lördag 25 oktober 2014

1014 Lördagstema - Lampor och lyktor

Idén till lördagstemat LAMPOR/LYKTOR fick jag efter ett mycket intressant teveprogram med titeln Alltid ljust som gick för ett tag sen. Tyvärr finns inte programmet kvar längre på SVT Play.  Det handlade inte som man skulle kunna tro om fysik utan om konst. Hur konstnärerna genom tiderna utnyttjat ljuskällor i sina målningar. Många exempel från Rembrand till Zorn och Carl Larsson, där fotogenlamporna ofta brann. Mer om lyktor och/eller lampor kan man läsa om hos övriga lördagsbloggare som finns listade till höger på bloggen

Det här inlägget är uppdelat i två avdelningar - lyktavdelningen och lampavdelningen. Jag börjar med lyktorna. Alltsedan jag var barn har jag alltid älskat gamla gatlyktor. Kanske för att jag upplevde en viss trygghet när de var tända.


Utsikt över industrilandskapet i Norrköping med de vackra gamla gatlyktorna på Bergsbron. (Bilderna går att klicka större.)

Jag var inte mer än sju år när jag började ta pianolektioner för en dam som bodde på andra sidan Bergsbron i Norrköping. Vägen dit från hemmet var ungefär en kilometer och gick genom mörka fabrikskvarter. När jag äntligen kom fram till bron brann de gamla gatlyktorna och lyste upp gatan och då var det inte långt kvar till min pianofröken. Det var aldrig någon som följde mig eller hämtade mig, även om det var vinter och mörkt.


Här gick jag ofta ut på "balkongen" och tittade ner i Strömmen med skräckblandad förtjusning. Utsikt från bron över Stadsmuseet. 


Även lilla Söderköping kan ståta med gamla gatlyktor. Här på Rådhustorget. Den här dagen var alla lyktor av någon anledning tända mitt på dagen. 


Här har Gunnel, en av mina körmedlemmar, fastnat på bilden. Det är hon som står vid brevlådan. Eftersom hon var helt inbegripen i ett samtal med en hundägare som jag inte kände, störde jag henne inte. 

Så kommer jag då till lampavdelningen. Ingen som varit hemma hos oss har undgått att märka att jag är väldigt förtjust i  tiffanylampor. Sådana finns både i köksavdelningen, vardagsrummet och sängkammaren. 


Kökslampan.


Kökslampan lite närmare.


Plafonden i sovrummet. 


Den gamla kristallkronan köpte mina föräldrar 1936 och den har hängt med sen dess. Skärmarna sitter lite på sniskan eftersom lampan har flyttat många gånger.


Det senaste lamptillskottet är den här lilla fröken där en lampa lyser upp parasollet. Ärvt från en farbror till Kent tillsammans med flera andra porslinsdockor som jag har visat tidigare bland annat här och här


Uppdatering 1:
Är det någon som vill ta över taktpinnen till lördagstemat så hojta till. Än så länge har ingen anmält sig.

Uppdatering 2:
Det blir Spanaren som tar över lördagstemat i november. PettasKarin i december.


26 kommentarer:

Spanaren sa...

Wow så mycket fint du visar *njuter*
Ljuset är så mycket mera än ljuset som du hänvisar i en länk *sant*
Fin stad!
Vad du har många tavlor hemma, är det du som är fotografen eller är det en blandad kompott. Gillar dina lampor och fina underlägg verka du har ... ljuset skiner verkligen hos dig. Fin lampdocka *impad* Det var en ren vinstlott att gå med i denna temagrupp för vad jag får se och höra om mycket fint/ kram

Gunnel sa...

Jag gillar med Tiffanylampor, men jag har inte själv någon. Min man och jag är inte riktigt överens där. Ett kul tema där jag fått se olika slags lampor från deltagarna. Ska bli spännande att se nästa månads teman. Hoppas du får en fin helg.

