra som man rekommenderat.


Min bror Gunnar, Anne Sophie och Kent. Trots att det är så torrt växer rabarbern så det knakar. Anne Sophie får en plastpåse med sig hem. 

Kent påbörjar ett mastodontjobb, nämligen att måla om sargen på huset. Det är många, många kvadratmeter som ska målas. För detta ändamål inköper vi en byggställning eftersom jag lagt in mitt veto mot att använda en stege. Trots att denna ställning är mycket stabil är jag ändå orolig för att han ska ramla ner så jag tillbringar dagarna i en trädgårdsstol bredvid medan han målar. Jag är också hantlangare då och då.


Midsommarafton 2020.


Mycket sent på midsommarafton.

JULI

Sargen är äntligen färdigmålad och jag kan pusta ut. Ingen olycka har hänt. Visst blev det skillnad? 




Mirren och barnbarnens orgellärare, konsertorganisten Mathias, kommer på ett kort besök i slutet av juli. Mathias är nyfiken på den berömda Wisteniusorgeln i Skällviks kyrka vid Stegeborg. Det är i denna kyrka och i Mogata kyrka som jag varit kantor i under tolv år. Skällviksorgeln är en av de få orglarna från 1700-talet, byggd 1762, som fortfarande är i bruk. Mathias bjuder oss på en härlig orgelkonsert i kyrkan.. 


Mathias vid den gamla fina orgeln i Skällviks kyrka. Mirren och jag ser beundrande på. 

AUGUSTI

Smittspridningen har gått ner rejält nu under sommaren så vi dristar oss till att besöka IKEA en av dagarna i augusti för att handla några mattor. 



Kent som vanligt med en vegetarisk rätt framför sig. Jag äter alltid deras goda panerade spätta. 

Vi åker också in till Söderköping då och då för att gå en promenad. I Drothemskvarteren blommar stockrosorna i mängder.



SEPTEMBER

Kent har ådragit sig en svår ögoninflammation så vi är för det mesta hemma då han har svårt för att köra bil. Jag själv kör inte bil längre utom i yttersta nödfall eftersom jag ibland ser dubbelt. Det har blivit mycket bättre sedan jag fick nya glasögon med prisma inlagt. Men det händer ändå någon enstaka gång när jag är trött att jag ser dubbelt, så jag riskerar inte att ge mig ut att köra. 


Vid vårdcentralen - Geria - i Söderköping har man ställt upp en barack där man kan testa sig för Covid-19.

I slutet av september har Kent blivit så mycket bättre att vi kan åka in till vårdcentralen Geria i Söderköping där jag har fått tid för en hälsokontroll. Medan jag är där - Kent får ju inte följa med in numera - passar han på att testa sig för Covid-19 med anledning av sin ögoninflammationen som ännu inte är helt borta.. Han testar negativt som väl är. Han ger sig också ut på promenad längs med kanalen. 


Det syns att hösten är på gång här uppe vid Slussen.

OKTOBER

Hösten har kommit med all sin färgprakt. Massor av löv har fallit ner från träden trots att det bara är i början av oktober. 


Kent kör med gräsklipparen så jag slipper att räfsa. Det är mycket effektivt. 

Dagarna går sin gilla gång utan att vi gör särskilt mycket. Efter att vi ätit frukost övar jag på flygeln mina två timmar medan Kent går ut på sin dagliga promenad - drygt fem kilometer. När han kommer hem hem lagar han middag till oss båda. Jag är mycket tacksam för det eftersom jag tycker det är tråkigt att laga mat. Diskmaskinen är trasig sedan länge men Kent vägrar att köpa en ny. Därför diskar han också varje dag. Är man bara två personer går det ju an. 

För det mesta övar jag på mina klassiska stycken men ibland sticker jag emellan med några gamla evergreens. Som här med min ungdoms favoritmelodi - All the Things You are.


NOVEMBER 


Grått och disigt men vackert med de sista höstlöven i dimman. Kent tog fotot när han gick sin runda i början av november.  

