onsdag 20 januari 2016

1232 Månadens illustratör - Gustaf Tenggren fortsättning

För några veckor sedan skrev jag ett inlägg om konstnären och illustratören Gustaf Tenggren, som då var en helt ny bekantskap för mig. Jag berättade där att han övertog jobbet med att illustrera Bland Tomtar och Troll efter John Bauer som omkom när båten, som han och familjen åkte med på Vättern, sjönk 1918.


Här står det att Erik Åkerlund (Åhlén och Åkerlunds förlag) gjorde en storsatsning och ökade bokens format när han lanserade Gustaf Tenggren som illustratör. (Bilderna går att klicka större.) 

Skolupplagan kostade då 75 öre och lyxupplagan 2 kronor. Nedanstående bilder är från min egen Tomtar och Troll som jag köpte på Tradera för någon tid sen och som gjorde att jag fick upp ögonen för Gustaf Tenggren.


Illustration till sagan Trolldom av Helena Nyblom. En förtrollad ring gör att kungen vill ha Malin ständigt omkring sig. När hon skänker bort ringen till sin fästman, riddaren Bengt Blå tappar han intresset för henne och uppvaktar istället riddaren.

Illustration till Jeanna Oterdahls saga om Den blödande svanen. Här är det den fattiga riddarsonen Botvid som kommit till en ensittares (=eremits) stuga. 


Illustration till Slottet i dalen av Beth Birkenhain. - Du har för dåliga pilar prins! Av mig ska du få en som ger bättre lycka, säger gubben och räcker honom en silverpil. Sagan slutar mycket olyckligt.

I det inlägget berättade jag också att Gustaf Tenggren blev en av huvudtecknare hos Walt Disney efter diverse andra jobb som illustratör i USA. Det blir tyvärr inga bilder därifrån eftersom tecknet för copyright står så tydligt under alla disneybilderna i biografin om Gustaf Tenggren  av Lars Emanuelsson och Oskar Ekman. Särskilt spännande att se är hur en skiss av Tenggren blir till en tecknad film. Han var huvudtecknaren till långfilmen om Pinocchio

Den här bilden av Pinocchio har jag hittat här på nätet.

Tenggren är helt och hållet ansvarig för för filmens utseende, ända ner till de små tyrolerdräkter
som figurerna bär, läser jag i boken. Han designar hus, interiörer, kläder och föremål och är också engagerad i de tekniska lösningarna. Själva dockan Pinocchio är det dock en annan av tecknarna, Milt Kahl, som slutligen bestämmer utseendet på. Tenggren arbetade också med Walt Disneys älsklingsprojekt, långfilmen Fantasia. Där är han huvudansvarig för avsnittet om Trollkarlens lärling. Tenggren var också inblandad i långfilmerna Snövit och Bambi.

Efterhand gick Disney mot en större enkelhet i sina filmer. Han ansåg att Gustaf Tenggrens sätt att teckna var för detaljerat och efter att Disney anställt en annan tecknare som bakgrundstecknare till Bambi i stället för Tenggren, sade denne upp sig.

Efter Disney satsar Tenggren på en ny karriär och ett eget märke. Han ger ut The Tenggren Mother Goose som blir mycket uppmärksammad. Han sätt att måla blir annorlunda än tidigare och hans bilder blir mer naiva och ytliga och bakgrunderna liknar mer kulisser. Han skriver också och illustrerar flera egna böcker som Golden Tales from Arabian Nights och Pirates, Ships and Sailors. 

Bild från The Tenggren Mother Goose 1940.

I och med att Gustaf Tenggren blev illustratör till 16 av de små böckerna i serien Little Golden Books var hans framtid tryggad för alltid. Här i Sverige utkom serien som FIB:s Gyllene böcker. Här nedan en bild på de böcker som Tenggren illustrerade. Många känner säkert igen dem.

Själv tog jag fram Kalle Kanin som Kent fick i julklapp 1951 i bokhyllan efter att jag läst om böckerna i biografin. Inte hade jag tänkt på vem som var illustratör tidigare. Den lilla boken är ganska sönderläst vid det här laget då jag både läst den för Mirren när hon var liten och för de yngsta barnbarnen på sistone. I synnerhet Casimir har varit otroligt fascinerad av den hemska draken, gjord av Kalle kanin och ugglan, som skrämmer bort den hungriga vesslan.


Little Golden books blev en enorm succé i USA då de var billiga och dessutom vackra och pedagogiska. Antikvariskt kostar FIB:s små böcker numera över hundra kronor så har man några hemma ska man vara rädd om dem.


 Den snälla och kloka ugglan som hjälper Kalle kanin att skrämma bort vesslan.


14 kommentarer:

Ditte sa...

Tack för detta! Jättespännande och rolig läsning med fina bilder.
Ska leta vidare efter min "Bland tomtar och troll". Ska också se om det finns några FIBs Gyllene böcker i gömmorna, vet att jag haft flera.
Kram!

Musikanta sa...

Ditte:
Tack för din vänliga kommentar - den värmer.
Kram från Ingrid

Margaretha sa...

Vilka underbara illustrationer. Det gäller verkligen att vi tar tillvara detta och låter det leva vidare. Vilka skatter! Känner igen en del av dem och undrar var böckerna tog vägen. När min pappa gick bort städade mina bröder ut huset och de hade ingen känsla för saker man borde ha sparat. Trist.
Kram Margaretha

Gunnel sa...

Vilken nostalgikick! Jag hade också Kalle Kanin och när jag såg bilden på boken var draken det första jag kom att tänka på. Jag hade även boken om Lille svarte Sambo. Tyvärr finns ingen av dem kvar eftersom de stals ur ett förråd för länge, länge sen. Intressant och läsa om illustratören. Visste inte att en svensk varit så mycket inblandad i Disneys produktioner. Kram

Karin sa...

Vilket lärorikt och spännande inlägg! Och vilken illustratör! PÅ sätt och vis lite synd att han hamnade i Disneyfabriken, för tänk om han hade fått fortsätta att utvecklas här hemma, då kanske han kanske kunnat göra ännu mer av sin detaljrika och sagoaktiga stil.

Fib:s små gyllene böcker minns jag som en besvikelse när de kom – eller snarare när jag väl kom i kontakt med dem. Jag tyckte de var lite språkligt förenklade, van vid Alice i Underlandet och Astrid Lindgrens böcker, som jag var.

Bevare mig väl sa...

Så mycket härligheter Ingrid. Jag får läsa två gånger när det blir så långt, så jag kan ta in allt. Skolupplaga och lyxupplaga, jag säger då det ...
Finemang!
Ditt konstnärskap för utom på egen duk rymmer mycket.
Tack för att du delar - din bloggar kultur du!
Tack och kram!

Musikanta sa...

Margaretha:
Inte hade man väl en aning om att FIB:s Gyllene böcker kunde bli värdefulla. Jag får gå igenom min stora pappkartong med gamla flick- och sagoböcker innan jag åker till tippen med dem.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Vem visste att GT var så berömd i USA? Att ingen vet vem han är här hemma i Sverige beror väl på att han aldrig återvände hit. Hade varit kul om något museum kunde ordna en utställning med hans målningar någon gång.
Krama tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Visst är det synd att han inte utvecklade sin konst - i boken finns exempel på väldigt fina porträtt som han målade. Han blev enligt min mening mycket sämre som konstnär när han började göra sin illustrationer till Little Golden Books. Men han förde ett utsvävande och dyrbart liv så han behövde väl pengarna. Hur det nu gick ihop med hans enorma produktion?
Håller med dig om att just litterärt sett är FIB-böckerna inte mycket att skryta med. Konstigt nog älskar barnbarnen dem trots att de också har tillgång till andra böcker som är har högre värde litterärt och pedagogiskt. Jag tror det är bilderna som fascinerar i hög grad. Minns hur jag själv älskade Två kissar med färg! Här är länken till det inlägget. http://musikanta.blogspot.se/2012/01/nya-ord-och-gamla.html
Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Jag kunde inte låta bli att skriva om den här illustratören och konstnären som jag upptäckte av en slump. Sen kom ju recensionen av boken om honom så lägligt. Själv har ja köpt den och tröttnar aldrig på att bläddra i den och njuta av hans illustrationer.
Kram tillbaka från Ingrid

Veiken sa...

Jag visste ju att John Bauer omkom på Vättern, men jag hade ingen aning om vem som efterträdde honom! Intressant. Man lär sig alltid något nytt! Tack för info! Kramar

Musikanta sa...

Veiken:
Att Einar Norelius har illustrerat många Tomtar och Troll visste jag, men GT var också en helt ny bekantskap för mig. Det var ju en slump att jag köpte den tidiga boken med honom som illustratör. De illustrerade exemplaren av John Bauer betingade ju höga priser så den här boken kom jag över för någon hundralapp. Och det har jag inte ångrat.
Kramar tillbaka från Ingrid

Annika sa...

Vilket trevligt inlägg!
OCH hans illustrationer är ju så, så bekanta.
Just det, The little Golden books...
Klassiker.
Tycker hans bilder är underbara. Speciellt de tidiga, då han tagit över efter John Bauer.
Kramar!

Musikanta sa...

Annika:
Ja, jag tycker också mest om hans tidigare bilder. Men även en del av de illustrationer som han gjorde till sina egna sagoböcker är helt fantastiska. De böcker som kom till för Little Golden Books-epoken.
Kramar tillbaka från Ingrid