onsdag 1 oktober 2014

1000 Kulturnatten i Norrköping

Lite extra festligt eftersom det är mitt tusende inlägg - åtminstone efter min egen räkning. Blogger har en annan som jag inte vet vad det beror på. Då är det ju lämpligt att berätta om den dagen om året som det är allra festligast i Norrköping, nämligen KULTURNATTENHär kan man läsa om allt som hände på denna i lördags - både under dagen och fram till midnatt. Biblioteket och teatern liksom alla museer och gallerier var öppna, även många av kyrkorna. 


Utsikt från den relativt nya gångbron över Motala Ström. (Bilderna går att klicka större.)

Kent har tagit alla bilderna till inlägget eftersom alla mina blev dåliga. Vi hade en sagolik tur med vädret som var ovanligt fint och varmt för att vara i slutet av september. Inget regn heller som under tidigare gånger vi besökt evenemanget - eller evenemangen rättare sagt, eftersom det är massor av saker som händer både i centrum av stan och i de närmaste omgivningarna.


Utsikt åt andra hållet från gångbron. Arbetets museum i mitten i bakgrunden. Den har någon gång utsetts till Sveriges vackraste fabriksbyggnad. En av stadsmuseets byggnader till vänster i bilden.

Vi började med att promenera från parkeringen ner till Stadsmuseet där jag hade prickat in en jazzgrupp som enligt programmet skulle spela . Väl där hade jag svårt att slita mig därifrån eftersom bandet spelade många av min ungdoms favoriter.


Jazz etc. spelade underbart svängig jazz på Stadsmuseet.

I en paus gick vi några trappor upp och besökte utställningen av gamla vävstolar och med foton från gamla fabriksinteriörer. Mycket beklämmande, man kunde bara ana vilket slammer av vävstolarna det var hela dagen och vilken dålig miljö som textilarbeterskorna - för det var mest kvinnor som var det - jobbade i.


Oändliga rader av sådana här vävstolar stod uppställda i de stora hallarna, som man såg på de gamla fotona.

När jag fått mitt lystmäte av jazzbandet gick vi vidare till Arbetets museum där det spelade ett band med countrymusik. Där var det trångt om saligheten, folk satt nästan i knät på musikerna som synes på bilden.


Här spelar ett band countrymusik på Arbetets museum.


Ville man fika gick det bra också.

Efter det gick vi genom vårt vackra Industrilandskap ner till Norrköpings stolthet - De Geerhallen konsert och kongress. Där var det också massor av folk som lyssnade till Körmaraton i foyen. När vi kom var det dags för kören Nostalgeeks som leds av min goda vän, Veronica Knutsson. Kören lät jättefint men någon sittplats gick inte att uppbringa, så efter några sånger gick vi vidare till Knäppingsborg.


Kören Nostalgeeks sjunger i De Geerhallens foyer. Jag blev väldigt förtjust i sjalarna. Kanske något i den stilen för min egen kör? Lägg märke till att även herrarna har sjalar.

Knäppingsborg är ett litet affärscentrum med många restauranger, som uppförts de senare åren i den gamla delen av Norrköping . En liten pärla i sig men definitivt inte lämpat för tusentals personer på en gång. Här uppträdde rockband på tre olika scener och har man inte haft klaustrofobi tidigare så kände i alla jag av det nu. Dessutom var ju musiken inte i min smak så det var bara att försöka ta sig ut genom folkmassan igen. När vi äntligen hade trängt oss fram till gatan utanför kände jag att det var dags att åka hem.

Promenaden tillbaka till parkeringen gick genom industrilandskapet där vi bjöds på en fantastisk upplevelse av vattenfallet i olika fluoriserande färger från rött, orange och gult till grönt och blått.


Värmekyrkan, gammal fabrikslokal på Holmens bruk, numera utställnings- och konsertlokal, lystes upp med noter och arabesker.


Dånande vattenfall i fantastiska färger som övergick i andra med jämna mellanrum.Tack Kent för att jag fick låna dina fina bilder!

22 kommentarer:

Bloggblad sa...

Då var vi där samtidigt, för jag såg och hörde Nostageeks.
Men bilden under är inte från Knäppingsborg, utan också från De Geer, va? Ser en kör där till vänster.

Väldigt snygga sjalar, vi hade något åt det hållet i Halsbandet för många år sen. Ett enkelt och billigt tips som du kan pröva, är att köpa en färdig pappersduk i lämplig färg och klippa remsor tvärs över, det blir lagom sjallängd och en duk räcker till många. Ingen dyr investering. Så gjorde de i Globen när många hundra skulle ha lika sjalar. Materialet är mjukt men ganska tjockt papper.

Ingrid sa...

Så trevligt det ser ut! Det ordnas såna här tillställningar lite varstans och här har det just varit Fårönatta. En helt fantastisk natt/kväll då Bergmancentret och allt annat på Fårö är öppet, trots att turisterna åkt hem. Jag var där härom året och det var en fantastisk upplevelse.

Tack till Kent för de fina bilderna från Norrköping!

Jag känner mig nästan lite bekant med den staden trots att jag aldrig varit där, för jag har en bloggvän som lagt ut många fina bilder från den staden.

Kram, Ingrid

Ölandsvindar sa...