En stor händelsen i november är att alla gamla lyktstolpar byts ut och att gatan re-asfalteras. Den envisa rabatten av maskrosor och ogräs utanför staketet är snart ett minne blott. De nya lyktstolparna gör att  vi får en helt annan och bättre belysning på gatan. 


Inga dåliga maskiner för att asfaltera gatan igen.


Den ovälkomna rabatten utanför staketet är borta! Nu blir det att ta fram ättikan så fort den minsta lilla maskros vågar sig upp i vår. 

Den andra november opererades jag för grå starr i mitt vänstra öga. Vi åkte till Jönköping där jag snabbt fick en tid eftersom väntetiden i Norrköping är över ett år. Det hela gick smärtfritt och var över på en kvart. Inte gjorde det ont heller, varken medan operationen utfördes eller efteråt. 

Men när jag kom hem upptäckte jag att ingen av de fyra par glasögon som jag provade ut och köpte i juli passade eftersom synen på vänsterögat hade förbättrats så mycket. Som väl var hittade jag ett par gamla terminalglasögon som jag såg något så när med. Inte förrän i början av januari kan jag prova ut nya. 

DECEMBER

Vi hade tänkt att fira jul tillsammans med Mirrfamiljen i Stockholm, men eftersom coronasmittan har förvärrats under hösten blir det inte av. Jag har aldrig varit så mycket för att fira jul - på den tiden jag jobbade hade jag fullt upp med att spela på alla julgudstjänster. 

Kent är ju vegetarian så någon julmat i traditionell bemärkelse äter vi inte. Det blir hans goda Pizza Margarita på julafton. Några julklappar köper vi inte heller tillvarandra. De yngsta barnbarnen får en rejäl slant att köpa saker för själva, vilket brukar vara uppskattat. 

Det regnar nästan varje dag och intresset för att ta långa promenader utomhus har avsevärt minskat för min del. Så vi tar risken att åka in till Jula i Norrköping och inhandla ett löpband. Sen jag plockat ihop alla gamla leksaker i syrummet och skänkt bort till kyrkans diakonirörelse får jag plats med löpbandet där. Det har faktiskt använts ganska flitigt av oss båda sen dess. Jag lyssnar till en ljudbok när jag trampar på.


Löpandet får precis plats i det lilla rummet.


Snögubben på Fiskartorget i Söderköping lyser upp i skymningen. 

En tur in till Söderköping för att titta på julskyltningen får avsluta den här årskrönikan. Året som inte är likt någonting annat. Förhoppningsvis får vi bli vaccinerade snart så att jag får träffa mina nära och kära igen. Men så länge vi har varandra, Kent och jag, går det ingen större nöd på oss. Nu ser jag fram emot besöket hos optikern på måndag nästa år. Tills dess önskar jag alla bloggvänner ett riktigt 

GOTT NYTT ÅR 2021

10 kommentarer:

Bloggblad sa...

Det var en ambitiös sammanfattning! Att du inte gör en bok av bloggen så det blir sparat på enklare sätt för framtiden. Jag fick 4 volymer med sammanlagt 1000 sidor av de bloggar jag skrev när Linnéa var liten, jag rensade bort det mest ointressanta först så de täcker nästan 10 år. Jag är säker på att de kommer att uppskattas av barn och barnbarn när jag inte finns mer. Nu är det nog för nära i tiden. Har du sett dem?

Jag såg en annan sammanfattning hos Maggan i Laxå. Då tänkte jag att min sammanfattning skulle bli helt tom. Men sen kom jag på att det ju hänt en hel del - för att inte tala om ca 200 vandringar ...

Ingrid sa...

Tack för den trevliga årskrönikan! En del känner jag igen, för jag har ju följt din blogg under året.
Jag önskar dig och din familj ett Gott slut på det här eländiga pandemiåret och ett Gott nytt år!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det har ju visserligen hänt en hel del men jag har aldrig varit med om förr att det har fattats bilder på hela månader. D.v.s. sådant som hänt privat och inte bara vissa bilder i vissa temainlägg. Jag fick låna några bilder av Kent för att det skulle gå ihop sig. Men jag tänkte att det kunde vara intressant att se tillbaka på det här året när förhoppningsvis livet är som vanligt igen. Jag har funderat på det där med boken men inte kommit vidare med det som så mycket annat. Det är ju massor av inlägg som jag i så fall ska ta bort. Du får väl visa mig hur man gör när vi har blivit vaccinerade!

Musikanta sa...

Ingrid:
Det var inte helt lätt att skriva en årskrönika i år när det inte har hänt särskilt mycket. Annars brukar jag ha svårt att sovra bland alla mina bilder, men här fattades det bilder från flera månader. Fick låna några av Kent...
Önskar dig också ett Gott Nytt År.
Kram tillbaka från Ingrid

BP sa...

Vilken fin årskrönika!!! Den speglar egentligen inte alls misären av C-19, utan mera att du och Kent har gjort mycket ändå. Stor beundran för att Kent vågade måla sargen på huset. Det hade jag aldrig vågat göra.

Intressant också att din man är vegetarian. Jag trodde att det var en "inne-grej" bland ungdomar och 30-åringar, men inte bland seniorer. Se så fel jag hade.

Nu är det bara att hoppas att 2021 blir bättre för de flesta. Som jag sagt förut så är jag säker på att alla som har barn och barnbarn nog lider mest av alla restriktioner.

Önskar dit ett gott nytt och friskt 2021!

Lena i Wales sa...

Tack för din årskrönika.
Min kommer i början av nästa år.
Roligt att titta tillbaka även om året inte blivit som vi tänkt oss. Långt ifrån som vi tänkt oss. Men kanske något positivt kommer ur det till slut.
Gott nytt och bra år!

Karin sa...

Vilken trevlig årskrönika! Det blir ju ett riktigt tidsdokument, som visar hur ni balanserat corona-året på bästa sätt. Och trots nedstängning och karantän har du ju hunnit med en del. Men jag vet och förstår hur tråkigt det är att inte få träffa barn och barnbarn. Hoppas det blir bättre under 2021.

Gott nytt år till dig och Kent!

Musikanta sa...

BP:
Tack för rar kommentar, den värmer! När det gällde sargen och måleriet var jag faktiskt orolig hela tiden. Det var ju väldigt varmt och jag var rädd att han skulle får solsting eller något. Men färgen torkade ju snabbt :-).

Kent har varit vegetarian i över femtio år, men var ganska ensam om det bland vännerna. Min mamma hade alltid sådana bekymmer om vad hon skulle laga till honom när hon skulle bjuda på middag någon gång. Eftersom Kent äter rätter med ost, ägg och mjölk är det inga större problem. Idag har vi t.ex. festat på en härlig pizza Margarita som han har lagat.

Önskar dig också ett riktigt Gott Nytt År 2021.
Ingrid

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Roligt att du uppskattade min årskrönika. Jag ska titta in hos dig och läsa din så småningom.
Jag tänkte att det kunde vara bra att kunna titta tillbaka och verkligen uppskatta liver när det blir normalt igen. Ser fram emot att bli vaccinerad snart så vi kan träffa våra nära och kära igen.
Ingrid som önskar dig ett Gott Nytt År!

Musikanta sa...

Karin:
Tack för rar kommentar! Bra att kunna se tillbaka när livet blir som vanligt igen. Eller nästan i alla fall. Men jag tror att man lärt sig en hel del om vad som verkligen är viktigt här i liver under detta år.

Förhoppningsvis kommer vi att bli vaccinerade inom en snar framtid så att jag kan åka upp till Stockholm och inandas lite storstadsluft och träffa barn och barnbarn igen. Livet i Mogata bjuder ju inte på så stor omväxling - tur att man har ett rikt inre liv, haha. Och att man fortfarande kan röra rätt snabbt på sina fingrar.
Ingrid, som önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!