lördag 4 oktober 2014

1002 Fototriss ROSA

Veckans fototriss ska handla om färgen ROSA som i Rosa Bandet, symbol för kampen mot bröstcancer. Oktober månad ägnas särskilt åt denna. Här på Fototriss kan man hitta andra rosafärgade trissare.

Jag tillägnar detta triss det mellersta av mina tre yngsta barnbarn - Caspar. Han har nämligen haft en förkärlek för allt som är rosa ända sedan han föddes - till sina små flickkompisars och ibland även förskolepersonalens förvåning.

Hans mamma Mirren är mycket förstående och köper alltid rosa skor, stövlar, jackor, tröjor och byxor åt honom. När han målar använder han alltid en rosa färgpenna. Som i den här teckningen, den allra första där man kunde ana vad den skulle föreställa. Den målade han förra året när han var nyss fyllda fyra år. Jag har den inramad och uppsatt på väggen hemma.


Man behöver inte ha så stor fantasi för att kunna se vad bilden föreställer. (Bilderna går att klicka större.)


Här har Caspar hittat en grotta vid stranden på Öland.


Morfar och mormors födelsedagspresent i år till femåringen. På fotot är han för ovanlighetens skull inte klädd i rosa tröja. Den är förmodligen ärvd från storebror...

45 kommentarer:

Ingrid sa...

En vacker dag kanske han med stolthet bär la maglia rosa. Cykeln har ju perfekt färg för ett giro i alla fall.
Kram, Ingrid

Bloggblad sa...

Häftig cykel!
Du skriver mer om pojkarna än om Lissan, har jag märkt. Det kanske inte blir så stor plats över när man har två större bröder? Jag hade bara en, och det blev inte mycket plats över ... Det finns ytterst få foton på mig som barn, medan det finns massor på brorsan.

Violen sa...

Vilken läcker cykel! Klart att killen ska ha en rosa när han gillar den färgen!

Musikanta sa...

Ingrid:
Googlar på La maglia rosa, men får bara upp ett vin. Vad är det annars? Något cykellopp?
Visst är det en häftig cykelfärg!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Just nu passade det så bra med Caspar eftersom han älskar rosa. Hade jag haft ett foto med Lissan i rosa klänning hade jag lagt in det, men det fanns inget. Hon ska snart få vara med på bloggen.

anemonen sa...

Tre olik motiv men lika trevliga allihop.

Musikanta sa...

Violen:
Hej och välkommen till min blogg!

Som väl är har han en förstående mamma. Tyvärr är alla inte lika förstående - flickorna på förskolan har många gånger ifrågasatt hans färgval...

Egentligen är det lustigt eftersom flickfärgen i alla tider tidigare har varit blått, som jungfru Marias klädsel.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Anemonen:
Hej och välkommen till min blogg!
Tack!
kram från Ingrid

Beppan sa...

Härligt med en som vet vad han vill ha och inte väljer efter kompisar eller föräldrars önskan.
Dessutom så fint med föräldrar som förstår.....

Musikanta sa...

Ja, han är trygg i sig själv och väldigt envis. När han fick sina första rosa stövlar ville han sova med dem på sig...
Fast så långt sträckte sig inte Mirrens förståelse :-).
Kram från Ingrid

Vi i Kasperian sa...

Vänta bara, med den integriteten är han säkert en som inte följer utan skapar trender!
Heder åt både föräldrar och morföräldrar, för jag tror det skulle vara lätt att försöka få Caspar att välja en annan färg! :D
Berit E

Musikanta sa...

Berit:
Vem vet - han är mycket intresserad av kläder, helst sådana som både är rosa och glittrar. Därav valet av instrument - tvärflöjt för att den glittrar så vackert. Inga monsterbilder eller dödskallar där inte utan fjärilar och blommor.
Kram från Ingrid

cissi sa...

Underbar triss! Härligt med ungar och vuxet folk som går sin egen väg och även låter andra göra det! :)

Mirren sa...

Bloggblad: Om sanningen ska fram så älskar alla tre barnen rosa. Så också storebror som ofta har rosa tröjor. Lillasyster har gott om rosa klänningar - jag har skickat ett par fotografier som bevis.
Varför det inte är så många inlägg om henne beror dels på att hon är en obotlig pappagris och dels att hon är extremt egensinnig (det som kallades för "olydig" förr i tiden). M&P

Åke sa...

Underbart trissat! Jag gillar din linje. Härligt tema på rosa :)

Anonym sa...

Gillar verkligen första bilden! Härligt!

Musikanta sa...

Cissi:
Tack för rar kommentar. När det gäller den rosa färgen är det ju så sanslöst könsbundet - bra att de unga pojkarna bryter mot koden redan tidigt.

När de gäller tjejerna kan de ju ha på sig vad som helst. Fast döskallar tycker ju inte barnklädesföretagen passar för små flickor...

I Mirrfamiljens barngarderob finns inga sådana tröjor trots att Casimir, som är äldst, har börjar första klass i skolan.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Mirren:
Jag ska snart göra ett extra rosa inslag om Lissan.
M&P

Musikanta sa...

Åke:
Välkommen till min blogg och tack för den ytterst vänliga kommentaren! Sådant sporrar till nya bloggbedrifter :-).
Kram

Musikanta sa...

Tomtan:
Roligt att du skrev det. Ingen har kommenterat bilden förut. Jag tycker den är väldigt rolig - han ritade en bättre katt häromdagen, men den var tyvärr grön eftersom han inte hade någon rosa penna tillhands.
Kram från Ingrid

Första året i Hjo sa...

Caspar gillar rosa och det ska han få göra. Undrar bara, vad säger killkompisarna? Men det där med pojk- och flickfärger, hur viktigt är det?
Våra flickor hade ingen förkärlek till rosa, vad jag kan minnas.

Mirren sa...

Musikanta: Apropå det där med rosa, idag fick Casimir välja mellan två tröjor, en rosa och en blå, inför en konsert som han ska delta i (som anordnas av min egen körledare som frågade om han ville vara med). Då konstaterade Casimir att "det kommer väl vara andra barn där" och sa att han ville ha den blå annars kanske han blev retad. Då frågade jag honom om han kunde ha tröjan i skolan i alla fall, och det var inga problem! Ytterligare ett exempel på att Lilla Akademien är en speciell skola. M&P

Life of Johanna sa...

Vilken härlig triss :)

Musikanta sa...

Hans:
Du kan ju läsa Mirrens kommentar nedan som handlar om just det.
Ingrid

Musikanta sa...

Mirren:
Jag ska berätta om stövlarna och förskolan så småningom när jag lägger in ett nytt inlägg om just rosa.
M&P

jeanette sa...

Fin cykel till en fin kille.

Musikanta sa...

Jeanette:
Väkommen till min blogg! Visst är han en fin kille och visst är cykeln tjusig!
Kram

olgakatt sa...

Att barn retar varandra för färger, utseende och annat beror ju på vad dumma vuxna inbillar dem! Tänk om alla fick vara sig själva.
Senast hörde jag om en liten flicka som retades på dagis för att hon INTE hade klänning, det skulle alla flickor ha, nämligen!

Anki sa...

En alltigenom härlig triss! Klart Caspar ska få ha rosa om han vill... och cykeln är jättecool! Har också ett barnbarn som fyller fem i år... i december. Han heter nästan lika... han heter Casper :)

Du undrade om nyckelpigan... minns inte var jag hittade den. Ska forska lite... återkommer.
Kram

Freja sa...

Min son, 15 år, gillar oxå rosa, han är den enda i vår familj som väljer den färgen på grund av att den är vacker. Jag och dottern bär en del rosa, men då som en form av politisk manifestation... Så fin teckning, crazy cat lady som jag är så ser jag två katter i den...

Musikanta sa...

Johanna:
Hej och välkommen till min blogg - kul att du hittade hit!
TACK för rar kommentar - den värmer!
Kram

Musikanta sa...

Olgakatt:
Ja, man kunde bara hoppas. Men ibland är vi inte så mycket bättre vi vuxna heller - man bör ju se ut si och så i vissa sammanhang.

