söndag 19 oktober 2014

1012 Fototriss - Trappor

Veckans fototriss ska handla om trappor. Förr la jag aldrig märke så mycket till trappor som jag gör nu för tiden. När jag bodde i London på 50-talet och åkte tunnelbana varje dag hade jag inget minne av att jag någonsin gick i några trappor. Knappt 50 år senare var det nästan alla trappor upp och ner till tunnelbanan jag hade starkast minne av. Här kan man gå in och läsa om andra fototrissade trappor.

Några trappor som för evigt är inristade i mitt minne har jag plockat fram ur mina gömmor. Först ut är trappan upp till La gare St Charles i Marseille där vi bodde på Ibis Hotel ett stenkast från stationen varje gång vi skulle åka till Frankrike. För några år sen gick Ryan Air från Skavsta till Marseille och sen kunde man ta buss till Nice. Nu finns inte den förbindelsen längre tyvärr.


När jag såg ungdomarna kuta upp och ner för den här trappan i 30 graders värme kände jag mig verkligen gammal. Jag behövde stanna och pusta ut för varje avsats.

Från Nice gjorde vi utflykter till min favoritstad på Rivieran - Menton. Där bodde jag med mina föräldrar och bror några somrar i början på 50-talet. Sommaren 1952 hyrde vi en lägenhet på 11 Rue Longue i gamla stan. Det är utanför ingången till denna lägenhet jag står på trappan. På den tiden var det liv och rörelse på gatan en specieriaffär som sålde vin fanns strax intill och på trottoaren satt tanterna och stickade och gubbarna och spelade kort. Barnen lekte på gatan där det knappt förekom någon trafik alls. När vi kom dit för några år sen var det helt dött. Alla lägenheter var uppköpta av sommargäster och inga affärer fanns längre. Mer om vårt besök i Menton kan man läsa här.


Här står jag på trappan till vår gamla lägenhet. Trappan upp dit hade ungefär samma lutning som en stege som man ställer mot en vägg. När man väl kom upp i lägenheten hade man på andra sidan utsikt över hela bukten ända bort till Italien.

Den sista trappbilden ännu äldre, nämligen från 1998. Det var första gången vi besökte Kina där vi bodde en sommar, Kent, Mirren, Mirrmaken och jag. Till kinesiska muren tog vi tåget en dag tillsammans med några tusen kineser. Här har jag berättat om den utflykten. Det var mitt i sommaren och mycket varmt. Vad jag inte visste var att trapporna på muren var gigantiska med jättelika trappsteg men det kunde man ju ha räknat ut med alla höjdskillnaderna. Som väl var hade jag lågklackade skor - idag hade det varit gympadojor, vilket hade gjort klättringen avsevärt lättare. 


Om någon funderar på att åka till kinesiska muren rekommenderar jag gympadojor eller promenadkängor. Kan inte ha varit lätt för de små kinesiskorna som trippade upp och nerför trapporna iklädda högklackade skor...

33 kommentarer:

Gunnel sa...

Vilka trevliga minnen du har förknippade med dina trappbilder. Kram

Bloggblad sa...

Att gå i trappor är i alla fall det mest kalorikrävande man kan göra. Alltid nåt positivt.
Jag hann inte hälsa på dig i kyrkan idag, men jag såg dig!hoppas att några foton blev bra.

Bloggblad sa...

Som du kanske förstod, hade vi behövt planera ännu bättre... Infon till första prästen att vi skulle sjungit direkt, hade inte gått fram. Inte heller att vi skulle göra rörelser till Måne och sol...

Geddfish ♥ sa...

Härliga bilder av trappor! Det satte igång min minnesbank av trappor bak i tiden.
För ett år sedan bodde vi/jag tre trappor upp. Så många gånger jag räknade trappstegen och speciellt när de bar ner till tvättstugan, blev ju plötsligt fyra trappor.
Nu har jag "bara" två trappor. Trappor är bra vardagsmotion!
Måndagskram, Gerd

Spanaren sa...

