fredag 3 oktober 2014

1001 Lördagstema - Ett sommarminne

Den här månaden är det jag själv som är upphov till lördagstemana. Övriga lördagsbloggare kan man hitta till höger på bloggen.

Jag fick aldrig ha något födelsedagskalas tillsammans med mina klasskamrater, eftersom min födelsedag infaller några veckor efter vårterminens slut. Den här dagen firades naturligtvis alltid ändå, men gästerna var oftast mammas väninnor och ett och annat av deras barn.


Vårt härliga gula sommarställe där jag tillbringade alla min barndoms födelsedagar. Längst till vänster syns ställningen till den röda hammocken, där mamma och hennes väninnor satt och drack kaffe. (Bilderna går att klicka större.)

En av dessa födelsedagar kommer jag speciellt ihåg. Jag fyllde nio år och bland mammas väninnor var också farbror Ingemar bjuden. Han var violinist i Norrköpings Orkesterförening och mamma och han spelade ofta tillsammans. Hon var en duktig pianist.

Mamma var vid det här laget bara trettiofem år och farbror Ingemar var säkert ännu yngre. Jag var väldigt förtjust i honom - mamma också, han såg bra ut - eftersom han alltid pratade och skojade med mig. Han hade med sig ett paket och jag vet att jag undrade vad det kunde vara eftersom det var alldeles platt. De ständiga presenterna var annars alltid böcker, förutom den äkta silversked jag fick av farmor och farfar varje jul och födelsedag. Färglådor var också populärt.

Det här kortet är taget det år jag fyllde nio år eftersom min lillebror Gunnar just hade fyllt ett år. Min finska "syster" Valma, som jag berättat om i ett tidigare inlägg, står till höger framför farmor och farfar. Från vänster jag, morfar, min bror Göran och mamma.

När jag öppnade paketet blev jag salig av lycka. Det var nämligen en grammofonskiva och inte vilken som helst utan Tomtarnas Vaktparad - den låten hade jag talat om för farbror Ingemar att jag älskade, när han var hemma hos oss vid något tillfälle.

Att mina föräldrar skulle kunna ha köpt något sådant var helt otänkbart - det var klassisk musik som gällde och inget annat. Men nu när jag fick skivan i present fick jag ju behålla den. Den spelades mycket på grammofon efter det tills den en dag  till min stora förtvivlan gick sönder - vinylskivorna på den tiden tålde inte så mycket.

Men varje gång jag hör Tomtarnas Vaktparad tänker jag på den snälla farbror Ingemar uppe i sin himmel.

24 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Det är roligt med barndomsminnena. Samma åldersgrupp kan känna igen sig. Tiderna har alltid förändrats och gör så nu med.
Jag spelar din skiva just nu, den är ju väldigt behaglig att lyssna på!
Fredagsmyskram, Gerd

englundskan sa...

Men numera blir det nog väldigt trevliga födelsedagskalas? Det blir liksom mysigare att fylla år under ett äppelträd.

Anki sa...

Härligt sommarminne... och ett härligt minne från barndomen.
Mitt sommarminne är också ett barndomsminne.

Svar: Tack snälla du för din kommentar... men nej, jag är bara en glad amatör :)
Önskar dig en fin helg!
Kram

Bevare mig väl sa...

Gula sommarstället! Minsann!
Fylla år där och en farbror Ingemar som kommer med platta paketet.
Jag säger då det!
Musikanta, du är ju musik du!
Silverbestick fick jag med, men bara till jul.
Tonkram för ditt sommarminne!

olgakatt sa...

Guldstjärna till den snälla farbron i hans himmel! Tänk, att en så liten gest, att lägga på minnet din kommentar och sedan överraska med skivan, får betydelse för hela livet! I ett nötskal betydelsen av att bli sedd och bekräftad! Samt ett litet klipp i navelsträngen till dina föräldrar.....

Gunnel sa...

Så roligt med en annorlunda present. Ett trevligt minne att tänka tillbaks på . Ha en fin lördag.

Karin sa...

Jättefin familjebild! Och visst ser man att det är du.

Vilken klok farbror Ingemar. Jag förstår att du minns hans omtänksamma och oväntade present!

Veiken sa...

Vilket härligt minne. Det är många barn som känner sig "lurade"på kalas när dom fyller år på sommaren och kompisarna är borta!
Kram

Ingrid sa...