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Gatlyktor fanns inte i min barndom. Jag var orädd så det var inget problem för mig. Genom ett kolsvart skogsparti gick vägen till en kompis.
Lyktor och ljus ger hopp! Vackra är de. Ljuvliga bilder du visar!
Det där med speciellt ljus att måla i, det är fantastisk då en ser det - eller kanske upplevs det mer. Rackenkolonien, Arvika och konstnärerna där såg och upplevde det och jag tycker mig se det i deras tavlor också. Jag bodde en tid vid sjön Racken och utan att vara målare såg jag ljusets skiftningar efter årstid och tid på dygnet. Skagenmålarna likaså. Konstnärer här uppe också säger det, och nu har jag bott här så länge så jag ser det jag med. Ljuset naturen ger oss.
Dina lampor i hemmet skänker en färggrann upplevelse, och där sitter du i all prakt, tangerar ackord och bokstäver - för att inte glömma måleriet. Du ser ljust på det antar jag. :) Ha en fin helg och tack för detta sköna inlägget! Kram

Äventyret framtiden sa...

Gatlyktor har alltid fascinerat mig! De är så vackra och på något sätt historiska, ger en fläkt av tider som varit en gång.
På Bergsbron har även jag stått några gånger och beundrat både utsikten och lyktorna där:)
En Tiffanylampa hänger i vår butik ovanför butiksdisken. Lampor är så mycket mera än bara en belysande punkt
Tack för alla lördagsteman du har bjudit på. Vet du om någon har anmält rubrikintresse för november redan?
Kramar!

Anki sa...

Välkända vyer från hemstaden... de är helt underbara lyktorna på Bergsbron... och de vid Rådhustorget i Söderköping är också fina.
Vilka härligt färggranna lampor du har hos dig... kökslampan är helt fantastisk och dockan med sitt lysande parasoll är såå söt :)
Tack för dina trevliga teman... inspirerande och roliga att leka med :)
Nu blir det spännande och se vem som efterträder dig...
Önskar dig en fin helg!
Kram

olgakatt sa...

Jag är också förtjust i gatlyktor av litet äldre snitt. Särskilt i mitt minne finns lyktorna i St Petersburg, fast staden hette Leningrad på den tiden. Jag var där i april när min födelsedag infaller och massor av de vackra lyktstolparna var försedda med stora röda rosetter. Jo, Lenins födelsedagsdatum inföll också då..... Men jag kunde ju inbilla mig att jag också firades.
Central Park på Manhattan har också vackra gatlyktor.
Och Ystad, och ...... Ja, listan är lång!

Anonym sa...

Hittade till din blogg genom din kommentar hos Andra året i Hjo. Härligt lamptema. Ser ut som Tiffany lampor?!? Fina bilder från Sverige! Tack!

Karin sa...

Fina lykt- och lampbilder! Jag är också svag för gatlyktor av gammmaldags snitt. Eller nya som lyser lika vänligt. Det finns en stadsljusdesigner som jag glömt namnet på, som har en bra blick för belysning. Lite som konstnärerna!
Och just nu upptäcker jag att jag inte kan titta på SVT play från Brasilien. Hoppas det finns kvar när jag är tillbaka i Sverige, för det verkar vara ett intessant program!

Musikanta sa...

Spanaren:
Kul att du vill vara med och gillar gruppen! Tavlorna är blandad kompott. De i köket och orkidétavlan har jag målat själv.
Underläggen är från Svenskt Tenn à 50 kr styck. Jag är jätteglad för dem, tycker de passar bra ihop med lampan.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Än vet jag inte vem som kommer att stå för november månads teman. Jag glömde att fråga...
Kent har ingen talan när det gäller lampor här hemma. Helst skulle han vilja ha lysrör överallt :-)
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Jag måste googla på Rackenkonstnärerna, har aldrig hört talas om dem. Skagenmålarna däremot känner jag ju till. Men jag har aldrig tänkt så mycket på lamporna och ljuset i olka målningar innan jag såg det här programmet. Rembrand förstås, det är ju det han är känd för.