Så intressant att få läsa om dessa trappor och till och med mycket intressant *tack*
Kul att få se din söta nuna också *ler*
Säger det igen ... jag älskar att se på din fina headebild /kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Ja, och fler kunde jag ha visat :-).
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Bloggblad:
Din små körbarn var fantastiska - sjöng så fint helt utan noter. Att det inte gick precis som du tänkt dig märktes inte alls. Kent tog så många foton att det säkert blev några som blev bra. Gunnar tog också på barnen. Jag har inte sett dem än.

Musikanta sa...

Gerd:
Trappor är nog bland den bästa motionsformen man kan få. Jobbigt för dig med fyra trappor och kånka på tvätt dessutom. Jag är tacksam för att vi bor i en enplansvilla, får känna på trappor när jag är hos Mirren eftersom deras hus är i tre plan.
Måndagskram tillbaka från Ingrid.

Musikanta sa...

Spanaren:
Jag blir väldigt glad över att du tycker om headern. Själv tycker man ju egentligen ingenting är bra. Den egentliga anledningen att jag har den som header är att den syns bra bland alla andra bloggar på Besökstoppen. Kul att du gillade att läsa om mina äventyr också.
Kram tillbaka från Ingrid

Margaretha sa...

Verkligen tre komplett olika sorters trappor. Den på sista bilden var ju helt magisk.
Ja, det var kul att gå ut med kameran och leta trappor (jag hade inte så många i mitt bildlager).
Kram

Musikanta sa...

Margaretha:
Det bestående intrycket jag har från besöket var att det var jobbigt och väldigt varmt. Fast första glimten av muren från tåget var chockartad. Såååå otroligt jättelik och med sådana stora höjdskillnader. Bred också, två små bilar hade gott och väl kunnat mötas på muren.
Kram från Ingrid

Andra året i Hjo sa...

Fastnar för trappan i Menton, vieille ville förstås. Förstår vilken gata det är. Gamla stan upp mot kyrkan är fantastisk med sina gränder och backar. Men det är väl som du säger, allt tillhör Parisarna eller andra utsocknes.

Veiken sa...

En fantastiskt fin triss! Jag förstår att det var återseendets glädje när du stod på trappan till er gamla lägenhet. Även jag har kravlat mig upp för en del trappor på kinesmuren. Jobbigt!
Den första bilden är så fin, så den får tala för sig själv! Kram

Musikanta sa...

Hans:
Det stämmer. Den gatan som börjar med en port där det förr fanns en bagare i porten som man kunde hälsa på om man kom hem sent på natten och äta nybakade pains och dricka kallt vitt vin till vid ett litet bord.
Det var då det...
Ingrid

Vi i Kasperian sa...

Spännande och jobbiga trappor du visar. :)
Tror inte jag skulle klara någon av dem.
Men att titta på dem - det är fint! :D
Berit E

Musikanta sa...

Veiken:
Tack för rar kommentar! Det var både glädje och sorg när jag stod på trappan. Glädje över att gatan och uppgången till lägenheten såg ut som förr men sorg för att allt liv försvunnit därifrån.
Muren var en fantastisk om än jobbig upplevelse.
Kram från Ingrid

Anonym sa...

Så vackra bilder ifrån dina resor.
Trappor finns det gott om och dina var ju häftiga.
Kinesiska murens, de ser jobbiga ut.
Lägenheten, där ser det verkligen brant ut.
Trappan i Frankrike, vackrast.
Jag har lite svårt att gå i trappor någon längre stund, efter det att jag fick fel på mitt hjärta.
Varm kram till dig från Wiolettan.

arvidochlydia sa...

Gillar ditt tema. Fyndigt och roligt att se och läsa. Hit kommer jag tillbaka. :-)

Freja sa...

Vilken läckert internationell triss!

Veiken sa...

