fredag 10 oktober 2014

1004 Höstmode 1931


Det ser ut som om damen på omslaget var ett foto. I så fall mycket ovanligt vid den här tiden. (Bilderna går att klicka större.) 

Jag har nyligen införskaffat några exemplar av Allers Mönstertidning. I det här numret som utkom 1 oktober 1931 finns mönsterark till några av modellerna. Annars var nog tidningen ganska lik en av dåtidens vanliga, enklare veckotidningar. Här finns även en novell, ett reportage om huruvida kvinnan skulle arbeta utanför hemmet eller ej med rubriken Äktenskap och förvärvsarbete och många mönster till dukar. Man får även råd om hur man ska tvätta håret under rubriken Skönhetsvård.Så här skriver Lars-Erik Liljeqvist om tidningen.

"Det finns också en Allers Mönster-tidning. Det är ingen bilaga till Allers, vilket många tycks tro, utan en helt självständig tidning, och dessutom ännu äldre. Den började utkomma redan 1874. Eftersom den har till huvuduppgift att vara tidtypisk i mode duger vissa häften bra som dekoration i glas och ram, särskilt de från tidigt 20-tal, men även vissa häften upp i 30-talet slår an..."

Hela hans utmärkta och uttömmande artikel om gamla veckotidningar kan man läsa här

Det är ett mycket vackert mode enligt min åsikt men inte så praktiskt för den "rundnätta". Två av kapporna har åtdraget skärp i midjan liksom på alla modellerna på bilden före.

Det var viktigt att barnen också var rätt klädda när de gick till skolan. Kortstrumpor hade alla långt in på hösten. Klänningar för flickorna och kortbyxor till pojkarna.


Observera att pojken har slips. 

Inga kommentarer: