lördag 11 oktober 2014

1006 Lördagstema HÖST

Musikanta, det vill säga jag själv, har bestämt oktobers lördagsteman. Det ska handla om HÖST kort och gott. Övriga lördagsbloggare finns på bloggens högersida om man scrollar ner lite. Häng gärna med oss, det finns gott om plats för fler lördagsbloggare.

Kent och jag brukar åka på en liten höstutflykt första eller andra veckan i oktober. Det brukar vara som vackrast då. Sen faller alla löv av nästan samtidigt. Vi har med oss våra kameror för att ta bilder, jag till min blogg och Kent till Kyrkklockan, vårt församlingsblad, som han är redaktör för.


Här ligger Stegeborgsfärjan som ska ta oss över till Vikbolandet. (Bilderna går att klicka större.)

I förra veckan blev det plötsligt en sådan härlig dag med strålande solsken, alldeles utmärkt lämpad för en fotosafari. Jag älskar, som en del bloggvänner kanske har märkt, både att måla och fotografera slottsruinen i Stegeborg, så dit åkte vi allra först. Jag hade tänkt mig ett fint foto på denna från Vikbolandssidan så att jag kunde få med dykdalbarna i vattnet också på fotot. (Dem kan man se på min header.)


Men när vi hade åkt över med färjan visade det sig att ruinen låg i skugga på grund av motljuset. Dessutom var det en massa byggnadsställningar på muren eftersom den hade rasat och håller på att renoveras. Så det blev inga foton där utan vi fortsatte vägen mot Östra Husby och tog av till Å. Den lilla vägen hade vi aldrig åkt tidigare. Å är förmodligen det ortsnamn som är kortast av alla i Sverige. Här har jag skrivit ett tidigare inlägg om just Å och kyrkan där.


Några hus på vägen till Å.


Sveriges kortaste ortsnamn, eller?


Å kyrka ligger som väldigt många högt uppe på en kulle. Kyrkorna byggdes ofta på de gamla offerplatserna som brukade ligga högt. 

Jag var besviken över att jag inte fått något bra kort på Stegeborgs slottsruin så Kent vände snällt om och åkte samma väg tillbaka med färjan för att vi skulle kunna ta ett kort från vår sida Slätbaken, där solen lyste som bäst på ruinen.


Stegeborgs slottsruin är väl värt ett besök. Här i utmärkt ljus från väster. Mitt emot slottsruinen ligger Stegeborgs hamnkrog, där man får utmärkt god mat och som tillhandahåller guidade turer. Under december månad dukas det även upp ett härligt julbord där. 

Även på hemvägen var Kent tvungen att stanna för att jag skulle ta kort över viken där slottsruinen skymtar längst bort.


Tornet på Stegeborgs slottsruin skymtar i bakgrunden. Man kan även ana färjan där.


Det var höstfint hemma också.

29 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

God morgon! Oh, så underbart vackra bilder med höstens färger! Gillar också foton på kyrkor, är fascinerad av dessa.
Å, ja det var ett kort namn. Jag känner till Åh stiftsgård, det är lika kort i uttalet men dubbelt så många bokstäver *skratt*
Ha en skön helg, själv brummar jag snart iväg till två barn och barnbarn, dvs hälften av min barnaskara.
Kram, Gerd

HeLena sa...

Fina bilder! och hösten är så härlig! Foto-promenader gör jag också.

Veiken sa...

Otroligt vackra höstbilder! Hösten visar sig fortfarande från sin bästa sida! Hoppas att det håller sig länge ännu! Kram

Anonym sa...

Vilka otroligt vackra höstbilder. Förstår att du tycker att det är kul att fota, du får ju ett enormt fint resultat.
Att fota höstens alla fina färger i solljus kan bli magiskt.
Det var en fin kyrka där i Å. Heter byn verkligen bara Å. Den orten har jag aldrig hört talas om.
Trevlig helg och kram till dig från Wiolettan.

Anki sa...

Ler lite igenkännande... den rutten har vi åkt några gånger. Å har en vacker kyrka och vid lanthandeln har vi varit och tittat på veteranbilar - ja i affären/ museet också förstås. Fina bilder... härliga färger! Gillar din header med Stegeborg... du är duktig med penseln!

Pysseliten sa...

Härliga höstfärger och det är ju så fint där utåt kusten! Det där att vönda bilen för att ta en bild, det har hänt mej många gånger. Ofta är det värt besväret!

Ingrid sa...

Så fina höstbilder du delar med dig av!
Kram, Ingrid

olgakatt sa...

Mycket kortare än en enda bokstav kan det nog inte bli;)
Jag förstår din fascination i ruinen, den har ju många olika skepnader beroende på årstid, lus och väder.
Höstfärger slutar aldrig att behaga oss!

Musikanta sa...

Gerd:
Tack! Så roligt för dig att träffa dina barn och barnbarn. Själv har jag inte träffat dem nu på tre veckor så det börjar bli starka abstinenssymptom.

Kyrkor är alltid intressanta, i synnerhet invändigt. De innehåller mängder av kulturskatter.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

HeLena:
Tack! Ja det är roligt att ha kameran med sin när man går på promenad - det finns alltid något spännande att fota.
Kram

Musikanta sa...

Veiken:
Tack! Tyvärr brukar de här färgerna vara över på någon vecka samtidigt med att löven faller av.
Kram

Musikanta sa...

Wiolettan:
Tack för rar kommentar. Javisst är det roligt att fota!
Här får du en länk till Å socken. http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85_socken/
Kram

Musikanta sa...

Anki:
Jag visste inte att lanthandeln hade blivit museum. Vad visar man där i så fall? Jag har ju varit och spelat i Å kyrka vid något tillfälle men då åkt vägen om Söderköping.

Roligt att du gillade min egen version av slottsruinen!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Pysseliten:
Jag är glad över att ha en man som inte gnäller för att han får vända och åka tillbaka samma väg bara för att jag vill ta ett kort. I det här fallet var det verkligen värt besväret. Det blir nog en höstmålning framöver att slottsruinen - den är så rolig att måla.
Kram

Musikanta sa...

Ingrid!
Tack!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Nej, det har du ju alldeles rätt i :-).
Man blir alldeles lyrisk av alla höstfärger, men svårt att måla eftersom det blir så väldigt säsongsbetonat. Om man inte heter Helmer Osslund förstås...

Historiens vingslag susar extra mycket när man tänker på att Johan III bodde på Stegeborgs slott med hela sitt hov. Sen ÄR det ju verkligen vackert som du säger året om.
Ingrid

Karin sa...

Härlig hösttur!

Oj vad många fina motiv du samlat på dig för kommande tavlor! Fint med den gula färjan som (nästan) matchar höstlöven.

Anki sa...

Lanthandeln är kanske inget riktigt museum, men visar ändå hur det såg ut i en affär förr... här fanns bl.a. gamla förpackningar - så som man minns från förr.
Kul om du vill måla något av mina bilder :)
Jag har länkat till alla Lördagsbloggare med en egen flik under min header och det nämner jag också i slutet av inlägget.
Ha en fin söndag!
Kram

Barbro S sa...

Så jättefina höstbilder du visar från din utflykt. Härliga färger och man kan ana den friska höstluften. Kul med Å, kanske den dyker upp i korsord någon gång:):

Musikanta sa...

Karin:
Haha, jag tyckte också färjan var ovanligt passande till övriga naturen. (Jag tog för ovanlighetens skull fyra stycken färjkort, men jag kan ju inte ha med alla - långt ifrån och när den närmade sig...)

Ja, jag funderar åtminstone på ett till med slottsruin + höstfärger. Jag har grundat en duk med gulockra, så vi får väl se.
Ingrid

Musikanta sa...

Anki:
Förlåt att jag inte läste ordentligt med länken!
Tack också för att jag får låna någon av dina härliga bilder om andan faller på! Hösten går tyvärr så fort över så man får lägga på en rem för att få en tavla färdig under den tiden. Vintern är längre för att inte tala om sommartiden.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Barbro:
Tack! Visst förekommer Å i korsord, nu vet du ju hur där ser ut också :-).
Kram från Ingrid

Första året i Hjo sa...

Å. Kul med ortsnamn. När man närmar sig Jönköping skyltas det till Gustaf Adolf. Vi måste nog bege oss dit bara för att se hur en sådan by tar sig ut. Inte stort annorlunda än andra ställen, gissar jag. Men ändå.

Musikanta sa...

Hans:
Ortsnamn tycker jag också är spännande. Jag har också många gånger haft lust att åka av stora vägen för att se hur en by med ett konstigt namn ser ut. Jag tycker att det finns många sådana ortsnamn i Småland...
Ingrid

Äventyret framtiden sa...

Å så fint det är i Å!:)
Tack för trevlig tur till ställen jag har inte ens vetat om att finns. Vackra bilder förstås!
Ha en skön höstvecka!

Kram

Musikanta sa...

PettasKarin:
Nej, det är inte lätt att veta :-). Det finns massor av konstiga ortsnamn som man aldrig har hört talas om, även ganska nära där man bor.
Önskar dig en skön vecka själv.

Kram från Ingrid som är glad över att vi har fått nya lördagsbloggare på sistone.

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Å Å Å så fina bilder, din header har jag noterat mig!
Prima du :)kram

Musikanta sa...

Tove:
Tack för uppmuntrande glada tillrop! De värmer.
Kram tillbaka från Ingrid

Anonym sa...

Tack för den härliga turen!