Caspar älskar vackra saker som jag har berättat - däribland klänningar, gärna med volanger! På hans förskola är det helt accepterat att han har klänning då och då. Men han har själv upptäckt att den är ganska besvärlig att klättra i så nu är det mest jeans.

Men det verkar väldigt konstigt att en flicka blir retad för att hon INTE har klänning. De små flickor jag sett på barnens förskola har alla byxor till vardags.
Ingrid

Musikanta sa...

Anki:
Kul att du också har ett barnbarn som är jämngammal med Caspar och nästan heter likadant. Då vet du hur fina de är i den åldern.

Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Freja:
Roligt att din son väljer rosa - jättesnygg färg på skjortor till killar - särskilt på sommaren!

Haha, jag ser tre katter i bilden.
Kram från Ingrid

Life of Johanna sa...

Ingen fara, det är lätt hänt! :)

jag själv önskade att jag kunde sticka :) och ha tålamod och lära mig haha

Musikanta sa...

Johanna:
Tur att du inte tog illa upp :-).
Jag kan sticka men har inte tålamod att göra det. Har en stickning liggande som var ämnat till det äldsta av de tre yngsta barnbarnen men som nu snart är för litet för den yngsta...
Kram

Musikanta sa...

Wienerbrödslandet:
Tyvärr kan jag inte komma in på din blogg längre. Har försökt en månad och jag får ideligen uppmaning att byta lösenord på Google. Jag kommer lätt in på andras Wordpresskonton, så för mig är det en gåta. I fortsättningen får jag kommentera dina inlägg här på min egen blogg. Här är t.ex. den sista kommentaren:

Fint inlägg om ett sommarminne och helt fantastisk bilder. Såååå intressant att se bilderna från Grönland. Och du vet ju vad jag tycker om din son :-).
Kram från Ingrid som hoppas att du får den här kommentaren som e-post.

Margaretha sa...

Har aldrig direkt tänkt på att man ska ha särskilda färger beroende på kön.
Eftersom jag två flickor och de tillsammans har fem flickor så har det ju blivit en del rosa genom åren. Men det brukar vara en kort princessperiod sen blir det annat. Nu är de svartklädda ...

Musikanta sa...

Margaretha:
Redan när barnet döps brukar man ha rosa band till flickor och blå till pojkar...

Nej, det är mest till SMÅ flickor och pojkar som vissa personer tycker att färgen är viktig. Bland annat de som producerar barnkläder. Man hittar inte ETT enda rosa plagg på "pojkavdelningen" som varuhusen envisas att dela upp i pojk- respektive flickavdelningar.

Ett lysande undantag är Polarn och Pyret där jag aldrig sett ett rosa plagg vad jag kommer ihåg och där man inte heller har den uppdelningen.
Kram från Ingrid

Mirren sa...

Det finns gott om rosa plagg på Polarn&Pyret - och varför skulle det inte få göra det? Rosa brukar ju kallas den farliga färgen men på senare tid känns det som rosa fått revansch. Sedan gillar jag inte uppdelning i flick- och pojkavdelning heller. Och sedan HUR kläderna ser ut på de respektive avdelningarna är väldigt sorgligt. Våld som underliggande tema på pojkavdelningen och ett dåligt kvinnoideal på flickavdelningen. M&P

Musikanta sa...

Mirren:
Jag har ju inte varit inne på P&P på länge - jag minns mest att allting var randigt.
Håller med dig om att det är sorgligt med dödskallarna och andra våldsbetonade mönster på pojkavdelningen kontra blommor och fjärilar på flickavdelningen.

Heder år Caspar som älskar KittyCat och allt som är vackert!
M&P

Anonym sa...

Vilken cykel, tjusig värre, förstår om han är stolt.
Bra bild på en fin kille. Han ser så fundersam ut, som om han hittat något riktigt stort att fundera över.
Ha en bra dag önskar Wiolettan.
Kram!

Karin sa...

Fint tolkning av temat!

Musikanta sa...

Karin:
Tack för rar kommentar!
Ingrid

Musikanta sa...

Wiolettan:
Tur att det fanns en rosa cykel (tänkt till flickor förstås).
Han är en underbar liten kille - tänker ofta och mycket. Men jag är ju jävig förstås :-).
Kram från Ingrid