fredag 6 maj 2022

1896 Majnytt från Bonniers Veckotidning nr 19 1927


Omslaget är av Gullan Rudevall-Artelius. Bilderna går att klicka större. 

Den här tidningen gavs ut för 95 år sedan den 8 maj. För en gångs skull ska jag ta med en bild på innehållsförteckningen. BVT var ju en tidning med högt ställda ambitioner på att vara kulturell. Men texterna är så kompakta att jag sällan kan ha med något av dessa. 

Här finns bland annat en novell av Agens von Krusenstjerna och ett kåseri av Sigfrid Siwerts. Sven Stolpe har gjort ett besök i Franska Akademien och Curt Berg har med ett referat om Stockholms musikliv. Men det får bli bilderna som får tala i stället.

Alla annonser är handritade som denna annons om den eleganta bilen av märket Packard. Än så länge lyser annonserna om Volvobilar med sin frånvaro. Vilket förstås inte är så konstigt med tanke på att den första Volvobilen rullade ut från fabriken den 14 april 1927. Bara 24 dagar innan detta nummer kom ut.

"Årstaklubben, en kvinnosammanslutning som är ett förverkligande av några av Fredrika Bremers idéer, har nyligen fått sina lokaler på Smålandsgatan i ordning och framträder nu för en större publik med något så föga feministiskt som en utställning av broderier" skriver Célie Brunius. Jag blir förvånad över att se ordet "feministisk" så tidigt.


 Bilderna visar broderade klänningar från början och mitten av 1700-talet. Även skorna var broderade.

"På landet vandrar man men flanören är en stadsföreteelse", skriver Sigfrid Siwerts i sitt roliga men också ganska invecklade kåseri. "De från landsorten inflyttade ha mycket emot sig. De känna ofta gatan som ett hot mot hälsa och liv...Nej, den verklige flanören måste ha vuxit upp vid en gata." När jag läser artikeln anar jag att den verklige flanören också är av manligt kön. 


Arvid Fougstedt illustrerade. Han har även ritat dit kvinnor och barn vilket det inte framkommer någonting om i texten.

"Hotel Ruhl ett av Nizzas och Azurkustens elegantaste, där en kopp te med två kakor kostar 50 franc, har en tid varit skådeplatsen för en tävlan av hög kulturell betydelse: det är världsmästerskapet i dans det har gällt" skriver artikelförattaren. 

Hade varit roligt att veta hur mycket 50 franc 1927 är i dagens penningvärde. Författaren är tydligen mycket imponerad av detta eftersom han nämner det ännu en gång i reportaget. I juryn satt prins George av England, som själv hade kammat hem ett pris i charleston från Cannes. Men i finalen blev det bråk mellan publiken och juryn avsattes och ersattes av en annan. Det är herrarna som får pris, damerna nämner man inget om.


"Första pris gick emellertid till Egypten och erövrades av en herre som dansade med en grace och uppfinningsförmåga som man inte skulle tilltrott en senfödd ättling av Tut-anch-Amons något stela och ensidiga danserskor." 

I bilden nedan möter vi prins George igen tillsammans med sin bror, prinsen av Wales. De är på besök hos Spaniens kungapar, kung Alfonso och drottning Victoria. Bilden överst till vänster. Till höger ser vi vår egen kung Gustaf V vid konungens ankomst till Orsaybangården i Paris dit han kommit för att i några dagar vara gäst hos den dåvarande presidenten. Nederst till höger ser man Winston Churchill som då var finansminister. 


Prinsen av Wales främst till höger i bilden med sin bror George i bakgrunden.



Ansikten från Nordiska musikfesten i Stockholm. Kompositören Hilding Rosenberg på promenad med sin lilla dotter längst ner till höger.

Många sidor med mode finns förstås med i tidningarna. Spännande att läsa om de nya färgerna som finns i vårmodet. En turkosblå nyans kombinerat med violett, rött med violett, marinblått med grönt. Beige och grått anses också vara färger som kan kombineras. 



Sista omlagssidan är som alltid i färg. Här är det en annons med Fenix hemfärger i tabletter.


4 kommentarer:

Lena i Wales sa...

Aj, aj, där försvann min kommentar.
Skulle se bilderna lite större och lyckades ta bort min egen kommentar.
Skriver en sammanfattning av det jag skrev.
Gillar dina inlägg med gamla tidningar.
50 franc låter dyrt, men det var gamla franc med fler nollor. Som i Sverige man har för många nollor. Innan Frankrike gick över till Euro var francen värd ca 1,40 SEK, men det var nya franc.
Kungligheter och mode, också kul.
Trevlig helg!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Tack för din rara kommentar och så roligt att du uppskattar mina gamla tidningar. Man lär sig faktiskt en hel del historia i dessa som inte ingick i historieundervisningen på min tid. Och förmodligen inte nu heller.
Det blir 70 kr i dagens penningvärde och det låter ju inte så dyrt för te och två kakor på en lyxrestaurang.
Önskar dig också en skön och trevlig helg.

Äventyret framtiden sa...

Jag njuter av det här! Så fina annonser, bilder och foton för att inte tala om texterna de hade i de gamla tidningarna. Njutbart för ögat och andra sinnen. Tack Ingrid för att du delar med dig av allt det vackra!
En skön helg önskas!
Kram

Musikanta sa...

P.Karin:
Tack för din rara kommentar - den värmer!
Allt gott till er därnere önskar
Ingrid