Svar: De gånger vi har kryssat, har båten utgått från i tur och ordning: Venedig; Barcelona 2ggr och Köpenhamn när vi kryssade upp till Nordkap! Det är en otroligt fin upplevelse! Kramar

Ingrid sa...

Vilka trevlig minnen du delar med dig av. Den där trappan till Kinesiska muren är väldigt vacker.
Min Åke hade alltid en dröm om att han skulle få gå på just Kinesiska muren, men så blev det aldrig.
Ha en fin fortsättning på veckan!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Wiolettan:
Tråkigt att höra att du har fått ett hjärtfel - jag förstår att du måste ta det lugnt. Trappor är det ju mest motionskrävande som finns.
Jag har inget fel på mitt hjärta men tycker det är jättejobbigt ändå med trappor.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

arvidochlydia:
Varmt välkommen hit till min blogg! Hoppas verkligen du kommer tillbaka som du skrev.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Freja:
Haha, det låter verkligen fint - internationellt triss! Egentligen är det ju bara Frankrike och Kina som är representerade, men lite internationellt är det ju så klart ändå.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Veiken:
Tack för upplysningen. Kanske det blir någon kryssning för oss framöver. Ditt inlägg var verkligen inspirerande.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Det är mycket som tänker att det ska bli av någon gång, men som inte blir av förrän det är försent. Tyvärr. Kinesiska muren var verkligen en stor upplevelse, men ingenting som jag tänker resa tillbaka till. Där var otroligt många turister och väldigt många påträngande souvenirförsäljare också. Din Åke kanske inte hade gillat det, vem vet?

OM jag skulle åka tillbaka kanske jag skulle göra det i början av november då det är betydligt mycket svalare och färre turister.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Berit E:
Om man tar ett par steg i taget brukar det gå bra, :-). Jag räknade till ungefär 20 trappsteg varje avsats i Marseille. Det var väl fem avsatser. Vid varje stannade jag och beundrade den vackra utsikten över stan...
Kram från Ingrid

Eleonora sa...

Så fantastiskt många intressanta trappor du har bevistat. Ha det gott och kram

cissi sa...

Fin triss! Och så härligt du beskriver att synen på trappor förändras med åldern. Själv vet jag så väl att "fyra trappor upp" inte är samma sak klockan tio på kvällen som klockan fem på morgonen! ;)

Musikanta sa...

Eleonora:
Ja, det blir en hel del under årens lopp - synd att man inte tänkte på att fota fler. Men då hade man ju ingen blogg att tänka på :-).
Stor kram från vännen Ingrid

Musikanta sa...

Cissi:
Jag känner i alla fall att det är lite lättare att gå i trappor när jag har varit och powerwalkat mer regelbundet. Sen var det ju värre när det var så varmt som både i Marseille och i Kina. Jag var ju jättetrött redan innan jag hade börjat klättra.

Men jag håller med dig om att man definitivt är piggare klockan fem på morgonen än tio på kvällen.
Kram från Ingrid

Eva Trillian sa...

Verklig variation i din triss :) Gillar att du berättar om bilderna - nyfiken som jag är!
Sv: Det är verkligen svårt att rekommendera böcker till andra :) även när man (som jag) vill! Historiska romaner? Testa Elisabeth Nemerts böcker. Kärleksromaner? Inte m in starka sida ... Detektiv? Läste just "Från Holmes till Sherlock" av Mattias Boström - en faktabok, men fantastiskt skriven - så nu är jag själv sugen på lite Sherlock Holmes :)
Har lagt till din blogg i min "Feedly" - så jag åter kommer :)

Musikanta sa...

Eva Trillian:
Jag har just lagt till din blogg, som jag finner mycket intressant till min blogglista. Kul att vill ha med mig på din "Feedly" som du skriver.

Elisabeth Nemert har jag inte läst någonting av så det kanske vore på tiden.
Kram från Ingrid