Vilket härligt barndomsminne. Lite lustigt med Tomtarnas vaktparad så där mitt i sommaren.
Ha en skön helg!
Kram, Ingrid

Äventyret framtiden sa...

Du liknar dig verkligen!:)
Fina barndomssommarminnen! Tomtarnas julparad:). Härligt.
Även jag fick ett litet platt paket med silversked varje jul och födelsedag. Tydligen var det väldigt vanligt att samla bestick på det sättet tidigare

kram

Musikanta sa...

Gerd:
Första gången jag hörde TV var med mamma på ett kondis när jag var 7 år. Vaktparaden spelades av en farbror på xylofon. Melodin plus instrumentet som jag heller aldrig hört förut gjorde ett outplånligt intryck på mig. Det var ju vanligt förr att man hade levande musik till och med på konditorier.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

englundskan:
Tyvärr inte. Jag är inte mycket för att fylla år och jag har inga äppelträd. Sommarstället såldes 1953 tror jag och där det stod finns nu tre trevånings hyreshus...
Men om ett par år blir det väl kalas i alla fall, antar jag.
Ingrid

Musikanta sa...

Anki:
Ska in och kika på din blogg.
Jag önskar dig en skön fortsättning på helgen.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Trevlig kommentar som vanligt! Ja, musiken upptar en stor del av mitt minnesliv från förr. Jag kommer ihåg exakt när och var jag hörde en viss melodi från det jag var barn.

Silverskedarna ligger nu gömda i flanellfodral i en låda och tas aldrig fram eftersom de förmodligen måste putsas ifall jag ska ha kaffekalas...
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Mina föräldrar umgicks också mycket med hans fru eftersom hon var sköterska på pappas mottagning. När jag var uppe i Stockholm och spelade piano var fjortonde dag i min barn- och ungdom bjöd de alltid mig på lunch innan jag tog tåget hem till Norrköping. Så tant Maj ska också ha en guldstjärna i himlen.

Navelsträngen till föräldrarna klippte jag inte av förrän jag var 16 och flyttade hemifrån...
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Ha en fin fortsättning på helgen själv!
I morgon ska jag uppträda med min kör i Ringarums kyrka så det blir lite omväxling.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Som Olgakatt skriver - han fick nog en guldstjärna i himlen, farbror Ingemar (som förmodligen inte hade fyllt 30 på den tiden).

Man hade ju inte upptäckt att jag var närsynt innan så jag hade inte fått glasögon än. Men det måste ha varit året därpå när de upptäckte att jag inte kunde läsa numren på plåtarna på bilarna framför vår.
Ingrid

Musikanta sa...

Veiken:
Jag kommer faktiskt aldrig ihåg att jag hade något barnkalas hemma - men jag var bjuden på många :-).
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Jag tyckte inte det var det minsta konstigt - jag gillade ju melodin så mycket. Och det förstod han, farbror Ingemar. Men visst var det väl en lite udda födelsedagspresent just till midsommar...
Kram från Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.

Musikanta sa...

PettasKarin:
Ja, det skulle ju vara till hemgiften bevars. Men jag uppskattade det INTE.
Från föräldrarna fick jag nämligen också en dessergaffel och kniv - sen blev det aldrig mer än dessa två uppsättningar md tolv av varje. Och de ligger väl gömda i en låda.
Kram från Ingrid

Åke sa...

Vilket kul sommarminne och så fint beskrivet :) Kul att läsa och besöka din blogg :)

Anonym sa...

Vilket härligt minne! Nu blev jag också sugen på att höra låten, då jag inte helt kan placera den. Det får bli att lyssna på ditt klipp när jag sitter vid en dator med högtalare. För egen del var det alltid höstlov när jag fyllde år, så jag fick aldrig höra klassen sjunga for mig i skolan, men födelsedagskalas fick jag visst hållit ändå som tur var - på hösten var det ju bara en veckas lov.

Musikanta sa...

ÅKE:
Hej och välkommen till min blogg! Kul att du hittade hit. Tack för rar kommentar.
Ingrid

Musikanta sa...

wienerbrödslandet:
Jag vet inte om du fick mitt meddelande om att jag inte kan publicera mina kommentarer på din blogg. Jag har naturligtvis läst ditt sommarminne, som var jättefint och med fantastiska bilder från Grönland.

Jag får hela tiden byta lösenord till Google och sen funkar det i alla fall inte. Du får titta in ibland och se vad jag kommenterar hos dig på min egen blogg. I synnerhet när det gäller lördagstemana den här månaden.
Kram från Ingrid