Haha, jag ser verkligen ljust på tillvaron just nu - mer än på sommaren då jag är tvungen att t.ex. idka trädgårdsarbete.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Glömde ju att fråga vem som ska ta över i november. Jag får uppdatera bloggen. Roligt att du har varit i Norrköping just där jag tog foton. Det är så vackert med vattenfallen också mittemot. Jag får ta en Norrköpingsrunda någon gång i framtiden på bloggen.
Ingen har anmält sig som novembergeneral så det är bara fritt fram.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Anki:
Som sagt, det är fritt fram att ta över taktpinnen till lördagstemat i november.
Förstår att du känner igen dig. Roligt också att du gillar mina lampor, själv är jag mycket nöjd med dem :-).
Jag har två små som hänger i vardagsrumsfönstret också men de blev så dåliga på fotot så de kom inte med.
Jag önskar dig också en skön helg!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Det är som när det är flaggdag 19 juni - min födelsedag. Flera kungliga bröllopsdagar ju. Man kan ju låtsas att de flaggar för mig.

Förstår att det fanns vackra gatlyktor i den gamla ryska huvudstaden. De vackraste i den vägen för mig var nog alla de som jag såg i Prag på kvällen - framför allt när vi var där en sommar före murens fall och inga neonljusskyltar fanns. Du såg väl Amadeus antar jag, så du kan tänka dig.
Ha en skön helg!
Ingrid

Musikanta sa...

lenaiwales:
Hej Lena och välkommen till min blogg! Kul att du hittade hit och tack frö rar kommentar.
Javisst är det tiffanylampor - jag är barnsligt förtjust i sådana.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Programmet är tyvärr inte tillgängligt längre på Svt Play - det utgick idag. Men jag ska tipsa dig om det kommer i repris. Rubriken säger ju inte så mycket vad programmet handlar om - bara tur att Kent spelade in det åt mig.

Ingrid som önskar dig och de dina på andra sidan jorden en skön helg.

Äventyret framtiden sa...

Jag kan ta hand om decembermånad. Hoppas att Spanaren tar novemberrubrikerna.

Kram

Ingrid sa...

Vi gifte oss i maj, Åke och jag. Det var vår och nätterna blev ljusare och ljusare och inte tänkte jag på att det inte fanns någon gatubelysning vid Stenstugu. Men helt plötsligt en kväll fram på höstkanten upptäckte jag att det var så mörkt. "Åke", sa jag. "Det måste ha blivit något fel på gatubelysningen, för det är alldeles svart ute". Han tittade mycket förvånad på mig och sa bara lugnt och stilla. "Det finns ingen och har aldrig funnits någon."
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

PettsKarin:
Bra att du tar över december månad. Jag ska uppdatera så fort jag får klartecken från Spanaren.
Kram!

Musikanta sa...

Ingrid:
Inte så konstigt att du inte märkt det tidigare. Men jag förstår att din Åke blev förvånad över din fråga :-).

Det blir väldigt mörkt på landet utan belysning så jag förstår att du undrade om du inte var van vid det.
Kram från Ingrid

englundskan sa...

Oj så många fina lampor, en tiffanylampa har jag också önskat mig.
Tack för roliga och kluriga teman oktoberteman.

Veiken sa...

Detta är ett vackert inlägg! Tiffanylampor är så fina. Varför har jag aldrig köpt sådana? Nja nu är det för sent, men kan glädjas över att se dem här hos dig! Kram

Musikanta sa...

englundskan:
Nu när jag är ute och går tycker jag bara att jag ser lampor överallt där jag går. Så visst finns det många!

Tack själv för att du har varit med och lördagsbloggat. Det är alltid kul med respons.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Veiken:
Tack! Varför skulle det vara för sent att köpa en tiffanylampa? Det är väl roligt med lite omväxling.

Hos mig har jag bara kommit till att byta ut fotona som jag har stående på några hyllor i vardagsrummet lite då och då. Egna tavlor byter jag ju förstås ut en gång i veckan ungefär. Lampor är kanske lite svårare...
Kram tillbaka

Anonym sa...

Vilka fina lyktor du bjuder på. Jag har också älskat just sådana lyktor. Kanske höll de på med att byta ut trasiga glödlampor; det brukar i alla fall vara en anledning till att de står tända mitt på dagen, så att de snabbt och lätt kan se vilka som behöver bytas.

Musikanta sa...

Gnuttan:
Jag ser att du gjort dig besvär med att läsa och kommentera flera av mina gamla inlägg. Jag har ju försökt att kommentera hos dig en lång tid, men kom inte på att jag kunde kommentera med ett annat konto. Så nu funkar det igen.
Kram från Ingrid