Trist att det kolliderar med vår skördefest, annars skulle jag arbeta för att "vår" kör Chorus Mixtus skulle boka in sig. Körledaren Birgitta Magnusson har tidigare arbetat som tal- och sångpedagog för Östgötateatern så hon har säkert en del kontakter däruppe. Jag pratade redan när jag bodde i Trosa om att jag skulle besöka De Geerhallen någon gång och på den vägen är det.
Kram /Kerstin

Anonym sa...

Väldigt vackra bilder.
Känner igen platsen och byggnaderna eftersom jag och mysingen gjorde en utflykt just till Norrköping, i fjol. Vi gjorde ett besök på båda de museerna som du nämner. Mycket intressant.
Grattis till tusendet inlägget.
Ha en bra dag och kram ifrån
Wiolettan.

Anki sa...

Grattis till ditt tusende inlägg! bra jobbat!
Fina bilder från Kulturnatten... tack för det :) Säger som damen med bloggen Bloggblad - den bilden är nog också från De Geer.
Har varit inne några gånger, men inte denna... kanske blir det av nästa år igen.
Ha en fin dag!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det stämmer ser jag så jag har tagit bort bilden. Det var tydligen för mörkt för att fota i Knäppingsborg. Mina bilder blev helt suddiga. Det var i alla fall ungefär lika mycket folk...
Tack för tipset!

Musikanta sa...

Ingrid:
Det är det som är så trevligt med bloggen. Man får se bilder från olika platser som man bara hört talas om. Trevligt med sådana här evenemang - nu var det lite för trångt överallt för min smak.
Kram

Musikanta sa...

Kerstin:
Din kör kan väl komma upp och hälsa på oss här i Söderköping istället någon gång till våren. Här finns så mycket att se i lilla Söderköping också. Skriv till Charlotte som är vår kyrkomusiker - kanske ni kunde sjunga ihop med hennes kyrkokör, Sankt Laurentii? Du är välkommen att bo hos oss i så fall och det går säkert att ordna logi för övriga.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Wiolettan:
Kul att du besökt båda museerna. Då håller du nog med om att vårt Industrilandskap är något alldeles unikt. Det var ju tal om att riva allting på 60-talet när fabrikerna hade lagts ner. Som tur var gick inte förslaget igenom.
Kram

Musikanta sa...

Anki:
Det är definitivt så - jag ser också Nostalgeeks till vänster. Jag tror inte vi fick några bilder från Knäppingsborg eftersom det var mörkt och så kompakt med folk.
Ha en fin dag själv!
Kram

Margaretha sa...

Oj vilken festival! Och vilken mängd olika sorts musik. Där borde man ha varit, den saken är klar. Säg till när det är nästa gång, det är bara 15 mil till Norrköping!
Mycket mycket fina bilder. Tack Kent ..

Musikanta sa...

Margaretha:
Det ska jag absolut. Vi missade gallerierna den här gången - där finns massor att se också.
Kram

Annika sa...

Grattis till ditt tusende inlägg!
KUL att vara en av dina läsare.
Väldigt vackra bilder från Kulturnatten.
Jag tänker ofelbart på Moa Martinsson varje gång jag ser foton från Norrköping. Skulle så gärna åka dit och vandra i hennes fotspår.
Länge sen jag var där.
När jag kommer så hojtar jag till :-)
Stora kramar!!

Musikanta sa...

Annika:
Hojta bara - vi har gott om plats här.
Kram från Ingrid

Veiken sa...

Jag tycker mycket om evenemang av det här slaget! Stort utbud som tillfredställer många smaker och man kan ta till sig nytt! Härligt!
Har man dessutom tur med vädret är det ett extra plus! Kram

Gunnel sa...

Jag gillar kulturevenemang av alla de slag. Det är så härligt att det lyfts fram. Det märks ofta också på uppslutningen av människor att det är väldigt populärt. Kram

Musikanta sa...

Veiken:
Visst är det trevligt, men nästa år vet man vart man ska gå för att inte trängas med för många. Gallerierna brukar inte vara så välbesökta t.ex. Vi har inte varit ute så sent på kvällen tidigare och att vädret var så underbart bidrog nog till den stora tillströmningen av folk.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Som jag skrev i kommentaren ovan, det var lite jobbigt med en sådan trängsel. Men jag är glad för att jag fick lyssna på god jazz, det är inte så vanligt numera.

Jag hade också turen att komma precis när Nostalgeeks, där både sonen och mitt barnbarn Bella har varit med och sjungit, framträdde.
Kram från Ingrid

Geddfish ♥ sa...

Norrköping är vackert!
Där gick jag på Statens Skola för Vuxna en gång i tiden. Väninnan och jag övernattade då på Frälsningsarméns hotell, nånting, skulle vara billigt då.
En trevlig fredag till dig! Kram Gerd

Musikanta sa...

Gerd:
Vilket eller vilka år gick du där? Kent, maken, gick också där för länge sen.
Vi har haft en härlig dag och gjort en höstutflykt till Stegeborg och Å i en fantastiskt höstväder. Kommer nog några bilder därifrån så småningom.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Gerd igen:
Kent är nio år yngre än jag.
Kram igen

Karin sa...

Tusenfalt grattis tull tusen blogginlägg! Jag upptäckte just att jag passerat det tusende för några inlägg sedan. Är väl uppe i 1008 eller nåt, så jag missade mitt eget jubileum. Får väl satsa på 2000 i stället.

Härliga bilder från en underbar natt...